Ako zabrániť samovražde? Sedem najčastejších chýb, ktorých sa dopúšťa okolie

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-09-10 20:00:00

Celý svet si aj tento rok pripomína deň prevencie samovražedného konania. Ako vyplýva zo štatistík, až 40 percent Slovákov, ktorí sa svoj život pokúsia ukončiť samovraždou, koná suicidálne s cieľom upozorniť na skrytý problém, ktorý nevedia zvládnuť. Medzi samovrahmi prevládajú muži nad 50 rokov.

 

Podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) vlani klesol počet samovrážd. Z 506 osôb ju spáchalo 410 mužov. Najčastejšie išlo o osoby vo veku 50 až 59 rokov. Takmer polovica samovrážd bola spáchaná pod vplyvom alkoholu alebo návykovej látky. V štatistikách sa objavujú aj tri samovraždy maloletých dievčat a 14 samovrážd mladistvých vo veku 15 až 19 rokov, z toho 13 chlapcov.

Čítajte viac: Výskum zdravia Slovákov prekvapuje: Epidemiologička zistila, v čom sme unikátni

„Aj keď sa samovražda v konečnom dôsledku týka jednotlivca, je potrebné, aby preventívne opatrenia smerovali nielen k jedincovi na individuálnej úrovni, ale taktiež na úrovni rodín, komunít a celej spoločnosti,“ upozornil pri príležitosti svetového dňa prevencie samovrážd lekár Lukáš Migaľ.

Pokus o samovraždu bol vlani zaznamenaný u 841 osôb. Z nich takmer 40 percent bolo podľa NCZI definovaných ako demonštratívne pokusy, teda bez naozajstného úmyslu ukončiť svoj život, pričom motívom tohto konania bol zámer upozorniť svoje okolie na nevyriešené problémy. „Veľkým rizikom týchto demonštratívnych pokusov je to, že páchateľ nemusí odhadnúť situáciu a samovraždu reálne dokoná,“ vysvetlil Migaľ.

Sedem rád, ako zabrániť samovražde

Podľa odporúčaní Ligy za duševné zdravie by okolie signály samovražedného správania nemalo ignorovať. Čo v takom prípade robiť? Ak máte to najhoršie podozrenie, odborníci odporúčajú držať sa týchto pravidiel:

  • Neignorujte situáciu.
  • Nesnažte sa ohrozenému samovraždu vyhovoriť a zľahčovať problém.
  • Nehovorte, že situáciu musí prekonať.
  • Nehovorte mu vety typu: Máš predsa prečo žiť, spravil by si zle svojej rodine.
  • Nedávajte mu falošné ubezpečenia.
  • Nesľubujte mu, že zachováte tajomstvo o jeho samovražedných úmysloch.
  • Ohrozeného nenechávajte samotného.

Pracujme spoločne, aby sme predchádzali samovraždám

Svetový deň prevencie samovrážd, ktorý si pripomíname od roku 2003 každoročne 10. septembra, je podporovaný Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a Medzinárodnou asociáciou pre prevenciu samovrážd (IASP). Cieľom je vyvíjať úsilie a prijímať konkrétne opatrenia na prevenciu samovrážd zvyšovaním povedomia verejnosti o samovražednom správaní a poskytovaním včasnej a adekvátnej liečby.

Na tému Pracujme spoločne, aby sme predchádzali samovraždám, je v roku 2018 zameraný Svetový deň prevencie samovrážd, ktorý pripadá na 10. septembra. Podľa odhadov odborníkov na celom svete sa každých 40 sekúnd stane jedna samovražda, pokus o samovraždu sa deje každé tri sekundy. Znamená to, že každý rok si vlastnou rukou zoberie život milión ľudí. Ďalšie milióny smútia za človekom, ktorý dobrovoľne odišiel zo života. Preto cieľom  Svetového dňa prevencie samovrážd je zvyšovať povedomie verejnosti o rozsahu tohto problému a o spôsoboch, ako mu predchádzať.

Skratové riešenie problémov

K suicidálnemu (samovražednému) aktu vedie ľudí skratové konanie ako forma riešenia problémov - citových, partnerských, školských či ďalších. Príčinou samovražedného konania bývajú aj ťažké, neraz chorobné depresie. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá podporuje Svetový deň prevencie samovrážd, považuje samovraždu za závažný problém verejného zdravotníctva. Podľa odborníkov sa mu dá predchádzať.

Porovnávanie počtu dokonaných samovrážd je problematické, keďže v niektorých štátoch sa vedú presné štatistiky, kým v iných sa presné údaje o dobrovoľných úmrtiach nedarí stanoviť. Medzinárodná asociácia na prevenciu samovrážd sa zameriava na prevenciu a zmiernenie následkov suicidálneho správania. Ponúka tiež miesto, kde si môžu výskumníci, odborní lekári z oblasti duševného zdravia vymieňať názory, skúsenosti a poznatky. 

IASP založil profesor Erwin Ringel v roku 1960 v Rakúsku. Aj keď je Medzinárodné združenie na predchádzanie samovraždám mimovládnou organizáciou, má zastúpenie v desiatkach štátov a v oblasti prevencie samovrážd spolupracuje s WHO. Rakúsky psychoterapeut, odborník na psychiatriu a neurológiu, špecialista na prevenciu samovrážd Erwin Ringel sa narodil 27. apríla 1921 v sedmohradskom Temešvári. V polovici 40. rokov po skončení štúdia sa venoval práci v oblasti psychiatrie a neurológie na Psychiatrickej univerzitnej klinike vo Viedni. V roku 1960 založil IASP a bol jej prvým predsedom až do roku 1969, potom jej čestným predsedom. Ringel zomrel 28. júla 1994 na zlyhanie srdcovej činnosti v Bad Kleinkirchheime.

Fotogaléria


Tagy:
samovražda

2018-09-10 20:00:00  |  Foto: Gettyimages.com, Facebook/Liga za duševné zdravie SR  |  Zdroj: TASR, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia