Veľký omyl o dobrom cholesterole? Odvrátená stránka, o ktorej nikto nevie!

Zdroj: gettyimages.com
2018-07-31 12:00:00

Existujú dva typy cholesterolu: LDL a HDL cholesterol. Zatiaľ čo ten prvý je považovaný za "zlého", druhý je ten "dobrý", ktorý prospieva nášmu zdraviu. Podľa najnovšej štúdie je však skupina ľudí, u ktorej zvýšené hladiny dobrého cholesterolu môžu skôr uškodiť.

Homonálne zmeny ako problém

Podľa najnovších poznatkov dobrý cholesterol môže zvýšiť riziko ochorenia srdca u žien po menopauze! Hormonálne zmeny počas menopauzy môžu spôsobiť, že inak zdravý HDL krvný tuk sa stane škodlivým, rozšírením častíc, čo potvrdili vedci na University of Pittsburgh. To zvyšuje riziko vzniku krvných zrazenín v dôsledku tvrdnutia artérií - čo môže vyvolať infarkt myokardu alebo mŕtvicu. Zistenie dáva dôkaz o tom, že miera srdcových ochorení žien výrazne stúpa po menopauze, pretože aj dobrý cholesterol sa stáva zlým.

Čítajte tiež: Veľká chyba pri kúpe zubnej pasty: Toto treba sledovať na jej obale!

Tím v Pittsburghu tvrdí, že postmenopauzálne faktory majú vplyv na vlastnosti HDL cholesterolu chrániace srdce. Sú tvorené malými časticami, ktoré sa líšia veľkosťou a obsahom.

Testy cholesterolu merajú iba celkové hladiny "dobrého" cholesterolu, ktoré lekári používajú na predpisovanie liekov, ako sú statíny, alebo odporúčajú stravu či zmeny v cvičení, ktoré pomáhajú zvyšovať jeho hladiny. Vedúci autor a profesor Samar El Khoudary z University of Pittsburgh povedal, že sa to môže zmeniť - aspoň u postmenopauzálnych žien. Jeho tím zistil, že výpočet dobrých hladín cholesterolu nestačí, pretože kvalita je rovnako dôležitá ako množstvo, ako sa uvádza na dailymail.co.uk.

Ženy podliehajú rôznym fyziologickým zmenám. V ich tele prebiehajú procesy a zmeny v pohlavných hormónoch, lipidoch, ukladaní telesného tuku a vaskulárnom zdraví pri prechode na menopauzu. Výskumníci hovoria, že pokles estrogénu, pohlavného hormónu, ktorý podporuje srdce, spolu s inými metabolickými zmenami, môže viesť k chronickému zápalu v priebehu času a k zmene kvality častíc HDL cholesterolu.

"Výsledky našej štúdie sú obzvlášť zaujímavé pre verejnosť aj lekárov, pretože celkový HDL cholesterol sa stále používa na predpovedanie rizika kardiovaskulárnych ochorení. Táto štúdia potvrdzuje našu predchádzajúcu prácu na inej skupine žien a navrhuje, aby lekári bližšie pozerali na HDL u starších žien a u žien stredného veku, pretože vyšší HDL cholesterol nemusí mať ochrannú funkciu rovnako u žien po menopauze ako je to doteraz známe. Vysoký celkový HDL cholesterol u postmenopauzálnych žien by mohol maskovať významné riziko srdcových ochorení, ktoré ešte musíme pochopiť," povedal epidemiológ prof. El Khoudary.

Zrealizovaná štúdia

Najnovšia analýza sa zamerala na 1 138 žien vo veku od 45 do 84 rokov v USA, ktoré sa zapísali do multietnickej štúdie aterosklerózy (MESA) v roku 1999,a ktorá ešte stále sleduje účastníkov. Zistilo sa, že tradičné meranie dobrého cholesterolu nepredstavuje presný obraz o riziku srdcových ochorení.

Štúdia publikovaná v arterioskleróze, trombóze a vaskulárnej biológii pozorovala dve špecifické merania HDL, ktoré ukázali, že dobrý cholesterol nie je taký "dobrý", ako sa očakávalo. To zahŕňalo počet a veľkosť častíc HDL a celkového cholesterolu.

Veľké častice boli spojené so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení v čase, keď ženy prechádzali menopauzou. Počas tohto obdobia môže byť kvalita HDL znížená, čo zvyšuje príležitosť na vyvinutie tvrdnutia artérií, čo je známe ako ateroskleróza alebo kardiovaskulárne ochorenie.

Ako starnú ženy, kvalita HDL sa môže znova obnoviť - opäť bude dobrá hladinu cholesterolu v kardiológii, povedali výskumníci.

Ženy, ktoré prešli menopauzou neskôr ako zvyčajne a mali vysokú hladinu dobrého cholesterolu, mali väčšiu pravdepodobnosť vzniku aterosklerózy desať rokov alebo dlhšie. Na druhej strane vyššia koncentrácia celkových HDL častíc bola spojená s nižším rizikom. Okrem toho bolo zistené, že veľké množstvo malých častíc HDL bolo prospešné pre postmenopauzálne ženy - bez ohľadu na vek.

Prof El Khoudary povedal: "V predchádzajúcich štúdiách sme zaznamenali neočakávaný vzťah medzi HDL cholesterolom a postmenopauzálnymi ženami, ale nikdy sme ho hlboko skúmali."

HDL chráni srdce

Predchádzajúci výskum preukázal účinok dobrého cholesterolu na ochranu srdca. Odvádza tuky od srdca, znižuje tvorbu plakov a znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

"Identifikácia správnej metódy merania aktívneho "dobrého" HDL je rozhodujúca pre pochopenie skutočného kardiovaskulárneho zdravia týchto žien," povedal profesor Matthew Budoff z Los Angeles, Biomedical Research Institute.

Fotogaléria

2018-07-31 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia