Najväčší mýtus o chorobe, ktorá zahanbuje ľudí: Únik moču trápi aj mladých

Zdroj: gettyimages.com
2018-06-28 11:00:00

Problémy s únikom moču komplikujú život každému piatemu dospelému. Netýkajú sa výlučne seniorov, môžu sa vyskytnúť u žien i mužov bez ohľadu na vek. Ich výskyt a rozsah určujú viaceré faktory, niektorým sa môžeme vyhnúť.

Inkontinencii môžeme predchádzať

Inkontinencia sa netýka iba starších ľudí. Hoci môžu byť seniori náchylnejší k úniku moču vzhľadom k fyziologickým zmenám v organizme, inkontinencia má viacero podôb a objavuje sa aj v mladšom veku. Nemala by však byť prekážkou pre aktívny život. Únik moču komplikuje každodenné činnosti, no dá sa s ním plnohodnotne žiť, dokonca mu vieme často úspešne predchádzať.

Čítajte tiež: Zlomový dôkaz mení pohľad na Alzheimerovu chorobu: Príčinu v tele nosia mnohí z nás

Nečakajte na operatívny zákrok

Predchádzať inkontinencii dokážeme rovnako, ako iným zdravotným komplikáciám. Väčšina z nich vzniká na základe zlej životosprávy, preto je potrebné myslieť včas na prevenciu. Vznik inkontinencie môže úzko súvisieť s rizikovými faktormi, ktoré by sme si možno s únikom moču nikdy nespojili.

Medzi faktory, ktoré ovplyvňujú vznik inkontinencie patrí:

  • pitie alkoholu alebo nadmerného množstva tekutín
  • fajčenie 
  • obezita
  • nadmerná fyzická záťaž

Piť či nepiť

Ak máte problémy s inkontinenciou, zrejme viete, že vynechať pitný režim sa nevypláca. Nedostatok tekutín v tele totiž spôsobuje, že moč je koncentrovanejší, preto môže byť ťažšie ho udržať. Všetkého však veľa škodí, výnimkou nie je ani pitný režim. Nadmerné pitie nielen alkoholu, ale aj sladených a kofeínových nápojov sa nevypláca. Telo si dokáže vytvoriť nesprávny návyk, ktorý môže neskôr viesť až k spontánnemu úniku moču – inkontinencii.

S pitím alkoholu býva tiež najčastejšie spojený aj ďalší rizikový faktor inkontinencie – tabak. Fajčenie má vplyv na funkčnosť svalov panvového dna, preto u fajčiarov existuje 2-3 krát vyššie riziko vzniku inkontinencii ako u nefajčiarov.

Inkontinencia a obezita

Jednou z možností, ako zabrániť úniku moču, je aj zbaviť sa nadváhy.

Aj malé zníženie váhy môže výrazne ovplyvniť rozsah inkontinencie, pretože obezita výrazne ovplyvňuje funkčnosť svalov panvového dna. Tie okrem orgánov musia udržať aj tuk, preto čím viac ho v tele je, tým viac je namáhané aj svalstvo. Vrstva tuku vytvára tlak na močový mechúr, preto u obéznych žien i mužov dochádza častejšie k stresovej inkontinencii,“ hovorí prof. MUDr. Ján Švihra, PhD. z Urologickej kliniky JLFUK v Martine.

Stresová inkontinencia sa najčastejšie vyskytuje pri kýchaní, kašľaní alebo namáhavej fyzickej aktivite. To sa netýka iba obéznych ľudí, hoci priamo úmerne závisí aj od výšky Body Mass Indexu (BMI). Prílišná fyzická námaha a nesprávne cvičenie, ktoré nezahŕňa cviky panvového dna, môžu vyvolať únik moču a zanedbanie prvých príznakov často vedie k vyšším stupňom inkontinencie.

Inkontinencia a tehotenstvo

Už na začiatku gravidity môže žena pociťovať častejšie nutkanie na močenie.

Je to spôsobené rastom maternice, ktorá mení anatomické pomery v malej panve a brušnej dutine a vyvíja tlak na močový mechúr. Kontinuálny tlak postupne môže spôsobiť, že panvové svalstvo ochabne, preto môžu mať niektoré ženy už počas tehotenstva problém s únikom moču,“ hovorí gynekológ MUDr. Miroslav Kotek.

Pri pôrode dieťaťa sa môžu svaly a podporné časti panvového dňa natrhnúť. Ovplyvniť to môže dĺžka pôrodu, veľkosť bábätka, nezvyčajná poloha bábätka, ale aj nespolupráca mamičky. K inkontinencii dochádza najmä pri prvom pôrode, až 50% žien po spontánnom pôrode trpím nejakým stupňom inkontinencie, len táto téma je tabuizovaná a nehovorí sa o nej.

Týždeň kontinencie

V rámci Svetového týždňa kontinencie 2018, ktorého cieľom je upozorniť na výskyt a prevenciu inkontinencie, sa OZ InkoFórum rozhodlo aj v tomto roku organizovať osvetový projekt v nemocniciach.

Prebieha práve v týchto dňoch od 27. a 28. júna 2018, od 7:30 – 13:00. V 9 slovenských nemocniciach tak návštevníci budú mať možnosť konzultovať s kvalifikovanými zdravotnými sestrami informácie týkajúce sa úniku moču a stolice. K dispozícii budú mať aj užitočné informačné materiály.

Podujatie sa uskutoční v zdravotníckych zariadeniach:

-     Univerzitná nemocnica Bratislava (28.6.)

-     Detská fakultná nemocnica Bratislava (27.6.)

-     Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici (27.6.)

-     Poliklinika Šamorín (28.6.)

-     Univerzitná nemocnica Martin (27.6.)

-     Fakultná nemocnica Trnava (28.6.)

-     Univerzitná nemocnica Košice (27.6.)

-     Fakultná nemocnica Nitra (27.6.)

-     Fakultná nemocnica Trenčín (27.6.)

Fotogaléria

2018-06-28 11:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia