Nebezpečné výkyvy cukru v krvi, ktoré môžu predpovedať najhoršie: Bežné potraviny ako vinník?!

Zdroj: gettyimages.com
2018-08-12 06:00:00

Nová štúdia, vedená výskumníkmi na Stanfordskej univerzite v Kalifornii, odhaľuje, že bežné potraviny môžu zvýšiť hladiny krvného cukru až na ich hranicu u inak zdravých ľudí. Venovanie väčšej pozornosti môže zabrániť cukrovke a niektorým jej komplikáciám.

 

Diabetes postihuje viac ako 30 miliónov ľudí v USA, čo je takmer 10 percent populácie. Ďalších 84 miliónov ľudí má prediabetes. Charakteristickými príznakmi tejto metabolickej poruchy sú abnormálne hladiny cukru v krvi. Na meranie týchto úrovní lekári používajú dve hlavné metódy: buď odoberú vzorky krvného cukru nalačno, čím sa dozvedia o hladine cukru v krvi; alebo merajú hladiny glykovaného hemoglobínu (HbA1C). Test glykovaného hemoglobínu sa bežne používa na diagnostiku cukrovky a spolieha sa naň pri odhalení priemerných hladín cukru v krvi počas 3 mesiacov.

Napriek ich rozšírenému použitiu ani jedna z týchto metód nemôže povedať nič o výkyvoch krvného cukru, ku ktorým dochádza v priebehu jedného dňa.

Čítajte tiež: Na muža (69) pálilo 28 rokov slnko: Pozrite sa, ako zmenilo jeho tvár na FOTO

Výskumníci vedený Michaelom Snyderom, ktorý je profesorom genetiky v Stanforde, sa preto snažili sledovať tieto denné výkyvy u inak zdravých jedincov. Pozreli sa na spôsoby zmeny krvného cukru po jedle a preskúmali, ako sa tieto vzorce líšia medzi rôznymi ľuďmi, ktorí mali rovnaké jedlo. Prof. Snyder a kolegovia publikovali výsledky svojho výskumu v časopise PLOS Biology.

Tri typy variability krvného cukru

Pre svoju štúdiu výskumníci pozorovali 57 dospelých vo veku 51 rokov, ktorým nebol diagnostikovaní diabetes. Prof. Snyder a jeho tím používali nové prístroje nazývané kontinuálne glukózové monitory na posúdenie hladiny cukru v krvi účastníkov v normálnom prostredí. Tiež výskumníci hodnotili celkovú inzulínovú rezistenciu účastníkov a sekréciu inzulínu.

Meranie krvného cukru a metabolizmu umožnilo výskumným pracovníkom zoskupiť účastníkov do troch rôznych "glukotypov", založených na variabilite krvného cukru.

Ľudia, ktorých hladina cukru v krvi sa veľmi nelíšila, boli zoskupení pod "nízkou variabilitou". U tých, u ktorých sa zistilo, že krvný cukor často stúpa, boli zoskupení pod "ťažkou variabilitou"; a napokon ľudia, u ktorých len mierne stúpol cukor v krvi boli klasifikovaní ako "mierny" glukotyp.

Zistenia ukázali, že "dysregulácia glukózy, charakterizovaná kontinuálnym monitorovaním glukózy, viac prevláda a je rôznorodá, než sa pôvodne predpokladalo a môže ovplyvniť jedincov považovaných za normoglykemických štandardnými meraniami."

Odpoveď organizmu je u každého iná

Vedci taktiež chceli vidieť, ako reagovali ľudia rôznych glukotypov na rovnaké jedlo. Takže ponúkli všetkým účastníkom tri typy štandardných raňajok: kukuričné ​​vločky s mliekom, chlieb s arašidovým maslom a proteínovú tyčinku. U každého účastníka bola zaznamenaná určitá odpoveď organizmu na tieto raňajky, čo naznačuje, že rôzni ľudia metabolizujú rovnakú stravu rôznymi spôsobmi. Štúdia navyše ukázala, že bežné potraviny, ako napríklad kukuričné ​​vločky, spôsobujú u väčšiny ľudí výrazné zvýšenie krvného cukru!

"Boli sme veľmi prekvapení, že u takýchto ľuďoch tak často pozorujeme hladinu cukru v krvi v prediabetickej a diabetickej oblasti. Cieľom je pokúsiť sa zistiť, čo robí niekoho zvýši cukor v krvi a byť schopný mu pomôcť v znížení. " povedal na záver Prof. Michael Snyder

"Naša ďalšia štúdia sa ponorí do fyziologických príčin dysregulácie glukózy," pokračuje vedúci výskumník. "Patria sem nielen genetické rozdiely, ale aj mikrobiologické zloženie a funkcie pankreasu, pečene a tráviaceho orgánu."

Vedci dúfajú, že ich nedávne a budúce zistenia pomôžu predchádzať cukrovke a jej komplikáciám.

Správne hodnoty cukru v krvi

Hodnoty cukru (glykémie):

U zdravého človeka - nalačno 3,3 až 5,5, po jedle do 7,8

Pri diabete - nalačno cez 7, po jedlecez 11,1 (dve hodiny po jedla alebo kedykoľvek v priebehu dňa)

Cieľové hodnoty pri diabete - nalačno 4,´až 7,2, po jedle 5 až 9

2018-08-12 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia