Najznámejší jed v potravinách ako pomoc? Prevratný objav vedcov, ktorý zmení váš názor na arzén!

Zdroj: gettyimages.com
2018-08-15 15:00:00

Arzén sa spája s jedom. Ide o chemickú látku, ktorá je škodlivá a môže narobiť mnohé zdravotné problémy. Nachádza sa v prírode, ale aj v potravinách, vrátane ryže. Hoci doteraz bola mnohými odborníkmi odmietaná, vyzerá to tak, že nie je až taká zlá, ako sa pôvodne myslelo.

Stane sa z arzénu nakoniec pomoc pri ochorení?! Hoci je táto chemická látka známa svojimi škodlivými vlastnosťami, niektoré zlúčeniny arzénu v určitých stanovených dávkach sa môžu použiť pri lekárskej liečbe. Jedna taká zlúčenina môže dokonca pomôcť liečiť rakovinu, ako tvrdia vedci!

Kľúčová kombinácia zlúčenín

Arzén sa často uvádza ako karcinogén, čo je látka, ktorej prítomnosť v prostredí človeka môže viesť k vzniku rakoviny! Málokto však vie, že niektoré zlúčeniny na báze arzénu sa v minulosti používali na liečbu rôznych zdravotných stavov. Jedna taká zlúčenina - nazývaná oxid arzenitý (ATO) - sa používa dodnes a v roku 2001 bola schválená od Food and Drug Administration (FDA)!

Čítajte tiež: Nový trend, ktorý vás môže pripraviť o zuby: Tento mýtus pri zubnej hygiene hoďte za hlavu!

Teraz výskumníci z Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) v Bostone, MA, skúmajú potenciál ATO v liečbe rakoviny. Konkrétne lekári Kun Ping Lu, Xiao Zhen Zhou a jeho kolegovia sa pozreli na to, ako ATO v kombinácii s inou existujúcou liečivou látkou - kyselina trans-retinová (ATRA) - môže byť použitá na liečenie promyelocytárnej leukémie, ktorá je typom rakoviny krvi.

Mechanizmy, pomocou ktorých môže ATO v kombinácii s ATRA pomôcť vyliečiť tento typ leukémie boli doteraz nejasné. Táto štúdia však objasňuje, ako tieto látky pôsobia na bunkovej úrovni, čo naznačuje, že ich interakcia môže byť užitočná pri liečbe iných druhov rakoviny. Ich zistenia sú zverejnené v časopise Nature Communications.

Blokovanie a zničenie kľúčového enzýmu

Výskumníci pracovali s modelmi leukémie, rakoviny prsníka a pečene a zistili, že kombinácia ATO-ATRA zničila enzým známy ako Pin1.

Pin1 hrá kľúčovú úlohu pri regulácii signalizačných sietí pri rakovine; aktivuje viac ako 40 proteínov, ktoré dodávajú silu rakovinovým nádorom, a zároveň blokuje viac ako 20 proteínov, ktoré by normálne potlačili rast nádorov. Tento enzým je nadmerne aktívny vo väčšine typov rakoviny, ktoré sa vyskytujú u ľudí - najmä v rakovinových kmeňových bunkách, ktoré poháňajú rast nádorov a často môžu byť kľúčom k odolnosti rakoviny voči tradičným liečebným postupom.

V tejto štúdii vedci zistili, že ATO sa viaže na Pin1, blokuje jeho pôsobenie a nakoniec vedie k zhoršeniu enzýmu. Zároveň ATRA - ktorá sa tiež viaže na Pin1 a degraduje ju - uľahčuje a zvyšuje príjem buniek ATO. To vedie k zvýšeniu expresie proteínu špecifického pre bunkové membrány, čo zvyšuje absorpciu ATO buniek.

Pri práci s myšami, ktoré boli navrhnuté tak, aby nevyjadrovali Pin1, vedci zistili, že hlodavce boli v skutočnosti veľmi odolné voči rakovine. Tieto zvieratá netrpeli žiadnymi škodlivými účinkami v dôsledku zablokovaného expresia enzýmu približne polovicu ich životnosti, čo naznačuje, že zacielenie Pin1 na začiatku môže byť bezpečným prístupom.

"Náš objav silne naznačuje novú možnosť pridania ATO k existujúcim terapiám pri liečbe trojnásobne agresívnej rakoviny prsníka a mnohých iných typov rakoviny, najmä ak sa zistí, že karcinómy pacientov sú Pin1 pozitívne. To by mohlo výrazne zlepšiť výsledky liečby rakoviny. "

Drs. Zhou, Lu a kolegovia zdôrazňujú, že ich nové zistenia môžu viesť k efektívnym stratégiám zameraným na Pin1, pre ktoré neboli vyvinuté žiadne inhibítory.

"Je potešujúce vidieť túto kombináciu - ATRA a ATO, ktorú moje laboratórium objavilo ako vhodné pri liečbe akútnej promyelocytárnej leukémie," vysvetľuje Dr. Pier Paolo Pandolfi, z BIDMC, ktorý najprv zistil, že kombinovaná liečba ATO-ATRA bola schopná vyliečiť tento typ rakoviny krvi. “Je zaujímavé špekulovať o tom, že touto kombináciou možno liečiť ďalšie typy nádorov.”

Fotogaléria

2018-08-15 15:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia