Čo sa stane s mozgom po štyroch dňoch nezdravých raňajok? Katastrofálny dopad a zmeny v mozgu!

Zdroj: gettyimages.com
2018-10-15 12:00:00

Stačí len pár dní raňajkovať nezdravo a potom to príde! Vaše telo, predovšetkým mozog, sa z toho bude spamätávať ešte veľmi dlho. Ak nechcete na vlastnej koži zažiť pohromu, ktorá by mohla nastať v prípade konzumácie nezdravých raňajok, je na čase prehodnotiť svoj jedálniček.

Odjakživa sú raňajky vyzdvihované za najdôležitejšie jedlo celého dňa. Toto tvrdenie podporuje najnovšia štúdia, ktorá zistila katastrofálny dopad nezdravého jedla na raňajky na náš mozog!

Čítajte tiež: Rýchly test, ktorý napovie veľa o vašom tele: Takto zistíte zaujímavú vec!

Štúdia, ktorá sa uskutočnila na univerzite Macquarie v Sydney zistila, že konzumácia raňajok s vysokým obsahom tuku a cukru počas štyroch dní môže viesť k významným zmenám v mozgu. Tieto zmeny vedú k nedostatku učenia a pamäte, podobne ako je to u ľudí s nadváhou a obezitou.

Horšie kognitívne funkcie

Vyše sto ľudí, ktorí boli zdraví, jedli buď raňajky s vysokým obsahom tuku, s vysokým obsahom cukru alebo zdravšiu alternatívu štyri po sebe idúce dni. Tí, ktorí konzumovali nezdravé raňajky, mali opekaný sendvič a čokoládový koláč. Zdravší jedáci konzumovali buď výživnejšiu variáciu toho istého jedla, alebo jeho polovicu. Pamäťové a učebné testy boli dokončené pred a po raňajkách v prvý a štvrtý deň. Výsledky ukázali, že tí, ktorí jedli tučné, sladké raňajky, zaznamenali v testoch horšie výsledky! Predpokladá sa, že to je spôsobené nezdravými raňajkami, ktoré spôsobujú zvýšenie hladiny cukru v krvi človeka, čo môže mať vplyv na ich pamäť a kognitívne funkcie.

"Kolísanie hladín glukózy v krvi môže zhoršiť metabolizmus glukózy a signalizáciu inzulínu v mozgu," uviedol Dominic Tran, výskumný pracovník na univerzite v Sydney.

Tí, ktorí jedli sladké, tučné jedlo, boli tiež menej schopní rozlišovať hlad a sýtosť. Štúdia bola publikovaná v časopise PLOSE One. Predpokladá sa, že tento stav súvisí s oblasťou mozgu, ktorá kontroluje hladiny cukru v krvi, známu ako hipokampus, a tiež zohráva úlohu pri chuti do jedla.

Narušená pamäť a sústredenie

Samostatná štúdia University of Oxford priniesla podobné výsledky. Výskum zistil, že zdraví dospelí ľudia, ktorí jedli stravu s vysokým obsahom tukov päť dní, mali narušenú pozornosť a pamäťovú funkciu v porovnaní s tými, ktorí mali nízkotučné jedlá. Šestnásť mužov vo veku od 19 do 28 rokov konzumovalo jedlo buď s vysokým obsahom tuku, s nízkym obsahom sacharidov alebo zdravú výživu po dobu piatich dní. Stravy boli individuálne prispôsobené každému účastníkovi a dohliadali na nich výživoví špecialisti.

Nezdravé jedlo pozostávalo zo 70% tuku, zo štyroch percent sacharidov a 26% bielkovín v porovnaní so zdravou stravou s 50% sacharidov, 24% tukov a 26% bielkovín. Každé ráno mužom odobrali vzorky krvi a dokončili kognitívne testy. Výsledky ukázali, že množstvo cirkulujúceho tuku v krvných tokoch nezdravých jedákov bolo o 44 percent vyššie ako u ostatných účastníkov. Ich sústredenie, rýchlosť pamäti a schopnosť spätného získavania informácií tiež utrpeli! Štúdia bola publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition.

Fotogaléria

2018-10-15 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia