Trvalá ZMENA ČASU môže viesť k pohrome, varuje expert: Budeme tučnejší aj hlúpejší

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-09-13 10:00:00

Problémy s koncentráciou, únava, ospalosť a mrzutá nálada. Viete si predstaviť, že by ste s podobnými pocitmi bojovali každý jeden pracovný deň? Podľa slov nemeckého výskumníka môže byť takýto scenár už onedlho realitou.

Európska komisia definitívne navrhla ukončiť striedanie času v Európskej únii (EÚ) v roku 2019. Členským štátom ponecháva slobodu rozhodnúť sa, či budú chcieť zaviesť už navždy letný alebo zimný čas. Návrh bude prerokovávať Európsky parlament a Európska rada.

Čítajte viac: Vstávate kvôli práci skoro ráno? Koledujete si o katastrofálne zmeny v organizme!

Každý členský štát by sa mal do apríla 2019 rozhodnúť, či chce zaviesť permanentný letný alebo zimný čas, pričom posledná povinná zmena času by sa uskutočnila 31. marca 2019. Krajiny, ktoré sa rozhodnú pre používanie zimného času, si budú môcť naposledy pretočiť hodiny v nedeľu 27. októbra 2019. Po tomto dátume by sa už v striedaní času nemalo pokračovať.

Čítajte viac: Porucha spánku, ktorá predpovedá Parkinsonovu chorobu: Na tieto prejavy si dajte pozor!

Komisia svojím návrhom reagovala na prieskum, z ktorého vzišlo, že až 84 percent Európanov je za zrušenie striedania času. Svoj názor v prieskume vyjadrilo približne 4,6 milióna ľudí, bol to teda najväčší prieskum v histórii Únie. Najviac, až tri milióny respondentov, bolo z Nemecka.

Letný čas - tmavé rána plné problémov

Je pre nás lepší zimný alebo letný čas? Podľa odborníkov je tým „správnym“ zimný čas a zavedenie večného letného času by mohlo viesť k obrovským problémom, uvádza Stern.de. Výskumník Till Roenneberg z Inštitútu lekárskej psychológie na Mníchovskej univerzite hovorí o dramatických následkoch nepretržitého letného času: dôsledkom by bolo zvýšené riziko vzniku cukrovky, depresie, problémov so spánkom, ale aj s učením. „Európania by sa stali tučnejšími, hlúpejšími a mrzutejšími,“ varuje Roenneberg.

Keby sme zaviedli letný čas, vstávali by sme o hodinu skôr aj v zimných mesiacoch. Ľudia by o šesť týždňov dlhšie vstávali do práce alebo školy za tmy. Vzhľadom na naše zemepisné pásmo je však prirodzený zimný čas a je mu prispôsobený aj biorytmus nášho tela.

Narušený biorytmus

Experti sa zhodujú, že zobúdzanie sa do tmavých rán môže viesť k zníženej koncentrácii, horším výsledkom v škole, ale aj k vyššiemu počtu dopravných nehôd. Striedanie svetla a tmy totiž ovplyvňuje naše vnútorné biologické hodiny. Spomínate si na ten nepríjemný pocit, keď vás z hlbokého sna zobudí budík? Keby sme sa zobúdzali skôr a fungovali v režime s hodinou svetla navyše, naše telo by to miatlo v produkcii spánkového hormónu melatonínu. V praxi by to znamenalo, že by sme večer mohli ísť spať neskôr, ale skoré ranné vstávanie by nám hodinu navyše vrátilo aj s úrokmi a niektorí ľudia by mohli trpieť chronickou ospalosťou.

Vedci už dlhé roky upozorňujú, že striedanie zimného a letného organizmu je pre organizmus stresujúce. U niektorých osôb spôsobuje poruchy spánku, zmeny nálad, únavu, dokonca aj gastrointestinálne ťažkosti. Prvé tri dni po posune času sú tiež spojené so zvýšeným rizikom infarktu a mŕtvice. Telu obyčajne trvá niekoľko dní, kým sa so zmenou vyrovná. Šťastie majú najmä ľudia s flexibilnou pracovnou dobou, ktorí môžu deficit spánku rýchlejšie dohnať.

Fotogaléria


Tagy:
letný čas zimný čas trvalá zmena času

2018-09-13 10:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: SITA, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia