Hrozivé následky mŕtvice v ČÍSLACH: Nepredstaviteľné, o čo mozog príde za jedinú minútu

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-09-12 22:00:00

Každú jednu minútu v mozgu odumrú asi dva milióny neurónov a 14 miliónov synapsií, ktoré ich prepájajú – následky mŕtvice sú neľútostné. Preto je dôležité čím skôr rozpoznať príznaky cievnej mozgovej príhody, zavolať záchrannú službu a čo najskôr začať liečbu.

Mozog spotrebuje pätinu kyslíka a bez neho vydrží len päť minút. Potom začnú jeho bunky odumierať. Keďže väčšina prípadov mŕtvic zahŕňa nedokrvenie, dochádza k neokysličeniu mozgu.

Čítajte viac: Hrôza, ktorá si berie viac životov než infarkt: Túto diagnózu pozná každý desiaty Slovák

Ako uviedol Aleš Tomek, predseda Celebrovaskulárnej sekcie Českej neurologickej spoločnosti Českej lekárskej spoločnosti Jana Evangelisty Purkyně, okrem neurónov a synapsií v mozgu pri nedokrvení niektorých jeho častí umierajú aj takzvané myelinizované nervové vlákna. Za minútu ich pri mŕtvici odumrie až 12 kilometrov. „Dvadsaťročný muž má približne 176 000 kilometrov týchto vlákien, žena o niečo menej. Osemdesiatnik ich má už len 97 000 kilometrov,“ dodal Tomek.

Rozhodujú minúty

Práve vek je najvýznamnejším rizikovým faktorom mŕtvice. So zlepšujúcou sa zdravotnou starostlivosťou podlieha mozgovej príhode menej pacientov a viac sa ich podarí úplne uzdraviť. „V roku 1980 bolo mŕtvic asi dvojnásobne viac, hoci populácia ako celok bola mladšia než teraz,“ vysvetlil. Typickými príznakmi mozgovej mŕtvice sú ochabnutá ruka alebo jedna polovica tela, ovisnutý kútik úst, ťažkosti s rečou.

Zásadným faktorom prognózy je čas, teda za ako dlho po prepuknutí cievnej mozgovej príhody dostane pacient správnu liečbu. Tú by mal dostať už do 20 minút. Do 1,5 hodiny sa lekárom po podaní liekov rozpúšťajúcich krvnú zrazeninu podarí zachrániť každého druhého. Po troch hodinách hodiny je to už jeden zo siedmich a po 4,5 hodinách len jeden zo štrnástich. V prvom rade musia lekári cievnu zrazeninu vybrať priamo z mozgu pomocou zákroku cez slabinu medzi stehnom a bruchom. Takzvanú mechanickú trombektómiu by mali stihnúť do šiestich hodín od príhody, neskôr je vhodná len pre desatinu pacientov.

Fotogaléria


Tagy:
porážka cievna mozgová príhoda

2018-09-12 22:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: ČTK, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia