Najväčšia chyba, ktorú už nerobte: Nevyhadzujte mliečne zuby, môžu vám zachrániť život!

Zdroj: gettyimages.com
2018-09-13 12:40:00

Ide o významnú udalosť pre mnohých rodičov! Preto si niektorí mliečne zuby svojich detí odložia na pamiatku. Avšak, skôr či neskôr putujú do koša. Mliečne zuby by sa pritom nemali vyhadzovať. Môžu zachrániť život vašich detí!

Kmeňové bunky zo zubov ako záchrana

Lekári upozorňujú rodičov na jednu z najväčších chýb, ktorej sa dopúšťajú, hoci nevedomky. Mliečne zuby svojich detí by si mali ponechať, ako sa hovorí, na horšie časy! Ako vysvetľujú vedci, dajú sa z nich získať zubné kmeňové bunky, ktoré neskôr môžu zachrániť ľudský život!

Čítajte tiež: Výborná správa pre spotrebiteľov: TEST obľúbenej superpotraviny prekonal očakávania!

Kmeňové bunky sú mladé bunky, ktoré sa vyvinú z jednej z troch skupín buniek, pričom každá jedna má samostatnú funkciu. Krvné bunky rastú v kostnej dreni. Kmeňové bunky možno získať zo zubov ale i iných častí kostí. Odborníci majú k dispozícii mnohé postupy a technológie, vďaka ktorým vedia správne uchovať a neskôr využiť kmeňové bunky na produkciu.

Čo je na tom najlepšie, kmeňové bunky majú funkciu reprodukovať akýkoľvek iný typ buniek v tele, dokážu tak nahradiť poškodené bunky. Mnohé štúdie ukázali prospešnosť kmeňových buniek v boji proti rakovine. No taktiež majú spojitosť aj s inými ochoreniami. Na druhej strane pri terapii kmeňovými bunkami je potrebná veľká opatrnosť. Pýtajte sa svojho lekára  na možné riziká!

Koniec zubným protézam?

Nedávno sa objavili informácie o tom, že čoskoro by sme sa mohli vyhnúť zubným protézam a tým pádom aj návšteve zubárov, o čo sa pričinil Dr. Jeremy J. Mao z Kolumbijskej univerzity v USA. Je výnimkou, keď ľuďom samovoľne narástli tretie zuby či zopár tretích zubov. Avšak, tentokrát ide o riadený rast! Doktor vyskúšal experiment na zvieratách. Na umelý zub z prírodných materiálov naniesol stimulátor rastu, ktorý zaviedol do lôžka v čeľusti.

Za 9 týždňov nastala zmena - bunky zuba sa spojili s bunkami čeľustného väziva. Zubná forma sa skladá z tzv. kompatibilných polymérov. V nich sú kanáliky, v ktorých sú zavedené stimulátory rastu. Kmeňové bunky majú úžasnú schopnosť, dokážu sami vytvoriť tkanivo zuba do presného tvaru! Doktor chcel pripraviť tento stimulátor tak, aby bol finančne dostupný pre každého pacienta. Avšak jeho výroba a možný predaj je drahší..

Fotogaléria

2018-09-13 12:40:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia