Strašiak menom teflónová panvica: Kedy je nebezpečná pre ľudské zdravie?

Zdroj: gettyimages.com
2018-06-28 13:30:00

Každý deň ju používame. Jeden deň si v nej robíme volské oko, druhý deň prílohu k hlavného jedlu. Hoci ju považujeme za nášho každodenného pomocníka, v skutočnosti sa za ňou skrýva nepriateľ. Teflónová panvica totiž obsahuje nebezpečné látky, ktoré zvyšujú riziko ochorenia!

Zákerné chemikálie

Nová správa varuje o chemických látkach nachádzajúcich sa v teflónových panviciach, ktoré sa môžu dostať do kontaktu s pitnou vodou a spôsobiť rakovinu, ako sa uvádza na dailymail.co.uk! Podľa Agentúry na ochranu životného prostredia vo Washingtone, mikroskopické častice v chemikáliách, ktoré sa nachádzajú v kuchynskom riade z teflónu, v oblečení, ktoré je vodeodolné a taktiež v kobercoch, odolných proti škvrnám, sa rozkladajú a vstupujú do potravinového reťazca.

Čítajte tiež: Črevný výbuch po každom jedle? Toto sú príčiny plynatosti, ktoré často ignorujeme!

Už predchádzajúce štúdie naznačili, že tieto chemikálie, známe ako PFOA, sa spájajú s rakovinou, vysokým cholesterolom a zníženou funkciou imunitného systému. Napríklad jedna z nich upozornila na to, že PFOA sa objavujú v tretine obalov od potravín, pričom výrobcovia tvrdia, že táto chemická zložka predlžuje trvanlivosť a kvalitu výrobkov.

"Ľudia si už uvedomujú, že to nie je len záležitosť toho, čo vložili do úst, ale záleží aj od toho, do čoho je daný potravinový výrobok zabalený. Ide o pretrvávajúce chemikálie, ktoré zostávajú v nás a sú zákerné," povedal Washingtonský štátny zástupca Joan McBride.

V USA sú PFOA nad odporúčanými hladinami až v 33 štátoch. Chemická látka je zakázaná vo Washingtone, pričom podobnú chemickú látku PFAS je tiež zakázané používať v reštauráciách rýchleho občerstvenia v regióne. New Jersey navrhol stanoviť limity na množstvo PFOA povolené vo vode - 13 až 14 častí na bilión. Vo Veľkej Británii sa tieto látky používajú vo veľkej miere.

Škodlivé látky v pokladničných bločkoch

Táto správa prichádza po tom, čo výskum vydaný vlani v januári naznačil, že viac ako 90 percent pokladničných bločkov a iných dokumentov obsahuje chemikálie spojené s neplodnosťou, autizmom a diabetom 2. typu! Chemická látka Bisphenol A (BPA) a jeho "zdravšia alternatíva" Bisphenol S (BPS) sa pridávajú k 93% bločkov v USA, pričom len dve percentá nemajú žiadny chemický povlak, podľa štúdie Michiganskej neziskovej organizácie The Ecology Center. Pokladníci a kupujúci, ktorí často prichzádzajú do styku s bločkami sú mimoriadne zraniteľní voči účinkom chemických látok, ako dodáva výskum.

BPA, ktorá reaguje s receptormi estrogénu a hormónov štítnej žľazy, súvisí s neplodnosťou, autizmom, ADHD, obezitou, cukrovkou 2. typu, predčasným pôrodom a skorým nástupom puberty. Zdravotné obavy viedli k tomu, že by BPA nahradil BPS, dôkazy však naznačujú, že by mohol narúšať vývoj detí v maternici.

BPA a BPS, ktoré sa pridávajú taktiež do bločkov, aby ich písmená boli tmavšie bez použitia atramentu, sa často nachádzajú aj v plastových fľašiach s vodou a nádobách na potraviny.

Fotogaléria

2018-06-28 13:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia