Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Banalita, ktorá ovplyvní váš život na ďalšie roky: Výberom spodnej bielizne k lepšej plodnosti?!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci dnes je pre mužov voľba spodnej bielizne skôr štýlovou záležitosťou, podľa štúdie Harvardskej univerzity by to nemali brať na ľahkú váhu. Zdravotné hľadisko je dôležité pri ich výbere, v opačnom prípade si môžu narobiť zdravotné problémy s plodnosťou, ktoré už len ťažko zvrátiť.


Nový výskum potvrdil to, čo sa už posledné roky hovorilo! Často bola prepieraná téma spodnej bielizne u mužov a plodnosti. Má spodná bielizeň vplyv na mužskú plodnosť? Je to pravda! Vďaka harvardskej univerzity je to čierne na bielom. Skutočne si treba dávať pozor na výber spodného prádla a nie je jedno, či sú to slipy, boxerky alebo trenky!

Čítajte tiež: Z očí vyčítate aj to, čo by ste nechceli: Desivé znamenia, ktoré vám prezradí zrak!

Otázka “boxerky, trenky alebo slipy” delí mužov už celé desaťročia. Zatiaľ čo jedny majú radi väčšie pohodlie vo forme trenok, iní dávajú prednosť klasike - obyčajným slipom. Odpoveď, čo radi nosia, je však kľúčová! Čo sa týka plodnosti.. Nový výskum totiž zistil, že nosenie voľných boxerok alebo najlepšie, úplne bez spodnej bielizne, by mohlo zlepšiť plodnosť mužov.

Potrebujú len správnu teplotu

Výskumníci na Harvardskej univerzite zistili, že koncentrácia a kvalita mužských spermií sa v skutočnosti líšila podľa voľby spodnej bielizne, ktorú nosili! Mužskú plodnosť je oveľa lepšie posúdiť: čím viac spermií a čím lepšiu pohyblivosť majú, tým je pravdepodobnejšie, že uspejú v oplodnení vajíčka. 

Spermie sa produkujú počas väčšiny života človeka, pričom produkcia sa spomaľuje a kvalita spermií dramaticky klesá vo veku 70 rokov. Priemerný človek v priebehu svojho života vytvorí 525 miliárd spermií. Reprodukčné bunky sa produkujú v semenníkoch, ktoré sa nachádzajú mimo hlavného tela - v miešku. Približne 1,2 miliardy spermií naraz môže zaútočiť na jediné ženské vajíčko za účelom oplodnenia, no musia byť zdravé.

Spermie sú jemné bunky. Vyžadujú len správnu teplotu - mierne nižšiu ako 37 stupňov Celzia na to, aby sa správne vyvinuli. Spermie však zvládajú veľké teplo veľmi zle. Ak je miešok príliš často horúci, semenníky prestanú produkovať spermie úplne, čím sa človek stane dočasne sterilným. Nevyžaduje sa ani veľké zvýšenie teploty, aby sa narušila produkcia spermií!

Ktorá spodná bielizeň podporuje plodnosť? 

Harvardská štúdia naznačuje, že rovnako ako u mnohých žien, spermie sú dokonca citlivé na spodnú bielizeň človeka. Voľné oblečenie má sklon pomôcť telu zostať v pohode, zatiaľ čo tesnejšie oblečenie udržuje telesné teplo uviaznuté v koži.

Uprednostňujete slipy alebo boxerky?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vedci sa preto pýtali, či výber mužov na spodnú bielizeň môže mať niečo spoločné s tým, aké sú ich spermie. Výskumu sa zúčastnilo 656 mužov, ktorí so svojimi partnerkami riešili liečbu plodnosti. Všetci účastníci mali od 18 do 56 rokov a boli zdraví. Vedci každého z nich požiadali o vzorky krvi a spermie a či v posledných troch mesiacoch nosili boxerky, slipy, alebo žiadne spodné prádlo. 

Viac ako polovica (53 percent) uviedla, že väčšinu dní si vybrali boxerky. Táto skupina mala najviac spermií a najnižšie hladiny FSH, čo je hormón, ktorý indikuje, že mužské telo sa snaží vyhnúť poškodeniu pred vystavením sa príliš vysokým teplotám. Mali tiež o 25% vyššiu koncentráciu spermií, o 17% vyšší počet spermií a 3o 3% viac živých spermií aktívne plávajúcich v každej vzorke ejakulátu. Čo bolo prekvapujúce je fakt, že títo muži sa zvykli často kúpať v jaccuzi, čo je vlastne zlé pre zdravie spermií. 

Slipy, na druhej strane, nie sú priateľmi k plodnosti. Muži, ktorí ich preferovali, mali najčastejšie tendenciu, mať menšie množstvo pomalých spermií.

"Pretože muži môžu meniť typ spodného prádla, ktorý sa rozhodnú nosiť, tieto výsledky môžu byť užitočné na zlepšenie mužskej funkcie semenníkov," uviedla autorka vedúcej štúdie Dr. Lidia Minguez Alarcon.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9