Nebezpečné výkyvy cukru v krvi, ktoré môžu predpovedať najhoršie: Bežné potraviny ako vinník?!
Nová štúdia, vedená výskumníkmi na Stanfordskej univerzite v Kalifornii, odhaľuje, že bežné potraviny môžu zvýšiť hladiny krvného cukru až na ich hranicu u inak zdravých ľudí. Venovanie väčšej pozornosti môže zabrániť cukrovke a niektorým jej komplikáciám.
Diabetes postihuje viac ako 30 miliónov ľudí v USA, čo je takmer 10 percent populácie. Ďalších 84 miliónov ľudí má prediabetes. Charakteristickými príznakmi tejto metabolickej poruchy sú abnormálne hladiny cukru v krvi. Na meranie týchto úrovní lekári používajú dve hlavné metódy: buď odoberú vzorky krvného cukru nalačno, čím sa dozvedia o hladine cukru v krvi; alebo merajú hladiny glykovaného hemoglobínu (HbA1C). Test glykovaného hemoglobínu sa bežne používa na diagnostiku cukrovky a spolieha sa naň pri odhalení priemerných hladín cukru v krvi počas 3 mesiacov.
Napriek ich rozšírenému použitiu ani jedna z týchto metód nemôže povedať nič o výkyvoch krvného cukru, ku ktorým dochádza v priebehu jedného dňa.
Čítajte tiež: Na muža (69) pálilo 28 rokov slnko: Pozrite sa, ako zmenilo jeho tvár na FOTO
Výskumníci vedený Michaelom Snyderom, ktorý je profesorom genetiky v Stanforde, sa preto snažili sledovať tieto denné výkyvy u inak zdravých jedincov. Pozreli sa na spôsoby zmeny krvného cukru po jedle a preskúmali, ako sa tieto vzorce líšia medzi rôznymi ľuďmi, ktorí mali rovnaké jedlo. Prof. Snyder a kolegovia publikovali výsledky svojho výskumu v časopise PLOS Biology.
Tri typy variability krvného cukru
Pre svoju štúdiu výskumníci pozorovali 57 dospelých vo veku 51 rokov, ktorým nebol diagnostikovaní diabetes. Prof. Snyder a jeho tím používali nové prístroje nazývané kontinuálne glukózové monitory na posúdenie hladiny cukru v krvi účastníkov v normálnom prostredí. Tiež výskumníci hodnotili celkovú inzulínovú rezistenciu účastníkov a sekréciu inzulínu.
Meranie krvného cukru a metabolizmu umožnilo výskumným pracovníkom zoskupiť účastníkov do troch rôznych "glukotypov", založených na variabilite krvného cukru.
Ľudia, ktorých hladina cukru v krvi sa veľmi nelíšila, boli zoskupení pod "nízkou variabilitou". U tých, u ktorých sa zistilo, že krvný cukor často stúpa, boli zoskupení pod "ťažkou variabilitou"; a napokon ľudia, u ktorých len mierne stúpol cukor v krvi boli klasifikovaní ako "mierny" glukotyp.
Zistenia ukázali, že "dysregulácia glukózy, charakterizovaná kontinuálnym monitorovaním glukózy, viac prevláda a je rôznorodá, než sa pôvodne predpokladalo a môže ovplyvniť jedincov považovaných za normoglykemických štandardnými meraniami."
Odpoveď organizmu je u každého iná
Vedci taktiež chceli vidieť, ako reagovali ľudia rôznych glukotypov na rovnaké jedlo. Takže ponúkli všetkým účastníkom tri typy štandardných raňajok: kukuričné vločky s mliekom, chlieb s arašidovým maslom a proteínovú tyčinku. U každého účastníka bola zaznamenaná určitá odpoveď organizmu na tieto raňajky, čo naznačuje, že rôzni ľudia metabolizujú rovnakú stravu rôznymi spôsobmi. Štúdia navyše ukázala, že bežné potraviny, ako napríklad kukuričné vločky, spôsobujú u väčšiny ľudí výrazné zvýšenie krvného cukru!
"Boli sme veľmi prekvapení, že u takýchto ľuďoch tak často pozorujeme hladinu cukru v krvi v prediabetickej a diabetickej oblasti. Cieľom je pokúsiť sa zistiť, čo robí niekoho zvýši cukor v krvi a byť schopný mu pomôcť v znížení. " povedal na záver Prof. Michael Snyder
"Naša ďalšia štúdia sa ponorí do fyziologických príčin dysregulácie glukózy," pokračuje vedúci výskumník. "Patria sem nielen genetické rozdiely, ale aj mikrobiologické zloženie a funkcie pankreasu, pečene a tráviaceho orgánu."
Vedci dúfajú, že ich nedávne a budúce zistenia pomôžu predchádzať cukrovke a jej komplikáciám.
Správne hodnoty cukru v krvi
Hodnoty cukru (glykémie):
U zdravého človeka - nalačno 3,3 až 5,5, po jedle do 7,8
Pri diabete - nalačno cez 7, po jedlecez 11,1 (dve hodiny po jedla alebo kedykoľvek v priebehu dňa)
Cieľové hodnoty pri diabete - nalačno 4,´až 7,2, po jedle 5 až 9