Chuť a farba citrusov dokonale evokujú osvieženie počas horúcich letných dní. A toto ovocie ponúka aj ďalšie výhody. Podľa nového výskumu má častá konzumácia pomarančov pozoruhodný vplyv na ľudské zdravie.
Pravidelná konzumácia pomarančov je prevenciou makulárnej degenerácie zraku, informuje nová štúdia výskumníkov z austrálskeho inštitútu Westmead Institute for Medical Research. Vedci do nej zapojili viac ako 2-tisíc dospelých Austrálčanov nad 50 rokov, ktorých zdravotný stav a stravovacie návyky sledovali 15 rokov. Podrobnosti zverejnil odborný magazín The American Journal of Clinical Nutrition.
Čítajte viac: Každý deň vypil nálev z kyslých uhoriek: Po 10 dňoch prišli zmeny!
Ľudia, ktorí jedli aspoň jednu porciu pomarančov denne, mali až o vyše 60 percent nižšie riziko vzniku makulárnej degenerácie zraku, ktorá môže viesť k slepote. Podľa slov profesorky Bamini Gopinathovej z Univerzity v Sydney, ktorá výskum viedla, pôsobia na zrak preventívne flavonoidy obsiahnuté v tomto ovocí. Dokonca aj jediný pomaranč skonzumovaný raz týždenne môže mať pozitívny ochranný efekt v prípade spomínaného ochorenia očí, dopĺňa lekárka.
Čítajte viac: TEST pomarančových džúsov absolútne zaskočil: Najväčší omyl spotrebiteľov!
Flavonoidy sú rastlinné antioxidanty, ktoré sa nachádzajú takmer vo všetkých druhoch ovocia a zeleniny. Medzi ich najväčšie prednosti patria silné protizápalové účinky a stimulácia imunity. Paradoxom však je, že hoci flavonoidy obsahujú aj iné potraviny, prevenciou degenerácie makuly sú len látky obsiahnuté v pomarančoch. Keďže ochorenie nie je liečiteľné, z pohľadu prevencie ide o významné zistenie, ktoré môže pomôcť znížiť riziko zdravotného problému, typického pre staršie vekové kategórie.
Častá konzumácia pomarančov má viacero zdravotných výhod. Okrem bohatého obsahu flavonoidov sú tiež vitamínovou bombou – preslávil ich najmä vysoký obsah vitamínu C. Jeden pomaranč pokrýva až 130 percent dennej potreby vitamínu C, dve percentá vitamínu A a šesť percent vápnika. V pomarančoch sa tiež nachádzajú vitamíny skupiny B, fosfor, horčík, mangán, selén či meď, ale aj karotenoidy, uvádza Medicalnewstoday.com.