Infektológ o najčastejších letných ochoreniach: Pozor, aby vám neprekazili dovolenku!

Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2018-06-29 14:20:00

Radosť z letných prázdnin, z dovolenky strávenej doma či v zahraničí môžu pokaziť infekčné ochorenia. Mnohé z nich sa vyskytujú celoročne, ale v období letných mesiacov ich vnímame oveľa intenzívnejšie. Opatrnosti nie je nikdy nazvyš, varuje infektológ Ladislav Lužinský z Nemocnice Zvolen.

 

Najčastejšími infekciami v letnom období sú črevné infekcie, žltačka, gynekologické a kožné ochorenia. Veľmi nepríjemné spomienky zanecháva pohryzenie zvieraťom. Uštipnutie hadom (vretenicou) nepatrí medzi infekčné ochorenia a lekársku starostlivosť poskytuje chirurg, upozorňuje Nemocnica Zvolen.

Čítajte viac: Jediná prechádzka na pláži vám môže zmeniť život: Varovanie pre dovolenkárov!

„Z črevných ochorení sú známe salmonelóza, dyzentéria, kampylobakterióza, otravy z potravín, vírusové gastroenteritídy – zápal žalúdka a čriev, tzv. ,črevná chrípkaʻ, u cestovateľov koliformné infekcie, z parazitárnych je najčastejšie ochorenie entamoebou histolytica. Infekcie sa prejavujú bolesťami brucha,  zvracaním, hnačkou bez, či s prímesou hlienu alebo krvi, zvýšenou telesnou teplotou, ale aj bez teploty. Prevencia spočíva hlavne v dodržiavaní zásad osobnej hygieny a dostatočnej tepelnej úprave surovín. V prípade, že chorý nezvracia, je potrebné skoré a dostatočné zavodnenie. Ponúkame skôr chladnejšie, mierne prisladené roztoky v menších množstvách a častejšie. V úvode prísna diéta, až hladovka. Nasleduje opatrný  prechod  na šetriacu, najmä bezmliečnu, nedráždivú stravu. Vhodné sú črevné adsorbenciá, v rekonvalescencii probiotiká. Závažná dehydratácia hrozí obličkovým poškodením, až zlyhaním. V tomto prípade je vyšetrenie v nemocničnom zariadení bezpodmienečné,“ uviedol doktor Ladislav Lužinský,  infektológ z Nemocnice Zvolen.

Nepite zo spoločného pohára!

Neželanou spomienkou na dovolenku je žltačka (hepatitída). Žltačka je infekčné vírusové ochorenie pečene, najčastejšie vyvolané vírusom typu A, B a C. 

,,Infekčná žltačka (typ A) má inkubačnú dobu priemerne 30 dní, hovoríme jej aj ,ochorenie nečistých rúkʻ. Prítomné sú chrípkové príznaky, nechutenstvo, hnačka. Jednoznačným príznakom je ožltnutie kože, tmavý moč ako čierne pivo, svetlejšia stolica. Prevenciou je dôkladné umývanie rúk. Vyšetrenie lekárom je bezpodmienečné. Hepatitídy typu B a C majú dlhšiu inkubačnú dobu, sú prenosné krvnými derivátmi, sexuálnym stykom, kontaminovanými nástrojmi a predmetmi osobnej hygieny, kolektívnym popíjaním z jedného pohára. Osobitné miesto rizika prenosu ochorenia má vnútrožilová aplikácia drog. Aj v tomto prípade je potrebné vyšetrenie, prípadne aj hospitalizácia na oddelení infektológie. Okrem špecifickej liečby je povinná aj prísna diéta,“ doplnil Ladislav Lužinský.

Sexuálne prenosné ochorenia je treba hlásiť

Ďalšiu kategóriu prenosných ochorení tvoria urogenitálne infekcie. „Medzi najčastejšie infekcie močovopohlavných orgánov zaraďujeme bakteriálne infekcie, mykózy, trichomoniázu a kandidózu. Podmienené sú nevhodnými hygienickými návykmi a sexuálnou aktivitou.  Medzi klinické prejavy patrí bolesť v podbrušku, časté a bolestivé močenie, teploty, skalený moč, vaginálny výtok a iné. Dôležité je lekárske vyšetrenie. Samoliečbu a liečbu prostredníctvom „netu“ neodporúčam. Sexuálne prenosné ochorenia ako genitálny herpes, vírusová hepatitída B, C, AIDS, genitálne bradavice, syfilis podliehajú legislatívne povinnému hláseniu. Prejavy sú rôznorodé, u AIDS sú prejavy pozvoľnejšie. Kandidóza genitálu sa prejavuje najmä bielym povlakom, výtokom. Svrab typickými ,chodbičkamiʻ v koži a svrbením, prejavy zavšivavenia sú všeobecne známe,“ opísal infektológ.

V jazere či rybníku môžu byť motolice

Z kožných ochorení sa často vyskytuje opar. „Ide o vírusové kožné ochorenie. Opar v lete nie je výnimočný. ,,Vytvoreniu pľuzgiera (často na perách a nose) predchádza pocit napätej pokožky a svrbenia. Proces hojenia urýchlia antivirotické mastičky a náplaste na opary. Komplikovanejšie prípady však už patria do rúk odborníkom,“ doplnil.

Pri kúpaní v lete môžu byť zdrojom infekcií bazény i jazerá. „Kúpanie vo vodných nádržiach, rybníkoch a jazerách, kde je prítomné vodné vtáctvo, nám môže znepríjemniť cerkáriová dermatitída, tzv. „vyrážka z kúpania“, spôsobená larvami vtáčích parazitov – motolíc, ktoré sa z vody dostanú do našej kože. Na nekrytých miestach kože sa objavia drobné hrbolčeky až koprivka s opuchom. Liečba je symptomatická (antihistaminikami), prípadne vyhľadáme dermatológa. Výhodou je, že cerkárie do 3 dní v našej koži uhynú. Pri kúpaní v mori, v ústí veľkých riek v subtrópoch, žije baktéria vibrio vulnificus, ktorá okrem postihnutia kože spôsobuje aj hnačkové ochorenia,“ varuje lekár.

Opatrnosti nie je nikdy dosť

Letné mesiace so sebou prinášajú nepríjemné štípance hmyzom, nebezpečné môže byť uštipnutie kliešťom. Počas aktivít v prírode sa môže stať, že sa na nás prisaje kliešť. Najlepšou prevenciou je používanie repelentov. Po návrate z výletu treba skontrolovať, či nemáme kliešťa.

,,Zaklieštenie môže  spôsobiť vírusové alebo bakteriálne ochorenie. Nie každý kliešť je nakazený vírusom kliešťovej encafalitídy (KE) alebo boréliou. Častý je prenos vírusu KE požitím mlieka a mliečnych výrobkov z neprevareného mlieka infikovaných zvierat (kozy, ovce). Pasterizácia mlieka spoľahlivo ničí vírus KE. Infikovanie vírusom KE môže prebehnúť bez klinických prejavov, ale môže skončiť aj zápalom mozgu a miechy. Priebeh býva často dvojfázový, podobný chrípke. Hospitalizácia je nutná. Bakteriálnou komplikáciou je lymská borelióza, ochorenie známe ,červeným fľakomʻ v mieste zaklieštenia. Priebeh môže byť chrípkový, ale aj bezpríznakový, postihnutá býva koža, nervový systém, kĺby, kosti, svaly, srdce a oči. Diagnostika a liečba patrí do rúk lekára,“ dodáva doktor Lužinský.

Na záver má lekár odporúčania aj pre cestovateľov: „Pri cestách do Pakistanu, Afganistanu, Sýrie, subsaharskej Afriky, treba pamätať na častý výskyt HIV, tuberkulózy, syfilisu, salmonelózy, svrabu, zavšivavenia a hepatitídy typu A. Opatrnosti nikdy nie je, ako sa hovorí, nazvyš,“ uzatvára doktor Ladislav Lužinský.

Infektologická ambulancia Nemocnice Zvolen vyšetrí približne 100 pacientov mesačne. Najčastejšie diagnostikované ochorenia sú tzv. iné spirochétové infekcie, kam radíme aj lymskú boreliózu. Nasleduje infekčná mononukleóza, toxoplazmóza a choroby pečene.

Fotogaléria


Tagy:
Ladislav Lužinský infektológ

2018-06-29 14:20:00  |  Foto: Nemocnica Zvolen, Gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia