Čo strach napovie o vašej osobnosti? Skryté odhalenia, ktoré veľa prezradia!

Zdroj: gettyimages.com
2019-01-07 19:00:00

Hoci si mnohí myslia, že fóbie sú iracionálne, môžu veľa napovedať o tom, akí v skutočnosti ste. Prezradia niečo o vašom "vnútri" a odhalia vašu osobnosť. Bojíte sa výšok? V skutočnosti máte strach zo straty kontroly. Máte strach z pavúkov? Svedčí to o tom, že ste lídrom!

Strach z klaunov - ste poctiví

Bojíte sa klaunov? Nie ste sami! Podľa jedného článku uverejneného v časopise Scientific American pôsobia klauni ako "podvodníci". Ich masky vzbudzujú v nás pocit, že nemajú typické prijateľné spoločenské správanie. Clourofóbia je teda pomerne bežná, približne jeden z desiatich dospelých ňou trpí. V štúdii na univerzite v Sheffielde sa 250 detí vo veku 4 až 16 rokov vedci pýtali, ako sa cítia pri pohľade na obrázky s klaunami. Záver z tejto štúdie bol taký, že deti ich jednoducho považujú za "desivých a nepoznateľných."

Čítajte tiež: Zjedli ste priveľa cukru? Rýchla náprava, ktorá to zachráni!

Carlin Flora v časopise Psychológia píše: "Pretože čítanie výrazov tváre je už dlho kľúčom k prežitiu, naša neschopnosť rozpoznať výrazy klaunov a zistiť, čo sa skrýva pod tou maskou, vyvoláva podozrenie a strach."

Ľudia, ktorí sa boja klaunov, majú tendenciu byť hrdí, čestní, transparentní a priamočiari a očakávajú, že ostatní budú takí istí, ako sa uvádza na rd.com.

Strach z krvi - ste rozvážni a pokojní

Pohľad na túto červenú tekutinu vám nerobí dobre? Pozorovanie krvi, ktorá presakuje z rany alebo alebo krvavý rozstrek na zemi okamžite spôsobuje obranné mechanizmy, zvyšuje vašu srdcovú frekvenciu a krvný tlak.

Kandidát na doktorandské neurovedy Jordan Gaines Lewis píše: "Máte strašidelný pocit, keď vidíte krv? Ako sa ukáže, mdloby pri pohľade na krv môžu byť primitívnym reflexom hlboko zakoreneným v našom mozgu."

V podstate vaša myseľ spája krv s niečím zlým a vysiela nebezpečný signál do vášho mozgu. Ak je to tak, máte silný ochranný inštinkt a máte tendenciu byť pokojní. Takisto si všímate svoje telo a snažíte sa oň starať čo najlepšie. Vnútorný pokoj je pre vás dôležitý.

Strach z hadov - ste ochotní sa postaviť za druhých

Váš strach z hadov môže pochádzať z vašich ochranných inštinktov. Had pôsobí ako nebezpečné zviera, ktoré môže zaútočiť. Ceníte si ľudí a vzťahy okolo vás. Ste verným priateľom, ktorý, ak je to potrebné, sa postaví za druhých a pomôže. Nezabudnite udržiavať rovnováhu vo svojich vzťahoch a hľadať kompromisy, keď to bude potrebné.

Strach z pavúkov znamená, že ste vodcom

Štúdia vo Veľkej Británii s 261 dospelými ukázala, že 32 percentám žien a 18 percentám mužov je pohľad na pavúky nepríjemný. Doterajší výskum tiež naznačuje, že pavúky predstavujú takú prevládajúcu hrozbu pre prežitie ľudí, že ich schopnosť lokalizovať sa stala evolučnou potrebou! Vedci používajú toto zdôvodnenie na to, aby vysvetlili, prečo ľudia stále kričia, keď dnes vidia neškodné pavúky. V konečnom dôsledku vaše akútne vedomie naznačuje zakorenenú tendenciu prežiť. Citlivosť a spoľahlivosť sú vaše silné stránky a váš ostražitý reakčný čas je veľmi oceňovaný.

Strach z vystúpenia na verejnosti - ste perfekcionista

Tí, ktorí trpia strachom z vystúpenia pred veľkým davom ľudí, majú nízke sebavedomie. Očakávajú dokonalosť vo všetkom, čo urobia, sú to perfekcionisti. Majú strach z neúspechu. Záleží vám veľmi na tom, čo si o vás druhí myslia. Väčšinu času trávite sami so sebou, tak sa cítite najlepšie - vy a vaše myšlienky. Vystrčite sa zo svojej ulity a prestaňte toľko klásť dôraz na to, čo si druhí o vás pomyslia! Buďte jednoducho sami sebou

Strach z tmy - máte dobrú predstavivosť

Strach z tmy nie je úplne iracionálny. Mnohí majú v mozgu zakorenené, že v noci a celkovo v tme sa nachádzajú predátory, ktorým sa treba vyhnúť.  Z kognitívneho hľadiska pretrvávajúci strach tmy je spojený so strachom z neznáma. V prvom rade temnota zhoršuje našu víziu, ktorá tlmí našu schopnosť porozumieť a ovládať naše okolie. Navyše, tma zaslepí jeden z našich najdôležitejších zmyslov a nemáme dostatok kontroly a sme zraniteľní. Ľudia, ktorí sa boja tmy, majú tiež veľkú predstavivosť. Váš mozog automaticky formuluje obraz, aj keď nič nevidíte. Podobne, keď svetlá zhasnú, vaša predstavivosť začne pracovať na plné obrátky!

Strach z mikróbov - trpíte úzkosťou

Vedci sa domnievajú, že za tým môže byť strach o svoj zdravotný stav. Dostávate sa do bludného kolotoča, v ktorom sa trpiaci neustále obáva, či je čistý a bez mikróbov. Nemáte radi miesta, ktoré sú neusporiadané a kde sa pohybuje veľa ľudí. Hoci váš šéf môže oceniť, že ste organizovaný, starostlivý a máte zmysel pre detail, nevýhodou je vysoká úroveň úzkosti. Vysoká úroveň stresu môže byť škodlivá. Nezabúdajte na oddych! 

Fotogaléria


Tagy:
osobnosť fóbia strach

2019-01-07 19:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia