Pravda o multivitamínoch, ktorá vám otvorí oči: V tomto prípade by sa nemali užívať!

Zdroj: gettyimages.com
2018-07-29 06:00:00

Multivitamíny sú najčastejšie užívanými potravinovými doplnkami na svete. Mnohí veria, že zlepšujú zdravie či dokážu znížiť riziko chronických ochorení. Prichádza však analýza viacerých štúdií, ktorá vás vyvedie z omylu!

Žiadny prínos?

Bez prospechu na zdravie srdca? Komplexná analýza publikovaných štúdií a klinických štúdií ukázala, že tieto výživové doplnky (multivitamíny a minerálne doplnky) neprinášajú žiadny prínos pre kardiovaskulárne zdravie. Autori štúdie tvrdia, že to rieši kontroverznú diskusiu o tom, či použitie multivitamínových a minerálnych doplnkov dokáže zabrániť mŕtviciam, infarktom a úmrtiam na kardiovaskulárne ochorenia. Dokument o ich zisteniach je uverejnený v časopise Circulation: Cardiovascular Quality and Results.

Čítajte tiež: Zabije toxické proteíny v mozgu: Jedinečná sila bežnej tabletky proti bolesti, ako ju nepoznáte

"Naša štúdia," píšu autori, "podporuje súčasné profesionálne usmernenia, ktoré sú proti rutinnému užívaniu doplnkov (multivitamínov a minerálov) na účely prevencie (kardiovaskulárnych ochorení) vo všeobecnej populácii".

Odborníci navrhujú, aby sa ľudia sústredili na iné osvedčené spôsoby podpory zdravia srdca, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com.

"Patria medzi ne zdravá strava, cvičenie, stopnutie fajčenia, kontrola krvného tlaku a nezdravej hladiny cholesterolu a v prípade potreby aj lekárske ošetrenie," vysvetľuje vedúci štúdie Joonseok Kim, profesor kardiológie na univerzite v Alabame v Birminghame.

Viacbiliónový priemysel

Keďže používanie multivitamínov a minerálnych doplnkov v USA odštartovalo v 40. rokoch minulého storočia, rozrástlo sa do viacdimenzionálneho priemyslu. Odhady naznačujú, že ich teraz užíva "viac ako tretina" populácie USA.

Vedecký tím pripisuje popularitu multivitamínov a minerálnych doplnkov širokému presvedčeniu, že "môžu pomôcť udržiavať a podporovať zdravie tým, že predchádzajú rôznym chorobám vrátane kardiovaskulárnych ochorení".

Mnohé štúdie hľadali dôkazy na podporu tejto myšlienky. Autori štúdie citujú niekoľko štúdií, ktoré sledovali veľké skupiny ľudí počas dlhých období, ako aj randomizované kontrolované štúdie. Ale výsledky boli nepresvedčivé. Niektoré zo štúdií, ktoré nasledovali ľudí v priebehu času, naznačili, že užívanie multivitamínov a minerálnych doplnkov "môže byť prospešné pre určité kardiovaskulárne výsledky," ale väčšina ostatných ukazuje "nulový významný kardiovaskulárny prínos".

Súhrnná analýza veľkého množstva údajov

V snahe vyriešiť spor, profesor Kim a jeho kolegovia zhromaždili a analyzovali údaje z 18 "klinických štúdií a perspektívnych kohortových štúdií v celej populácii." Združenie výsledkov štúdií dalo tímu súbor dát, ktorý zodpovedal viac ako 2 miliónom účastníkov v priemere za 12 rokov. Analýza skúmala súvislosti medzi užívaním multivitamínových a minerálnych doplnkov a niekoľkými "výsledkami kardiovaskulárnych ochorení" vrátane mŕtvice a koronárnej choroby srdca.

Celkovo sa zistilo, že neexistuje súvislosť medzi užívaním multivitamínov a minerálnych doplnkov a úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia, koronárne srdcové choroby a mŕtvicu.

"Dúfam, že naše zistenia zo štúdie pomôžu znížiť náladu okolo multivitamínových a minerálnych doplnkov a povzbudiť ľudí, aby používali osvedčené metódy na zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení - napríklad jesť viac ovocia a zeleniny, cvičiť a vyhýbať sa tabaku."

Fotogaléria

2018-07-29 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia