Príbeh Slovensky s rakovinou chytí za srdce: Po pôrode boj o život!

Zdroj: gettyimages.com
2018-07-26 06:00:00

Keď raz vstúpi do vášho života, navždy v ňom ostane. Rakovina. Stačí ju túto diagnózu počuť z úst lekára a je jasné, čo bude nasledovať. Plač, zúfalstvo, nádej.. Na vlastnej koži to zažila Mirka, ktorej zákerná choroba zmarila plány, aby si užila svoj svadobný deň s krásnym účesom!

Koniec plánom o veľkej rodine

"Volám sa Mirka a ešte donedávna som bola presvedčená, že mám celý život  pred sebou." Začína svoj príbeh mladá žena plná života, ktorá mala veľké plány, čo sa týka svojho rodinného života.

"S mojím priateľom sme sa preto pustili do stavby rodinného domu, narodil sa nám krásny synček a k šťastiu nám už nič viac nechýbalo. Materskú dovolenku som si užívala plnohodnotne, ako sa len dalo. Je to skvelý pocit mať zdravé a krásne dieťa, mať ho stále pri sebe, starať sa oň a radovať sa z jeho prvých krôčikov a prvých slov. Pre svoje dieťa a rodinu by som dala aj život," spomína Mirka.

Čítajte tiež: Lacný trik, ktorý vyvolal ošiaľ: Takto sa zbavíte spálenej pokožky za 30 minút!

Jej život však nabral plné obrátky! Viac ako rok po pôrode prišiel nepríjemný šok. Po bežnej gynekologickej kontrole si ju náhle nechali v nemocnici. Všetko sa udialo veľmi rýchlo a bolo to ako v zlom sne, z ktorého sa nie a nie prebudiť.

"Rakovina, nádor maternice, už nebudete mať dieťa, treba sa s tým vyrovnať, nevieme ako sa to celé vyvinie a čo bude ďalej... strašné slová neistoty, strachu, zúfalstva, obavy o malého, ako to zvládne bezo mňa, ako to ja zvládnem bez neho... Obavy o rodinu prekryli aj moje obavy o seba. Čo len s nami bude?" plače mladá žena a matka.

Keď bola Mirka úplne zdravá, so svojím snúbencom a synčekom trávila každý voľný čas a chodili spolu na rôzne výlety. Teraz? Dnes ich trávi viac v nemocnici ako doma. A ešte k tomu bez synčeka a svojho snúbenca. Nastali ťažké časy.

"Máme veľa výdavkov ešte stále aj na rozostavaný dom s hypotékou, kvôli čomu si priateľ nemôže dovoliť ostať so synčekom doma, ale chodí denne do práce. Kvôli chorobe si už nemôžeme dopriať to, čo predtým a celou situáciou trpí celá rodina, hlavne náš malý drobček, ktorý má bez ohľadu na môj stav svoje potreby batoľaťa. Musia nám pomáhať starí rodičia, keby niet ich, neviem ako by sme to utiahli a zvládli," hovorí svoj príbeh Mirka.

Ako iní, aj oni mali veľké plány do budúcnosti. Chceli šťastný domov pre svoje deti. Tomu však odzvonilo. Hoci sa tieto plány rozpadli ako domček z karát, Mirka neprestáva bojovať. Len tak ľahko sa nevzdá. Je vďačná aspoň za to jediné dieťa, ktoré rozjasňuje jej deň a vnáša radosť do môjho chemoterapiou uboleného tela.

Čo jej dala rakovina?

Jej priateľ pokračuje v stavbe ich spoločného domu, aby sa mala kam vrátiť z onkológie. Predsa len jej rakovina niečo dala.

"A naša šťastná rodinka? Rakovina nám vniesla do života jeden dôležitý poznatok  – patríme k sebe, a preto sa chceme teraz, presne v tomto období, vziať. Nie až neskôr, keď budeme mať viac peňazí, keď bude viac času, keď to bude vhodnejšie a iné ďalšie výhovorky, ktoré nás odpútavajú od pravej podstaty života a ľudskej spolupatričnosti. Môj snúbenec ma miluje, napriek môjmu chemoterapiou opuchnutému telu, či vypadaným vlasom. Vždy som bola zaťažená na svoje vlasy, už ako malá, keď som ich nemala dobre upravené, necítila som sa sebaistá a mala som pokazený deň. Aj preto som sa zrejme stala kaderníčkou," hovorí pacientka Mirka.

Život bez vlasov nie je jednoduchý

Vlasy sú korunou krásy. Aj pre Mirku boli a sú. Ruku na srdce. Ženy sú na ne zaťažené a vedia, že dokážu ich krásu vyzdvihnúť. Keď ich Mirka mala, bola sebaistá a teraz? Trpí a hanbí sa pozrieť na svojho synčeka a snúbenca.

"Predstava môjho svadobného dňa je pre mňa už tak dosť ťažká, že svadba bude počas mojej priepustky z nemocnice, ale bez vlasov, tak to bude pre mňa osobne ešte náročnejšie,"  tvrdí Mirka.

Svoj život a svadbu by jej spríjemnila jedna vec: parochňa. Nikto si nevie predstaviť, aké to je, prísť o svoju hrivu, pokiaľ to nezažije. Strata vlasov totiž nabúrava psychiku pacientok a okolie zbytočne upozorňuje na to, čím si žena prechádza.

Vďaka projektu Vystrihaj sa Slovensko sa už množstvo darcov vlasov podieľalo na parochniach z pravých vlasov, ktoré vrátili pacientkam kúsok kvality do života. Jednou z nich je aj Mirka, ktorá bola aj vďaka parochni prekrásnou nevestou.

“Som vďačná projektu za to, že mi pri mojom veľkom dni D pomohli darovaním parochne, keďže som prišla o svoje dlhé vlasy dôsledkom mojej choroby. Vďaka nim som si mohla svadbu užiť naplno a byt opäť sama sebou. Viem, že vlasy nie sú to najdôležitejšie, ale pre ženu, ktorá prišla o svoje vlasy to nie je jednoduché. Je skvelé, že sú tu ľudia, ako vo Vystrihaj sa Slovensko, ktorí pomáhajú ľuďom ako málokto,“ povedala Mirka.

Aj v chorobe môžete byť krásne

Onkologické ochorenie si vo väčšine prípadov vyžaduje liečbu chemoterapiou. Závisí od typu chemoterapie, či vlasy žene vypadajú. Chemoterapia sa používa pri liečbe onkologických ochorení a obsahuje cytostatiká. Tie ničia abnormálne bunky a vstupujú do niektorej fázy rastového cyklu.

"V praxi sa stretávam s pacientkami, pre ktoré je práve táto téma veľmi traumatizujúca. K tomu sa pridáva  obava o nej hovoriť, pretože okolie na to reaguje: „Čo tam po vlasoch“ dôležité aby si sa vyliečila. Ale pravda je taká, že pacientky cítia úzkosť, strach, majú depresívne nálady, ak vlasy začnú padať. Zo psychologického hľadiska považujem za pozitívne, že pacientky aj v liečbe majú záujem vyzerať upravene a psychicky im to pomáha. Pre pacientky býva práve ťažké stretnúť sa s okolím a príbuznými, keď vlasy vypadajú. Majú veľa znepokojujúcich obáv a otázok," dodala PhDr. Križanová Andrea, PhD psychologička Ligy proti rakovine.

Jednou z alternatív, ktorá môže žene pomôcť zostať krásnou aj počas liečby chemoterapiou sú práve parochne. Liga proti rakovine v spolupráci s vlasovým štúdiom Zdenka Vrbová preto rozbehla aktivitu darovania vlasov s názvom Vystrihaj sa Slovensko.

Týmto projektom vyzýva ľudí, aby sa nebáli ostrihať a darovať svoje vlasy, z ktorých potom Liga zabezpečuje parochne onkologickým pacientkam. Aj takýmto jednoduchým spôsobom podporíte ženy s rakovinou hneď dvoma spôsobmi – materiálne a (čo je možno ešte dôležitejšie) morálne.

Fotogaléria

2018-07-26 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia