Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Porazte potenie bez drahých dezodorantov: Najlepší pôsob, ktorý vás ohromí svojim účinkami!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Kozmetický priemysel je doslova zasypaný rôznymi produktami, ktoré sľubujú odstránenie alebo zmiernenie potenia, či spotené partie udržiavajú svieže. Proti poteniu však pozná páky aj sama príroda, v ktorej nenájdete soli hliníka - často skloňované látky s vedľajšími účinkami, nachádzajúce sa v klasických dezodorantoch!

Dezodoranty s hliníkovými soľmi

Aj keď potenie patrí medzi prirodzené procesy v našom tele, sprevádzajú ho nepríjemné prejavy. Suchá pokožka, zápach a celkový pocit nepohodlia. Potné žľazy pracujú vo veľkom hlavne v letných mesiacoch, kedy sa potíme viac než obvykle. Vtedy sa spoliehame na dezodoranty a iné prípravky, ktoré eliminujú potenie alebo aspoň nepríjemne sa šíriaci zápach. Väčšina z nich obsahujú hliníkové soli, ktoré sú často prepieranou témou kvôli ich účinkom na ľudské zdravie.

Čítajte tiež: Vzrušenie plné rizika alebo rozkoš, akú nezažijete? Pravda ukrytá za sexom počas menštruácie!

Úlohou týchto solí je vytvoriť akúsi zátku vo vývode potných žliaz tak, aby sa pot nedostal na povrch pokožky. Hoci v odstránení zápachu ide o účinný spôsob, nie je to prirodzené. Aby toho nebolo málo, môže sa vstrebať do organizmu a napomáhať k zvýšenému riziku niektorých chorôb, vrátane rakoviny prsníka a Alzheimerovej choroby, čo potvrdila Svetová zdravotnícka organizácia. Podľa nej má súvis tejto mozgovej choroby s pôsobením aluminiových solí!

Okrem týchto solí, mnohé produkty obsahujú aj parabény - často spomínané látky hlavne v súvislosti so vznikom rakoviny. Ak sa tomu chcete vyhnúť, buď budeme dôkladne študovať etikety na výrobkoch alebo máte ešte jednu možnosť. Staviť na prírodu!

Poznali ho už naši starí rodičia

Hoci o prírode ako o účinnom pomocníkovi proti poteniu a je známych už niekoľko receptov, ako si vytvoriť vlastný dezodorant, mnohí na niečo zabudli. Okrem byliniek ako materina dúška skorocel či podbeľ, je tu totiž jeden pomocník, ktorý sa považuje za najúčinnejšieho a ktorého silu poznali už naši starí rodičia. Kamenec! Je to prírodný kryštalický síran hlinitodraselný.

Potenie je pre mnohých
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Dlhé roky bol používaný hlavne na strednom a ďalekom východe ako dezodorant. Mnohí ho používali po holení či po kožných poraneniach, keďže je schopný zastaviť krvácanie. Vyniká antibakteriálnymi schopnosťami, ktoré pomáhajú znižovať množstvo baktérií na pokožke, čím eliminuje zápach.

Čím je kamenec výnimočný?

Výhodou kamenca je fakt, že neupcháva póry, čo iné prípravky robia. Hoci nemá až takú silnú ochranu proti poteniu, čo zväčšia robia hliníkové soli v tradičkých produktoch, má oveľa väčšiu protizápachovú funkciu!  Zužuje vývody potných kanálikov, no nebráni prirodzenému výparu potu, čo je zdravé. Obmedzuje potenie a hlavne  brzdí rast baktérií spôsobujúcich potný zápach.

Ak sa rozhodnete pre túto príroadnú alternatívu, buď kamenec použijete jednoducho - par pohybmi ním prejdete po pokožke, alebo si vyberiete prírodný dezodorant z kryštálov kamenca draselného. Tie sú tvorené z prirodzene sa vyskytujúcich minerálnych sulfátov. Tak budete mať k dispozícii účinný sťahujúci a antiseptický prostriedok, ktorý je navyše aj zdravý!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9