CHYBA, ktorá môže stav chodidla ešte viac zhoršiť: Škodlivý účinok ortopedických vložiek

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-10-10 06:00:00

S deformáciami chodidiel sa môžu spájať viaceré zdravotné ťažkosti – od bolestí kolien, až po pálčivú bolesť v dolnej časti chrbta. Ľudia s problematickými chodidlami však často robia jednu chybu - siahajú po bežných ortopedických vložkách do topánok. Podľa slov odborníka však nemusia mať požadovaný účinok.

 

Bežné vložky z ortopedickej peny pri problémoch s chodidlami nemusia pomôcť, povedal pre magazín Focus.de ortopéd Martin Marianowicz. Nejakou formou deformácie chodidiel podľa neho trpí až 60 percent adolescentov. Dôvodom sú na jednej strane slabé športové návyky mládeže a na druhej snaha rodičov svoje deti čo najskôr obuť do topánok.

Čítajte viac: Nevyliečiteľné ochorenie, ktoré sa často zamieňa s bolesťami chrbta: Na toto si dávajte pozor!

Výsledkom môže byť ploché chodidlo a rôzne iné anomálie. Deformácie chodidiel nie sú žiaduce a mali by sa podchytiť už v ranom štádiu. Môžu totiž vyústiť do problémov s kolenami a bolesťami v oblasti bedier či dolnej časti chrbta, ktoré vystreľujú až smerom k hlave.

Čítajte viac: Ortopedička radí, ako si vybrať správnu obuv na zimu: Snehule patria medzi najhoršie topánky

Klasické ortopedické vložky bývajú vyrobené z korku, kože alebo plastov. Bývajú mäkké a poloelastické. Podľa ortopéda však „pôsobia len ako pasívna podpora chodidiel a v dlhodobom horizonte oslabujú svaly nôh.“ V konečnom dôsledku môže ich používanie viesť k „závislosti“, resp. stavu, keď sa z tejto opory stane nútený zvyk, bez ktorého sa chodidlo nevie zaobísť.

Efektívny spôsob liečby deformácií

Podobnú funkciu majú aj gélové vložky, obľúbené pri športoch. Takisto sú len pasívnou pomôckou. Ľudia s deformáciami nôh by podľa Marianowicza mali uprednostňovať novú generáciu ortopedických vložiek, tzv. „aktívne vložky“, špeciálne vyrobené na základe individuálnych potrieb pacienta. Ich výroba šitá na mieru si však vyžaduje vyšetrenie u odborníka.

Nový typ senzomotorických vložiek je unikátny v tom, že vyrovnáva abnormality počas chôdze. Vložky stimuluje svaly chodidiel, aby fungovali správne. Ich výhodou je nielen podporná funkcia, ale tiež zmena motoriky pohybu, ktorú aktivizujú, vďaka čomu tiež napomáhajú k správnemu držaniu tela. Odborník však pacientom odporúča, aby sa nespoliehali len na účinok ortopedických vložiek. Súčasťou liečby deformácií musí byť aj cvičenie a chôdza naboso.

Fotogaléria


Tagy:
ortopedické vložky do topánok

2018-10-10 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia