Porucha, ktorá mrzačí mozog: Spúšťačom by mohla byť tá najbežnejšia činnosť

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-09-02 20:30:00

Porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou (ADHD) straší mnohých dnešných rodičov. Deti, ktoré ňou trpia, majú problém s koncentráciou, udržaním pozornosti a vykonávaním bežných školských úloh. Vedci tvrdia, že možno odhalili skrytého vinníka.

 

Vedci z Univerzity v Južnej Karolíne predpokladajú, že narastajúci počet prípadov detí s neurovývojovou poruchou ADHD by mohli mať na svedomí digitálne technológie vrátane sociálnych médií. Ich štúdia bola zverejnená v medicínskom magazíne JAMA.

Čítajte viac: Máte športové nadanie alebo duševnú chorobu? Prezradia vám to tieto dva prsty!

Podľa vedcov by mohlo riziko rozvoja poruchy zvyšovať aj využívanie digitálnych médií na vzdelávacie aktivity, myslí si profesor klinickej psychológie Adam Leventhal z Univerzity v Južnej Karolíne, hlavný autor štúdie.

Medzi príznaky poukazujúce na ADHD patria nepozornosť, hyperaktivita, impulzivita a nepokoj, pričom porucha sa častejšie vyskytuje u chlapcov než u dievčat, uvádza CNN. Celosvetové štatistiky hovoria o 5 percentách detí a mladistvých, ktorí poruchou trpia.

Zvyšujú pravdepodobnosť vzniku poruchy?

Do dvojročnej štúdie vedci zapojili takmer 2 600 študentov stredných škôl. Na začiatku štúdie nemali účastníci experimentu vo veku 15-16 rokov žiadne príznaky ADHD. Výskumníci študentov priebežne testovali, či sa u nich o niekoľko mesiacov neskôr objavia symptómy poruchy. Sledovali, ako často hrávajú počítačové hry, venujú čas sociálnym sieťam a ako často vykonávajú rôzne iné aktivity súvisiace s používaním internetu (pozeranie videí, online nákupy...). Zistili, že čím viac času trávili študenti s digitálnymi médiami, tým pravdepodobnejší bol u nich výskyt symptómov ADHD.

Ako vedci dodali, závery štúdie síce poukazujú na významnú súvislosť, ale momentálne je potrebné vnímať ich len predbežne. Budú potrebné ďalšie výskumy s účasťou oveľa väčšej vzorky osôb. Odborníci už dlho predpokladajú, že porucha ADHD je viazaná na biologické faktory (genetika), ale aj enviromentálne vplyvy prostredia. O tom, ako by mohli digitálne média ovplyvňovať fungovanie mozgu, vie veda len málo. Odborníci ale predpokladajú, že by online svet by mohol ľudské myslenie až príliš rozptyľovať a vytvárať určitý typ návykového správania, v rámci ktorého mozog stále vyhľadáva nové stimulujúce podnety.

Fotogaléria


Tagy:
hyperaktivita ADHD

2019-09-02 20:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia