Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Strašiak leta útočí: Stačí málo a slnečné dni sa zmenia na boj o život!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Každému napadne pri vyslovení slova "leto" dovolenka, teplo a zmrzlina. Viete však o tom, že na tieto všetky veci sa teší aj zákerná choroba, ktorá vám môže pokaziť jedno z najkrajších ročných období?!

Horúce počasie, ktoré tento rok prišlo skôr ako obvykle, sa prejavilo na vyššom výskyte epidémií salmonelózy! Počas apríla a mája ich prepuklo sedemdesiatdva, pričom spolu ochorelo 270 ľudí. V rovnakom období vlani ich bolo tridsaťosem a potrápili 169 ľudí. Najväčší počet ochorení býva každoročne spravidla počas júna, júla a augusta, minulý rok za tieto tri letné mesiace potvrdili lekári salmonelózu u 1545 ľudí.

Čítajte tiež: Preč s chémiou, tento olej zaberá lepšie: Kliešte od vás utečú vďaka domácemu repelentu!

Riziká pre vznik ochorenia

"Okrem horúčav môže byť príčinou zvýšeného počtu ochorení v tomto roku aj to, že sa skôr začala sezóna grilovačiek,  či rozličných osláv a na nich si ľudia často nedostatočne tepelne upravia mäso a potraviny, takže riziko kontaminácie je vyššie,“ hovorí epidemiologička MUDr. Martina Pántiková Valachová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Rizikom pre vznik nepríjemného ochorenia -  salmonelózy, sú predovšetkým nedostatočne tepelne spracované jedlá z hydiny a vajec. Nezabúdajte však ani na pôsobenie slnečných lúčov a nenechávajte jedlá, potraviny a nápoje na priamom slnku či už pri bazéne, na terase chaty alebo v aute.

"Baktéria salmonella je schopná množiť sa aj pri chladničkových teplotách a prežíva i v mrazených potravinách. V lete vo zvýšenej miere  dbajte pri príprave jedál na dodržiavanie hygienických zásad a správnej technológie, rovnako i na hygienu v kuchyni pri varení a príprave potravín, na čistotu pracovných plôch, pracovných pomôcok a osobnú hygienu.  Čistite dôkladne pracovné plochy v kuchyni, dajte si záležať na správnej manipulácii so surovinami a jedlami i na správnom skladovaní,“ zdôrazňuje základné pravidlá prevencie  MUDr. Iveta Trusková, PhD., vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Mikroorganizmy sa v mäse a v živočíšnych potravinách množia a rastú veľmi rýchlo.

"Ľudskému organizmu môžu spôsobiť aj závažné zdravotné problémy. Prenášajú sa nielen rukami, ale napríklad i utierkami a kuchynskými pomôckami,“ upozorňuje MUDr. Iveta Trusková.

Nepríjemné príznaky salmonelózy - vysoká teplota, nevoľnosť, zvracanie, kŕčovité bolesti, zelené hnačky s prímesou krvi, nastupujú už 6 - 72 hodín po skonzumovaní kontaminovaného jedla. Nebezpečná pri ochorení je strata tekutín, najviac sú ohrozené malé deti, starí ľudia a ľudia s oslabenou imunitou.

Pozor na slnko

Pre množenie sa mnohých mikroorganizmov je najvhodnejšia teplota v rozpätí od 15 stupňov do 50 stupňov Celzia.

"Pre patogénne mikroorganizmy, teda také, ktoré sú schopné vyvolať ochorenie, je optimálnych 37 stupňov Celzia,“ hovorí Ing. Milada Syčová, vedúca oddelenia Národného referenčného centra a laboratória pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami, Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Poprade.

Strašiak leta útočí: Stačí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pripomína, že teplota skladovania potravín je jedným z rozhodujúcich ukazovateľov ich bezpečnosti.

"Najmä ak hovoríme o rýchlo sa kaziacich potravinách. Pre to, aby sa zabránilo pomnoženiu mikroorganizmov na úroveň, ktorá by mala za následok vznik ochorenia po skonzumovaní potraviny, alebo aby sa potraviny predčasne nepokazili je dôležité, aby ste ich, aj keď sú trvanlivé, nevystavovali slnku, vysokým teplotám a skonzumovali čo najskôr. V trvanlivých mäsových výrobkoch ako sú salámy, či klobásky sa vplyvom tepla topia a vytekajú tuky, ak sa prehrejú mäsové konzervy, môže sa narušiť kvalita a konzistencia vnútorného obsahu.“

Odborníčka odporúča dávať v horúčavách pozor aj na ovocie a zeleninu.

"Napríklad druhy s vysokým obsahom vody sa pri prehriatí môžu rýchlejšie skaziť, zmäknúť a skysnúť.“ dodáva.

Na cestách, výletoch v prírode aj pri kúpaní radí nezabúdať ani na prípadnú možnú mikrobiálnu kontamináciu potravín či už hmyzom alebo hlodavcami.

Salmonely ničí teplota 75 stupňov Celzia počas 10 minút. Teplota musí byť dosiahnutá rovnaká vo všetkých častiach pripravovaného pokrmu.  

Ako sa vyhnúť salmonelóze?

  • Nekonzumujte rizikové potraviny neznámeho pôvodu
  • Používajte iba pitnú vodu
  • Chráňte potraviny pred hmyzom a hlodavcami
  • Jedlá dôkladne tepelne spracúvajte, bezpečnými kulinárskymi postupmi
  • Zeleninu a ovocie dôkladne poumývajte pod tečúcou pitnou vodou
  • Nepoužívajte potraviny po dátume spotreby
  • Dodržiavajte čistotu pri spracúvaní potravín do pokrmov
  • Pred prípravou jedla i počas nej si dôkladne umývajte ruky
  • Zabráňte styku medzi surovými a uvarenými jedlami
  • Nezmrazujte znova úplne alebo čiastočne rozmrazené potraviny
  • Mäso nakupujte iba v predajniach, kde sú uskladnené v chladiacom zariadení
  • Jedlo a rýchlo sa kaziace potraviny noste v lete v taškách s chladiacimi vložkami
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9