Veľké krvné testovanie národa: Od júla začnú epidemiológovia preverovať imunitu Slovákov

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-06-29 21:00:00

Stav imunity populácie voči šiestim prenosným ochoreniam - osýpkam, mumpsu, ružienke a vírusovým hepatitídam typu A, B, C - ukáže Imunologický prehľad SR 2018. Od 1. júla 2018 ho spúšťa Úrad verejného zdravotníctva SR. Cieľom je zároveň preveriť účinnosť súčasných očkovaní voči týmto ochoreniam. Výsledky Imunologického prehľadu 2018 (IP 2018) budú známe v decembri tohto roka.

 

Do zisťovania sa zapoja všetky regionálne úrady verejného zdravotníctva (36). „Umožní nám to získať informácie, do akej miery je zabezpečená kolektívna imunita populácie, či očkovacie látky zabezpečujú tvorbu protilátok u očkovaných osôb a či sú správne nastavené termíny očkovania. Na základe výsledkov bude možné prehodnotiť a v prípade potreby upraviť alebo zmeniť stratégiu očkovania na Slovensku,“ uviedla ministerka zdravotníctva  Andrea Kalavská.

Čítajte viac: Ochorenie s mimoriadne zákerným priebehom: Ohlási sa, až keď si úplne podmaní telo

„Výber účastníkov bude náhodný, zo všetkých okresov, bez koncentrácie na obyvateľov väčších miest, zo všetkých vekových skupín, bez ohľadu na etnikum a s rovnomerným zastúpením oboch pohlaví. V rámci IP 2018 budú vyšetrené séra celkovo od 4 218 osôb evidovaných u všeobecných lekárov,“ hovorí hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Odbery krvi od júla do septembra

Všeobecní lekári odoberú deťom i dospelým malé množstvo krvi na laboratórne vyšetrenie hladiny protilátok proti vybraným infekčným ochoreniam. Protilátky vyšetrí Špecializované pracovisko pre vírusové hepatitídy RÚVZ v Banskej Bystrici a Národné referenčné centrum pre morbilli, mumps a rubeolu ÚVZ SR. Následne sa výsledky štatisticky spracujú a všeobecní lekári budú o nich každého informovať.

,,Každý, kto sa na imunologickom prehľade zúčastní, získa viacero výhod. Predovšetkým zistí, či má protilátky proti sledovaným prenosným ochoreniam, a či má vyššie riziko ochorieť na tieto ochorenia. Výsledky vyšetrenia ukážu, či nepotrebuje napríklad očkovanie alebo liečbu. Ak sa ukáže, že účastník IP 2018 nie je imúnny, môže mu lekár odporučiť očkovanie,“ hovorí hlavný hygienik SR.

Imunologický prehľad sa v SR realizoval naposledy v roku 2002. ,,Preukázal dostatočnú kolektívnu imunitu a potvrdil, že schémy očkovania proti všetkým infekčným ochoreniam boli v rámci pravidelného povinného očkovania nastavené správne. V súvislosti so zvyšujúcim sa rizikom zavlečenia prenosných ochorení na územie SR, či už cestovaním za prácou alebo turistikou, ale aj s poklesom úrovne zaočkovanosti detskej populácie na hranicu 95 percent, resp. pod túto hranicu u niektorých typov povinného očkovania, je však v súčasnosti nevyhnutné urobiť nový imunologický prehľad,“ dodal Mikas.

Aktuálna zaočkovanosť na Slovensku

V rámci základného očkovania proti osýpkam, mumpsu a ružienke v ročníku narodenia 2015 je v súčasnosti zaočkovanosť v SR na úrovni 94,8 percenta (k 31. 8. 2017).

Zaočkovanosť nižšia ako 95 percent sa zistila aj na úrovni krajov, a to v rámci základného očkovania tzv. MMR vakcínou v 15. - 18. mesiaci života (ide očkovanie prvou dávkou vakcíny): v ročníku narodenia 2015 v štyroch krajoch, v ročníku narodenia 2014 v dvoch krajoch, v ročníku narodenia 2013 v dvoch krajoch, v ročníku narodenia 2012 tiež v dvoch krajoch a v ročníku narodenia 2011 v jednom kraji. Na okresnej úrovni hranicu 95 percent v zaočkovanosti nedosiahlo 36 okresov Slovenska.

V prípade očkovania druhou dávkou vakcíny v 11. roku života, na celoslovenskej aj krajskej úrovni, zaočkovanosť neklesla v kontrolovaných ročníkoch narodenia pod 95 percent. Na okresnej úrovni hranicu 95 percent nedosiahlo 6 okresov.

Závažnosť ochorenia na vírusovú hepatitídu typu A spočíva najmä v tom, že sa ľahko šíri a prechádza do epidémií. Vírusová hepatitída B patrí ochoreniam, ktoré môže spôsobovať vážne následky – chronickú hepatitídu, cirhózu pečene, hepatocelulárny karcinóm. Vírusová hepatitída C prechádza až v 80-percentách do chronickej formy, pri ktorej môže prísť k ťažkému poškodeniu pečene, až k jej úplnému zlyhaniu.

Fotogaléria


Tagy:
imunita Slovákov imunologický prehľad SR 2018

2018-06-29 21:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: MZ SR

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia