Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čo skrýva farba nechtov na nohách? Odlišné sfarbenie môže znamenať jednu z diagnóz

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyyimages.com)

Málokedy im venujeme pozornosť! A práve vďaka nim môžeme zistiť, že niečo nie je v poriadku s naším telom. Pozrite sa nadol a zahľaďte sa na svoje nohy! Netypický vzhľad nechtov môže byť príznakom skrytého ochorenia!

Zdravé nechty majú zaoblený tvar, ružové sfarbenie, sú tenké, ale silné. Ak vaše nechty také nie sú, mali by ste spozornieť! Hoci to hneď nemusí znamenať nič strašné, oplatí sa byť obozretní a všímať si svoje nechty.

Čítajte tiež: Zmiešajte chren s octom a počkajte 5 dní: Jeseň a zima bez kejkoľvek choroby!

Fialový necht

Fialové sfarbenie nechtov môže mať viacero príčin. Môže sa za tým skrývať tzv. subunguálny hematóm, resp. modrina alebo problémy s krvným obehom.

Subunguálny hematóm je modrina pod nechtom, ktorá sa môže vytvoriť ako následok poranenia, napr. po páde ťažkého predmetu na necht alebo tiež pri opakovaných drobných poraneniach, ktoré vzniknú napr. počas behu v malých topánkach. Hematóm býva zvyčajne veľmi bolestivý. Buď si počkáte na vyrastenie nového zdravého nechtu, ktorý nahradí ten poškodený, alebo možno požiadať o jeho odstránenie. Avšak táto radikálna možnosť je pre tých, čo pociťujú veľké bolesti.

Táto farba na nechte sa môže objaviť aj v prípade problémov s krvným obehom. Tým, že sa do nechta dostáva menej kyslíka, sa vytvára sfarbenie a bolesť. Najlepšie je zájsť za lekárom.

Žltý alebo hnedý necht

V zriedkavom prípade môže ísť o príznak ochorenia dýchacieho alebo lymfatického ústrojenstva alebo sa môžu objaviť pri cukrovke alebo pri napadnutí plesňou. Pleseň je zákerná, mení štruktúru nechtu, ktorý je hrubší a krehký. Hrozí pri nosení vlhkých a opotrebovaných tenisiek. Záleží od závažnosti stavu, podľa ktorého sa potom určí liečba.

Čo skrýva farba nechtov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Necht s bielymi prúžkami

Zbadali ste škvrny alebo čiary na nechte? Môže ísť o leukonychiu. Ide o o stav, ktorý vzniká pri neustálom vyvíjaní tlaku na nechty. Leukonychia môže vzniknúť aj pri nedostatku zinku v organizme. Ak je necht celý biely alebo jeho lôžko križujú biele pruhy, ide pravdepodobne o anémiu alebo nedostatok bielkovín. Pomôžu vitamíny a oddych.

Čierny necht

Za čiernym nechtom sa môže skrývať nedostatok vitamínu B12, problémy s obličkami alebo ochorenie pečene. Najčastejšou príčinou je poranenie. Pravdepodobne ste sa silno udreli alebo sa vám stal iný úraz. Treba počkať niekoľko mesiacov, kým váš čierny necht nahradia zdravé bunky. Máte čierne pruhy na nechtoch? Môže ísť o lineárnu melanonychiu, čo je stav, ku ktorému dochádza, keď pigmentové bunky v nechte - melanocyty, produkujú nadbytočný pigment.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9