Farba a zápach moču ako indikátor zmien: Urológ prezradil, čo hovoria o našom organizme!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-08-16 06:00:00

Zdravý moč je svetložltej až tmavojantárovej farby. Čo však znamená, ak je sfarbený do ružova, oranžova alebo hneda a nepríjemne zapácha? To nám prezradil urológ Igor Bartl z Bratislavy.

„Normálna farba moču sa pohybuje od svetložltej až po tmavojantárovú a spôsobuje ju farbivo urochrom. Rôzne odtiene žltej môžu jednoducho ukazovať, do akej miery je ľudské telo v danom okamihu hydratované. Dobrou správou však je, že väčšina zmien vo farbe moču je neškodná a dočasná,“ hovorí urológ Igor Bartl z Bratislavy.

Čítajte viac: 

Oranžová

Moč sa môže sfarbiť aj do oranžova – v prípade, že jeme priveľa mrkvy, resp. koreňovej zeleniny obsahujúcej rastlinné farbivo karotén, upozorňuje doktor Bartl. Dodáva, že pomarančovú farbu moču môže spôsobiť aj liek na infekciu močového mechúra a liek na riedenie krvi (warfarín). Pred užívaním týchto liekov by vás mal lekár dopredu informovať o vedľajších účinkoch, takže by vás oranžový odtieň nemal prekvapiť.“

Tmavožltá až oranžová farba moču môže signalizovať aj nedostatočný príjem tekutín. Keď je však moč neónovo oranžový, môže ísť o problém s pečeňou (upozorňuje naň aj žltý odtieň očného bielka).

Neónovo žltá

„Dramatická zmena z normálnej limonádovej žltej farby moču na svietivo žlto-zelenú vás môže trochu vydesiť, ale v prevažnej väčšine prípadov je tento neónovo žiarivý odtieň úplne neškodný. S najväčšou pravdepodobnosťou svietivá farba súvisí s užívam vitamínových doplnkov stravy. Konkrétne vitamínov skupiny B. Neónové zafarbenie signalizuje nadbytok vitamínu B – riboflavínu, ktorý odchádza z vášho tela v podobe žiarivého prúdu moču. V tomto prípade teda nie je dôvod na obavy,“ vysvetľuje lekár.

Zelená

Ak ste skonzumovali priveľa špargle, dôsledkom môže byť nazelenalý odtieň moču, ale aj jeho nepríjemný zápach. Zriedkavo však nazelenalá farba upozorňovať na špecifickú formu infekcie močových ciest, spôsobenú baktériou Proteus mirabilis, ktorá môže prispieť k vzniku obličkových kameňov (infekčná urolitiáza).

Modrá

Modré sfarbenie močovej tekutiny je mimoriadne zriedkavé. Spôsobiť ho môže genetické ochorenie, známe ako hyperkalcémia, ktoré súvisí s nadbytočným množstvom vápnika v kostiach. „Hyperkalcémia, ktorá je niekedy nazývaná ako syndróm modrých plienok, pretože deti s touto poruchou vylučujú modrý moč, môže byť veľmi závažný stav s radom možných komplikácií. Za modro sfarbený moč sa môže podpísať aj užívanie niektorých liekov, ako je napríklad antidepresívum amitriptylín alebo liek na žalúdočné vredy cimetidín,“ spresňuje lekár.

Hnedá

Tmavý, dohneda sfarbený moč môže poukazovať na užívanie niektorých konkrétnych liekov, napríklad antibiotík metronidazol, nitrofurantoín, či preháňadiel obsahujúcich Sennu a methocarbamol na uvoľnenie svalov. „Tmavožltý až hnedastý moč je zvyčajne len známkou dehydratácie. Farbu kolesového nápoja môže mať moč po požití pokrmov s rebarborou, aloe alebo Fava fazuľami. Hnedý moč môže tiež poukazovať na problém s pečeňou, ako je hepatitída alebo cirhóza pečene,“ ozrejmuje urológ a upozorňuje: „S návštevou lekára neotáľajte, ak hnedastý moč sprevádzajú bolesti brucha, vyrážky alebo záchvaty. Môže ísť o vzácnu dedičnú metabolickú poruchu zvanú porfýria.“

Červená

Vedeli ste, že konzumované potraviny dokážu moč zafarbiť aj do ružova alebo červenkasta? Ak ste si pochutnali na červenej repe, ostružinách či rebarbore, rátajte aj s takýmto scenárom. Podľa lekára by nemal mať bizarný problém dlhé trvanie a mal by vymiznúť do druhého dňa.

Ak ste však nejedli žiadnu zo spomínaných potravín, mali by ste navštíviť lekára. „Červená farba môže byť spôsobená krvou v moči a poukazovať na problém s močovými cestami, obličkami, močovým mechúrom, prostatou alebo močovou trubicou. Červený moč môže byť tiež príznakom nádoru močového mechúra a obličiek,“ varuje odborník. Lekára by ste mali urgentne vyhľadať aj vtedy, ak si v moči všimnete krvné zrazeniny alebo kúsky tkaniva. „Zvlášť ženy môžu tieto príznaky prehliadnuť a považovať ich za nepravidelné menštruačné krvácanie,“ upozorňuje expert.

Zápach

Ak je zápach moču iný, ako zvyčajne, môže to poukazovať na viaceré príčiny. Ostrejší, štipľavejší zápach, akoby zmiešaný s nejakou chemikáliou, môže signalizovať prítomnosť baktérie E. coli, ktorá vstúpila do močových ciest a trubice, kde sa ďalej množí a spôsobuje infekciu.

„Infekciu močových ciest by ste nemali zanedbať, inak sa môže napríklad rozšíriť do obličiek a spôsobiť poškodenie ich funkcie. Okrem iného môže signalizovať aj cukrovku alebo u mužov zväčšenú prostatu,“ varuje doktor Bartl.

Ako ryby alebo amoniak?

Moč mení svoj zápach aj počas tehotenstva alebo nedostatku príjmu tekutín. Ak ale páchne po rybách, amoniaku, prípadne je príliš sladkastý, zbystrite pozornosť. „Rybací zápach nie je pri moči neobvyklý. Zväčša nemá závažné príčiny, no môže signalizovať aj závažný stav, ako napríklad poškodenie obličiek či pečene. V mnohých prípadoch zápach spôsobuje chemická látka nazývaná trimetylamínoxid. Keď ryba zomrie a baktérie začnú rozkladať jej tkanivá, chemikália sa uvoľní a premení na trimetylamín (TMA), ktorý spôsobuje rybí zápach,“ vysvetľuje. Rybí zápach v moči teda môže byť spôsobený prítomnosťou baktérií, TMA alebo interakciou medzi nimi.

Rybací odor sa však krátkodobo môže objaviť u tehotných žien, ktoré sú citlivejšie na pachy a nepijú dostatok tekutín. Podľa lekára môžu byť príčinou aj vitamínové doplnky s vápnikom, vitamínom B6 a D. Ich vysadením a dostatočným pitným režimom by sa mal pach vytratiť. Možnou príčinou sú aj jedlá ako špargľa a ryby.

Moč zápachom pripomínajúci amoniak môže poukazovať na choré obličky s výskytom bakteriálnej infekcie. Takisto býva sprievodným znakom diabetu a objavuje sa aj u ľudí, ktorí majú nedostatok pohybu a súčasne jedia veľa mäsa a údenín.

Fotogaléria


Tagy:
urológ Igor Bartl farba moču zápach moču

2018-08-16 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com, archív I. Bartla  |  Zdroj: tlačová správa, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia