Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najjednoduchší spôsob, ako sa vyhnúť infekciám močových ciest: Držte sa tohto zvyku!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Piť viac tekutín sa vám oplatí aj počas chladnejších mesiacov roka. Vedci totiž potvrdili, že „babské rady“ na elimináciu výskytu zápalov močových ciest sú v praxi skutočne účinné. Stačí zmeniť zvyk, ktorý prispieva k zdravotným problémom.

Ak trpíte častými infekciami močových ciest, mali by ste si položiť kľúčovú otázku: pijete dostatok vody? Podľa odborníkov sa so zápalom močového mechúra stretne aspoň raz v živote až polovica žien a približne štvrtina z tých, ktoré tento zápal prekonajú, v budúcnosti bojuje s ďalšou infekciou močových ciest. Prečo je to tak?

Čítajte viac: Farba a zápach moču ako indikátor zmien: Urológ prezradil, čo hovoria o našom organizme!

Jedným z vysvetlení, prečo ženy tieto infekcie trápia pomerne často, je anatomicky kratšia močová trubica v porovnaní s mužmi. Vďaka tomu baktérie ľahšie prenikajú do močového mechúra. Ďalším dôvodom je umiestnenie vyústenia močovej trubice blízko análneho otvoru. Práve v ňom sa koncentrujú baktérie, ktoré môžu napadnúť močový systém.

„Prepláchnite“ močové cesty!

Z nového výskumu uskutočneného na University of Texas Southwestern v Dallase vyplýva, že medzi príjmom vody a výskytom infekcií močových ciest je vzťah. Vedci rok sledovali skupinu žien, u ktorej si všímali objem prijatých tekutín. Priemerný denný príjem tekutín bol 1,5 litra. Dobrovoľníčky rozdelili do dvoch skupín – ženy z prvej skupiny požiadali, aby pili počas dňa ešte viac tekutín ako zvyčajne a ľudí z druhej skupiny, aby sa nesnažili denne vypiť viac ako 1,5 litra, resp. aby nepili viac, než dovtedy.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Ukázalo sa, že u ľudí, ktorí denne vypili viac vody, sa menej často vyskytovali infekcie močových ciest. Rozdiel bol zhruba polovičný oproti skupine, ktorá svoj denný príjem tekutín obmedzovala len na 1,5 litra! Podľa výskumníkov sú tekutiny tiež prevenciou opakovaného výskytu infekcií.

Odborníci pripomenuli, že vzťah medzi príjmom tekutín a výskytom zápalov močových ciest je známy už dlho. Zvýšený príjem tekutín totiž pomáha „vyplachovať“ baktérie z močových ciest. Podrobnosti o výskume zverejnil magazín JAMA Internal Medicine.  

 

 

 

Viac o téme: TekutinaPitie vodyInfekcie močových ciest
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9