Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Alergény si telo zapisuje do pamäti buniek: Zápisu a aj alergie sa dá zbaviť!

(Zdroj: gettyimages.com)

Alergie, nepríjemné civilizačné ochorenie, ktoré podľa Národného centra zdravotníckych informácií postihuje 40 % Slovákov. Celosvetovo počet alergikov neustále rastie. V oblasti kvality života predstavuje spoločenskú, ale aj ekonomickú záťaž, najmä z hľadiska výdavkov na lieky alebo práceneschopnosti.

Najčastejšia je alergická rinitída, inak povedané senná alebo peľová nádcha. Nezaostávajú ani alergie na peľ, prach a roztoče, plesne, lieky, kozmetiku, na zvieratá alebo aj na slnko. U niektorých pacientov môžu alergény spustiť silnú alergickú reakciu na koži v podobe atopického ekzému, akné, žihľavky alebo dermatitídy. Ak sa alergia nelieči, môže viesť napríklad až k astme.

Čítajte tiež: Osem mesiacov bez šampónu: FOTO výsledku, takto dopadli jej vlasy!

Samostatnú kapitolu tvoria potravinové alergie, ktorých výskyt za posledné roky stúpol najviac. V čakárňach pribúdajú najmä mladí ľudia. Alergie na potraviny sa prejavujú poruchami trávenia, bolesťami brucha, nechutenstvom, nevoľnosťou, plynatosťou, hnačkou,  vracaním, kolikami a neskôr aj ďalšími pridruženými príznakmi. Alergény majú teda podobu bielkovín, polypeptidov, peľu alebo prachu z roztočov.

Telo si pamätá

Na telo alebo do tela chorého sa dostanú tak, že priľnú na koži, slizniciach, dutinách alebo prieduškách. Keď sa ich nahromadí určité množstvo, organizmus proti nim začne vytvárať protilátky. Pri ich náraste nad únosnú mieru vzniká alergický záchvat. 

“Najnebezpečnejšie je to, že organizmus ich analyzuje a zloženie si zapisuje do bunečnej molekulovej pamäti. Vzniká tak situácia, že čím ďalej, tým menej alergénov môže spôsobiť tú istú alergickú reakciu ako bola prvá,“ vysvetľuje vedec MUDr. Oto Sova CSc., zo spoločnosti Reparex.

Liečba alergií

Súčasná medicína dokáže v tele človeka identifikovať značné množstvo alergénov. Liečba spočíva vo vyhýbaní sa im a tlmení alergických prejavov. Najnovšie výskumy ale hovoria o inom.

„Sledovanie alergikov, ktorí odošli z miesta, kde trpeli na alergiu do úplne odlišného prostredia a zotrvali v ňom viac ako 6 - 8 mesiacov ukázalo, že väčšina z nich  po návrate už alergiou netrpela alebo netrpela dovtedy, dokým sa nevytvorila nová precitlivenosť. Je to spôsobené pravdepodobne vymazaním zápisu zloženia alergénu z bunečnej molekulovej pamäti,“ dopĺňa doktor.

Ak sa pacient bude vyhýbať alergénom po dobu 6 - 8 mesiacov, ideálne až rok, má veľmi veľkú šancu, že sa zápis z pamäti buniek vymaže. 

„Vynikajúce výsledky a vyliečenie z alergií sme dosiahli u pacientov, ktorí zároveň užívali saponíny, ktoré znižujú povrchové napätie a sťažujú priľnavosť alergénov na a v organizme, a tým bránia nahromadeniu takého množstva alergénov, ktoré vyvolávajú alergickú reakciu.  Mali sme pacientov, ktorí hodnotili svoju peľovú nádchu ako „20 vreckovkovú“ za jeden deň. Po liečbe saponínmi sa znížila na „3 vreckovkovú“, konštatuje doktor Sova z Reparexu, ktorý sa výskumu saponínov venuje 27 rokov.

Saponíny sa získavajú z exotickej palmy Yucca Shidigera rastúcej na púšti, ktorá je veľmi odolná a znesie teploty od -15 do +50 °C.

Hlavnou zásadou je úplne sa vyhýbať alergénom počas liečby. Napríklad pri liečbe lepkovej alergie si treba uvedomiť, že aj v mäsových výrobkoch ako sú salámy, klobásy, sa múka takisto vyskytuje. Našla sa dokonca aj v škvarkách. Pri atopickom ekzéme je zas nutné vysadiť kokosovú múčku, mlieko, ale aj žuvaciu gumu, pretože latex do nej sa izoluje z kopry, čo sú zvyšku kokosu. Ďalej kakao, vanilku, teda aj čokoládu, i bielu, ale aj oplátky, sušienky, citrusové plody a tiež šťavu z nich. Tá sa často nachádza v populárnych osviežujúcich nápojoch. 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9