Desivé zistenie o skleróze multiplex: Ak sa vás týkajú tieto dve veci, majte sa na pozore!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-08-01 17:00:00

Autoimunitné ochorenia sú v centre záujmu modernej medicíny. Patrí k nim aj skleróza multiplex, ktorej príčiny sú stále diskutovanou, ale aj nejasnou témou. Najnovšia švédska štúdia pomáha identifikovať faktory prispievajúce k prejavom ochorenia.

Švédski neurológovia zistili, že ľudia, ktorí sú nositeľmi génov podmieňujúcich vznik sklerózy multiplex, by sa mali vyhýbať expozícii farbám, lakom, organickým rozpúšťadlám, ale aj fajčeniu. Môžu byť u nich spúšťačom ochorenia, uvádza štúdia zverejnená v odbornom magazíne Neurology.

Čítajte viac: Choroba mladých, ktorá sa najprv maskuje vyčerpaním: Následky ako zo zlého sna

Výskumníci zistili, že ak sú ľudia v častom kontakte s farbami alebo inými rozpúšťadlami, je u nich riziko rozvoja sklerózy multiplex vo všeobecnosti o 50 percent vyššie. Ak sú nositeľmi inkriminovaných génov, je u nich toto riziko dokonca sedemnásobne vyššie než u ľudí bez genetickej predispozície. Toto riziko ešte viac narastá (30-násobne vyššia pravdepodobnosť), ak ide o fajčiarov a ľudí s rodinnou anamnézou ochorenia.

Genetika verzus rizikové faktory

Podľa slov Anny Hedströmovej z Karolínskeho inštitútu v Štokholme, autorky štúdie, je možné, že  látky v rozpúšťadlách a cigaretovom dyme dráždia dýchacie ústrojenstvo a podnecujú vznik autoimunitnej reakcie v pľúcach.

Čítajte viac: Slnečné dni chránia pred zákernou chorobou: Vieme, koľko hodín by ste mali stráviť vonku

Do štúdie experti zapojili vyše 2-tisíc Švédov s diagnózou skleróza multiplex. Skupinu pacientov porovnali s takmer 3-tisíc ľuďmi bez tejto diagnózy. Všetkým urobili krvné testy, aby zistili, či sú nositeľmi jednej z dvoch genetických variantov ľudského leukocytového antigénu – jeden variant zvyšuje riziko sklerózy multiplex a druhý ho, naopak, znižuje. Všetkých účastníkov sa vedci pýtali, do akej miery boli vystavení pôsobeniu organických rozpúšťadiel a či počas života fajčili.

V skupine ľudí, ktorí nefajčili a neboli vystavení rozpúšťadlám, malo sklerózu multiplex 139 osôb a 525 osôb bolo bez známok ochorenia. Medzi nefajčiarmi s expozíciou rozpúšťadiel bolo 34 pacientov s ochorením a 19 bez neho. U tých, ktorí fajčili, a ešte aj prichádzali do kontaktu s rozpúšťadlami, bola bilancia najhoršia– až 40 ľudí s rodinnou anamnézou ochorenia ním trpelo a len 5 bolo bez príznakov.

Fotogaléria


Tagy:
fajčenie skleróza multiplex organické rozpúšťadlo

2018-08-01 17:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia