Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Jedinečný test, ktorý odhalí pravdu v pohodlí domova: Zistite, či netrpíte intoleranciou na laktózu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: thinkstock.com)

Nie je to choroba, ale problém trávenia. Človek s ňou môže žiť aj niekoľko rokov a pritom môže zbytočne trpieť. Intolerancia laktózy sa postará o pocit nepohodlia a doslova vám "skrúti" črevá. Hoci ju zvyčajne odhalí lekár, test na intoleranciu laktózy si môžete spraviť aj sami doma!

Čo to je intolerancia laktózy? 

Ak máte problém s intoleranciou laktózy, pravdepodobne vám chýba alebo nedostatočne pracuje enzým, ktorý sa nazýva laktáza. Hoci mnohí majú schopnosť tráviť laktózu, teda mliečny cukor, s pribúdajúcim vekom je to čoraz obtiažnejšie. Zatiaľ čo kedysi ste nemali žiadne problémy pri konzumácii mlieka či mliečnych výrobkov, zrazu pociťujete nepríjemné príznaky vrátane nafukovania a "pokrútených" čriev. 

Čítajte tiež: Najhorší nepriateľ srdca: Je rafinovanejší než vírus, do tela preniká každému z nás!

V čreve má každý z nás tento enzým štiepiaci laktózu. Avšak, jeho aktivita postupne klesá. Nestrávené častice laktózy putujú z tenkého čreva do hrubého, kde sú potravou pre črevné baktérie produkujúce plyn. Výsledok? Kŕče, bolesti brucha, hnačka, nafukovanie. Zdravotné problémy sú však individuálne, záleží na tom, do akej miery enzým v organizme funguje. 

Mnohí si mýlia laktózovú intoleranciu, inak povedané neznášanlivosť mlieka a alergiu na mliečnu bielkovinu. Intolerancia nie je alergia, ale tráviaci problém. Ak máte túto intoleranciu, mlieko a výrobky z neho môžete do istej miery konzumovať, je však dobré vedieť, koľko mlieka vám už nerobí dobre. 

Jedinečný test, ktorý odhalí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Spravte si test

Najlepšie je dať sa vyšetriť u lekára, ktorý vám intoleranciu vie zistiť z krvi alebo pomocou analýzy dychu po požití laktózy. Je tu však aj jednoduchý a spoľahlivý test, ktorý si môžete spraviť doma! Vylúčte na niekoľko dní mlieko a mliečne jedlá zo svojej stravy a potom si spravte test. Vypite nalačno v ranných hodinách 3-4 dcl mlieka.

Ak do dvoch hodín pocítite jeden zo spomínaných nepríjemných symptómov, napr. nafukovanie alebo vás preženie na záchod, je veľmi pravdepodobné, že trpíte intoleranciou laktózy. Potvrdiť si to však môžete pre istotu aj u lekára, ktorý vám poradí, aké si možnosti prevencie či liečby. 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9