Prekvapivý účinok spánku na organizmus: Ani osem hodín vás nemusí zachrániť

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-08-01 22:00:00

Spánok je pre ľudské telo dôležitejší, než si mnohí myslia. Dlhé ponocovanie, stres či nedostatočný počet hodín strávených v posteli nemá vplyv len na našu kondíciu či výkonnosť. Problémy so spánkom môžu viesť k závažnému zdravotnému problému.

 

Podľa novej štúdie vedcov z Columbia University Irving Medical Center v New Yorku zvyšuje nekvalitný spánok u žien krvný tlak a môže viesť k ochoreniam srdca. Dokonca aj mierne problémy so spánkom môžu mať takýto neblahý zdravotný efekt.

Čítajte viac: Útok „tichého vraha“: Mýtus, ktorému pacienti s vysokým krvným tlakom slepo veria

Výskumníci varujú, že ženy sú citlivejšie na deficit spánku, pretože sú častejšie vystavené životným okolnostiam, ktoré ich oberajú o dostatočný oddych. Starajú sa napríklad o deti a veľakrát aj o starších členov rodiny. Účinok spánkovej deprivácie či porúch spánku má na ženy výrazne negatívny účinok.

Zvýšené riziko hypertenzie

Vedci do svojej štúdie zahrnuli 323 zdravých žien vo veku od 20 do 79 rokov. Pomocou špeciálneho zariadenia na sledovanie priebehu spánku zaznamenávali, aký kvalitný spánok mali osoby zahrnuté do štúdie. Zistili, že dokonca aj tie ženy, ktoré v noci spali sedem až deväť hodín, a súčasne pociťovali mierne problémy so spánkom, mali väčšiu pravdepodobnosť rozvoja hypertenzie.

Výskumníci odobrali 26 ženám vzorky endoteliálnych buniek z krvných ciev. Hľadali v nich zápalový proteín, ktorý môže signalizovať rozvoj kardiovaskulárnych ochorení. Presne, ako vedci očakávali, našli vzťah medzi problematickým spánkom a zápalovými indikátormi. Ako odborníci dodali, zatiaľ ide len o malú skúmanú vzorku a v štúdii budú pokračovať. Doterajšie výsledky však naznačujú, že by bolo dobré zamerať preventívnu starostlivosť na ženy s poruchami spánku alebo jeho deficitom.

Fotogaléria


Tagy:
hypertenzia poruchy spánku vysoký krvný tlak problémy so spánkom

2018-08-01 22:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia