Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zákerná rana od horúceho počasia: Bude už o pár rokov kúpanie v jazerách minulosťou?

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Kúpanie v prírode môže byť z roka na rok nebezpečnejšie. Naši západní susedia hovoria o novej hrozbe súvisiacej s klimatickými zmenami. V jednom z rybníkov zachytili hydrobiológovia prítomnosť subtropickej sinice, ktorá môže pre plavcov predstavovať zdravotné riziko. Zisťovali sme, či sa vyskytuje aj na Slovensku.

Hydrobiológovia z južných Čiech môžu hovoriť o netradičnom úlovku. V rybníku Svět v Třěboni sa začalo siniciam veľmi dobre dariť, dokonca k nim do rodiny „priplával“ aj nezvaný hosť – druh subtropickej sinice Cylindrospermopsis raciborskii, ktorý sa v Česku predtým nevyskytoval.

Čítajte viac: Nečakaný výsledok TESTU opaľovacích krémov: Najlacnejšie totálne prekvapili!

Podľa Českého rozhlasu súvisí výskyt sinice s extrémne teplým letným počasím. Ako sa pre Rozhlas vyjadril hydrobiológ Petr Znachor z Biologického centra Akadémie vied ČR, „množstvo siníc je pomerne veľké, predstavuje 100 mikrogramov chlorofylu na liter.“ Výskumníci našli sinice nielen na hladine, ale aj v celom vodnom stĺpci, čo znamená, že môžu vyplávať na povrch a na hladine vytvoriť hustú vrstvu.

Podmienky, ktoré panujú v Stredomorí

Subtropický druh sinice sa neobjavil len v Česku, ale týka sa aj iných vodných plôch v strednej Európe. „V súčasnej dobe môže voda v našich rybníkoch dosiahnuť až teplotu 30 stupňov Celzia, čo už sú podmienky, ktoré panujú v Stredomorí. Preto niet divu, že pri vlne horúčav sa táto sinica môže šíriť u nás a nachádza tu vhodné podmienky pre svoj rast,“ doplnil hydrobiológ.

Sinica zo subtropických oblastí Zeme je riziková najmä preto, lebo vylučuje toxín, ktorý dokáže poškodzovať pečeň, dodal Znachor. Samotné kúpanie v takejto vode síce nie je nebezpečné, ale po náhodnej konzumácii takejto zanesenej vody môže dôjsť k otrave.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Sinicu objavili aj na Slovensku

„Ide o druh, ktorý sa častejšie vyskytuje v tropických a subtropických oblastiach sveta. Výskyt tejto vláknitej sinice sa u nás už niekoľko rokov sleduje hlavne v prírodných kúpaliskách a vodách určených na kúpanie. Jeho prítomnosť bola zaznamenaná na niekoľkých lokalitách na Slovensku, najmä na tých s teplejšou vodou (Gazarka, Plavecký Štvrtok, Malé Leváre, Vinianske jazero), ale zistený bol aj vo vodách z chladnejších oblastí, napríklad na Počúvadlianskom jazere. Obyčajne býva sprievodným druhom cyanobaktériových vodných kvetov spolu s ostatnými bežnými druhmi siníc. Doteraz u nás nikdy nebolo zistené jeho premnoženie alebo masový výskyt,“ uviedla pre Vyšetrenie hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Podľa slov hovorkyne ÚVZ SR je invázny druh Cylindrospermopsis raciborskii už dlho uznávaný ako najrozšírenejší druh schopný produkovať cyanotoxín cylindrospermopsin: „Cylindrospermopsin je vlastne toxický alkaloid, ktorý je primárne klasifikovaný ako hepatotoxín, ale dokázané boli už aj jeho cytotoxické vlastností. V našich podmienkach môžu tento cyanotoxín okrem spomínaného druhu Cylindrospermopsis raciborskii produkovať aj iné rody cyanobaktérií, ako napr. Aphanizomenon a Anabaena.“

Vody určené na kúpanie hygienici pravidelne monitorujú a odoberajú z nich vzorky určené na laboratórny rozbor. Sledujú, či sa v nich nenachádzajú cyanobaktérie a riasy. „V prípade premnoženia cyanobaktérií sa ďalej stanovuje akútna ekotoxicita vody a biomasy cyanobaktérií (tzv. vodného kvetu) a stanovujú sa vybrané cyanotoxíny - mikrocystíny a cylindrospermopsín,“ dodala Daša Račková.

 

Viac o téme: Subtropická sinica
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9