Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odstrašujúce FOTO ako dôkaz: Toto môže spôsobiť bežná rastlina, ktorá kvitne u nás!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Popáleniny z bežnej rastliny, ktorá rastie aj na Slovensku? Na vlastnej koži to pocítila mladá žena, ktorá sa vybrala na prechádzku, no pritom ani netušila, aké následky to môže mať nasledujúce dni. Z tohto sa bude ešte dlho spamätávať!

Dvadsaťjedenročná Charlotte Murphyová išla von s jediným zámerom. Užiť si pekné počasie a prírodu naokolo. Skončilo sa to však úplne inak!

Popáleniny z rastliny?

Na prechádzke prešla rôznymi rastlinami, ktorým nevenovala pozornosť. Išlo o bežné rastliny, ktoré kvitli takmer všade. Keď prešla lúkou, jednoducho sa oprášila a išla ďalej. Potom však nasledovali muky, ktoré prekazili jej príjemné letné dni.  

Čítajte tiež: Veľká chyba pri kúpe zubnej pasty: Toto treba sledovať na jej obale!

Mladá Charlotte totiž vstúpila do trsu divého paštrnáka, ako sa uvádza na foxnews.com. Ide o zeleninu, ktorú si bežne mýlime s petržlenom. Biely koreň paštrnáka je jedlý, no to sa už nedá povedať o miazge. Ak s ňou človek príde do kontaktu, hrozí vznik kožných zápalov. Môže to byť aj horšie, o čom by vedela mladá žena rozprávať. Rastlina totiž u nej vyvolala popáleniny!

Paštrnák každý hneď spozná vďaka žlto-sfarbenému súkvetiu a svojej výške, ktorá siaha až do 150 cm. (Foto: gettyimages.com)
Zobraziť galériu (2)
Paštrnák každý hneď spozná vďaka žlto-sfarbenému súkvetiu a svojej výške, ktorá siaha až do 150 cm. (Foto: gettyimages.com)  (Zdroj: gettyimages.com)

Ak by človek bol po kontakte s rastlinou dlhšie vystavený slnečným lúčom, hrozia popáleniny. Ako dodala Joellen Lampmanová z Cornellovej univerzity v New Yorku, miazga odbúrava schopnosť pokožky brániť sa ultrafialovému žiareniu zo slnka. Preto hrozia popáleniny. Slnko aktivuje zlúčeniny v miazge, ktorá na koži môže zanechať nepríjemné stopy v podobe extrémnych popálenín.

Zverejnené fotografie

So svojou nepríjemnou skúsenosťou sa Charlotte podelila s ostatnými na sociálnej sieti, kde zverejnila fotografie s ukážkou svojich popálenín, ktoré boli výsledkom jej prechádzaky. Chce tým upozorňiť na nebezpečenstvo miazgy divého paštrnáku, o ktorom vie len málokto. Hoci sa v súčasnosti žena lieči z popálenín, zrejme jej ostane pamiatka vo forme jaziev na nohách.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9