Kliešte začali prenášať nový druh ochorenia: Zákerný príznak, ktorý vás môže zmýliť!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-08-10 11:00:00

Americkí vedci identifikovali vo východnej a západnej časti Spojených štátov nové kliešťom prenášané ochorenie. Prirovnávajú ho k rozšírenej lymskej borelióze.

Podľa portálu Healthline.com sa vo svete objavila ďalšia hrozba, ktorá môže ľudí odradiť od chodenia do prírody. Ide o ochorenie vyvolané baktériou Borrelia miyamotois, ktorá patrí do rovnakej skupiny patogénov ako známa baktéria spôsobujúca lymskú boreliózu (Borrelia burgdorferi).

Čítajte viac: Ľudia s touto krvnou skupinou, majte sa na pozore: Ste najviac ohrození kliešťami!

Podľa vyjadrenia doktorky Ashley Larrimoreovej z Ohio State University Wexner Medical Center. Kým baktériu lymskej boreliózy v USA prenáša 15 až 30 percent kliešťov, Borreliu miyamotois len jedno až päť percent kliešťov. Odborníci ale varujú, že do budúcna sa tento ukazovateľ môže zmeniť. Doposiaľ sa baktériou v USA infikovalo zhruba 60 ľudí, uvádza Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (Center fo Disease Control and Prevention).

Najväčší rozdiel od lymskej boreliózy

Symptómy infekcie sa ponášajú na chrípku, prejavy zahŕňajú horúčku, zimnicu, potenie, bolesti kĺbov, hlavy a celkovú únavu. Inkubačná doba je 12 až 16 dní po pricicaní kliešťa. Hoci sa nové ochorenie prejavmi výrazne podobá na lymskú boreliózu, má jednu výnimku – miesto, kde bol kliešť pricicaný, pri Borrelia miyamotois nesčervenie, resp. sa okolo neho nevytvorí červený kruhový fľak. Navyše, nákaza môže vyvolať aj zriedkavejšie príznaky v podobe zmätenosti či problémov s chôdzou, ktoré sa môžu vyskytnúť u ľudí so zníženou imunitou.

Liečba ochorenia je rovnaká ako pri lymskej borelióze, čiže antibiotická. Ak si na tele po príchode z prírody nájdete kliešťa, snažte sa ho čo najskôr odstrániť  pomocou pinzety. Čím skôr tak urobíte, tým je vyššia šanca, že kliešť do ranky nestihne uvoľniť baktérie borélie.

Fotogaléria


Tagy:
kliešť borelióza Borrelia miyamotois

2018-08-10 11:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia