Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čo s nami robia dni oddychu? Takto nás dokáže ovplyvniť dovolenka

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je jedno, či máte prácu náročnejšiu na psychiku alebo ste práve na materskej dovolenke. Na dovolenku odchádzate s prianím zbaviť sa stresu a oddýchnuť si. Aký efekt majú však skutočne dni strávené na dovolenke a ako dlho trvá po návrate do práce?

Dovolenka nabíja ľudí novou energiou! Po nej sa vrátia zrelaxovaní a s dobrou náladou. Otázkou však je, do kedy!

Najnovší americký prieskum zistil, že približne tri dni po tom, čo sa vrátite do kancelárie trvá váš "oddýchnutý stav", kedy sa cítite ešte plní elánu. Počas týchto dní je väčšina ľudí v dobrej nálade, väčšou energiou a motiváciou do práce a taktiež sú bez stresu. Ako sa však priznali mnohí, podľa nového prieskumu Americkej psychologickej asociácie (APA) ich údajne zamestnávatelia nepodporujú v tom, aby si oddýchli od práce.

Čítajte tiež: Osem mesiacov bez šampónu: FOTO výsledku, takto dopadli jej vlasy!

Vplyv na duševné zdravie

Stres v práci nielenže zhoršuje výkonnosť, ale môže poškodiť celkové duševné zdravie. Podľa APA môžu byť dovolenky skvelým spôsobom, ako predísť stresom a podporiť pozitívne duševné zdravie. Vďaka nim môžu udržať stres na uzde! Z 1 500 zamestnancov na plný úväzok, ktorí sa zúčastnili prieskumu, 68% uviedlo, že sa vrátili do práce z dovolenky so svetlými vyhliadkami.

Vedci, ktorí študujú produktivitu, prirovnávajú postoje k dobrým a zlým baktériám. To, ako sa človek cíti a v akom je rozpoložení môže byť infekčné. Akonáhle je jeden zamestnanec nespokojný s prácou, obvykle ho nasledujú ostatní. Svojím správaním a postojom môže ľahko ovplyvniť okolie. Ak by mal dobrú náladau a jeho celkový postoj k životu by bolo pozitívny, aj jeho telo a celkové zdravie by bolo v poriadku. Pozitívny postoj dokonca môže znížiť riziko infarktu o tretinu, podľa  Johns Hopkins University. Úroveň stresu klesla u 57 percent zamestnancov po tom, ako sa vrátili z dní voľna a motivácia sa zvýšila u 66 percent.

"Ľudia potrebujú voľno z práce, aby sa zotavili zo stresu a zabránili syndrómu vyhorenia," povedal Dr David Ballard, ktorý stojí na čele APA.

Čo s nami robia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nevedia práci nechať tak

Avšak, dovolenka nesplní svoj účel vtedy, ak sa ľudia nebudú cítiť dobre, nebudú sa vedieť uvoľniť a zrelaxovať a samozrejme, nebudú schopní celkom sa odpútať od práce. Podľa prieskumu 41% respondentov uviedlo, že spoločnosti, pre ktoré pracovali, ich podporili pri plánovaní voľného času, určeného na oddych. Dokonca aj po tom, čo odišli s tým, že si oddýchnu, takmer 30 % skončilo nakoniec robením práce, hoci plánovali niečo iné. Jeden z piatich ľudí sa počas dovolenky venoval väčšinou práci.

Viac ako 40 percent amerických pracovníkov uviedlo, že sa obávajú návratu do kancelárie po dňoch voľna. Veľkým prínosom boli práve spomienky na dovolenku, na ktoré spomínali približne tri dni po návrate do práce.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9