Neskutočné, čo narobil pobyt v džungli s deťmi: Dopad na ich črevá!

Zdroj: gettyimages.com
2018-09-11 14:00:00

Má život v meste a na dedine nejaký vplyv na črevné baktérie? Vedci sa to snažili zistiť zaujímavým experimentom, v ktorom ľudia vrátane detí strávili niekoľko dní v džungli. Výsledok ich nakoniec prekvapil, keďže s ním vôbec nerátali!

Za niektoré choroby môže moderná doba a životný štýl! Množstvo ľudí uprednostňuje pohodlie, sedavý spôsob života, však všetko sa dá vybaviť z pohodlia obývačky. Alebo na mnohých súčasná moderná doba tlačí, aby podávali čo najvyšší výkon v práci a popritom sa stíhali starať o domácnosť. Zdravie sa zhoršuje, vzniká stres, depresie, obezita.. Človek by sa mal vraj vrátiť do prírody, kde získa rovnováhu, čo sa týka psychiky, ale i fyzického zdravia. Pravdou je, že choroby sa rodia v ľudských črevách!

Čítajte tiež: Nebezpečné červy v tele, kvôli ktorým môžete trpieť celé roky: Toto odhalí parazity!

Účastníci s prastarým kmeňom

Zaujímavý experiment sa odohral vo Venezuele, ktorý ukázal, akú silu má príroda na ľudské zdravie. Skupina piatich ľudí s dvoma deťmi sa rozhodla 16 dní žiť s venezuelským prastarým kmeňom Ye'kwana. Vedci to videli ako skvelú príležitosť na preskúmanie spôsobu, ako tradičné žitie v prírode bez výdobytkov modernej doby mení črevnú mikroflóru. Tým sa odštartoval experiment, aký nemal obdoby!

Stravovacie návyky ľudí

Odborníci následne v štúdii skúmali a porovnali črevá skupiny ľudí s deťmi s baktériami v črevách a na pokožke ľudí žijúcich v mestách. Ako upozornila vedúca autorka štúdie Maria Gloria Dominiguez-Bellová, v lese nie je žiadna krčma a taktiež tu nezoženiete kolové nápoje, ktoré sú tak obľúbené. Na tanieri mali zvyčajne polievku s kúskami mäsa ako hlavný chod a kúsky na škrob bohatého manioku, ktorý im dodal energiu.

Účastníci tohto experimentu sa umývali v rieke a o mydle či zubnej paste mohli len snívať! Počas toho, ako trávili dni v džungli, im výskumníci ododberali vzorky baktérií z nosa, úst, pokožky a výkalov. Odborníci chceli overiť už známe tvrdenie, že ľudia žijúci v mestách majú menej rozmanitú mikroflóru ako tí v dedinách obklopení prírodou. Výsledky však prekvapili! Totot tvrdenie sa im podarilo dokázať len u detí.

Mikroflóra u dospelých sa vôbec nezmenila, avšak u detí sa obohatila o viacero druhov mikróbov. Hoci ide len o dvoch ľudí, i napriek tomu vedci považujú tento fakt za zaujímavý. Deti mali 4 a 7 rokov.

Bohatšia mikroflóra u ľudí v mestách

Predpokladá sa, že ľudská mikroflóra sa ustáli do tretieho roku života. Odvtedy sa údajne nedokáže zmeniť. Ak je mikroflóra rozmanitá, ochráni pred chorobami a je schopná čerpať živiny z potravy. Štúdia týmto chcela zdôrazniť, aké je dôležité, aby bola strava detí bohatá na vitamíny a živiny, keďže v dospelosti sa už moc meniť nedá.

Výsledky sú takmer jednoznačné. V črevách detí, žijúcich v mestách, ktoré jedia množstvo tradičných nespracovaných jedál  s malým obsahom tuku a bohatých na vlákninu, sa tvorí bohatšia mikroflóra. Dospelý človek môže zmeniť svoje stravovacie návyky, avšak k zmene mikroflóry už príde ťažšie, keďže už nie je taká prispôsobivá, ako v detstve.

Fotogaléria

2018-09-11 14:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia