Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Choroba, ktorá srdcu tajne berie dych: Svoju pravú tvár maskuje do známej diagnózy

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Na Slovensku aj inde vo svete ňou trpí stále viac ľudí. Dna je chorobou, ktorej neprospieva súčasný životný štýl. Podľa novej vedeckej štúdie sú pacienti s touto diagnózou v zdravotnej nevýhode, o ktorej mnohí z nich netušia.

Ľudia s dnou majú o 15 percent vyššie riziko, že zomrú na infarkt alebo mŕtvicu, vyplýva z novej štúdie zverejnenej v magazíne The Journal of the American Heart Association. Okrem toho je dna spojená s vyšším rizikom vzniku cukrovky, ochorenia obličiek a rakoviny, uvádza Dailymail.com.

Čítajte viac: Choroba, ktorá trestá za každú diétnu chybu: Prezrádza ju silná bolesť v kĺbe palca

Dna sa zvyčajne ohlasuje v podobe akútneho záchvatu, ktorý vzniká v dôsledku nahromadenia kyseliny močovej v kĺboch. Postihnutý kĺb zvykne opuchnúť, je začervenaný a bolí. Spúšťačom záchvatu obyčajne býva konzumácia nevhodných jedál, ale aj alkoholu.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Prognóza, o ktorej by mali pacienti vedieť

Keď dna prerastie do chronickej formy, môže sa atritída pretaviť do trvalých kĺbových deformít. Pretrvávajúci zápal v organizme súčasne ohrozuje zdravie srdce. Doktorka Neha Pagidipataová šesť rokov sledovala vyše 17-tisíc pacientov s ochorením srdca, z ktorých malo približne 1 400 osôb dnu. Napriek intenzívnej terapii mali pacienti s dnou horšiu prognózu. Riziko, že zomrú na zlyhávanie srdca, u nich bolo dvojnásobné oproti pacientom bez dny.

Podľa doktorky Pagidipataovej je problémom aj to, že mnohí pacienti o kardiovaskulárnom riziku spojenom s dnou netušia. Prečo dna ohrozuje aj srdce, na to zatiaľ vedci nemajú jednoznačnú odpoveď. Predpokladajú však, že je na vine oxidačný stres v kombinácii so zápalovým procesom. Dna totiž nepostihuje len kĺby, ale môže ju sprevádzať aj cukrovka či metabolický syndróm.

Viac o téme: SrdceDnaZápal
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9