Nečakaná reakcia tetovania na ľudské telo: Deštruktívny vplyv na imunitný systém!

Zdroj: gettyimages.com
2018-06-20 15:00:00

Keď sa pripravujete na svoje prvé tetovanie, očakávate, že to bude bolieť. Avšak, môže priniesť aj iné reakcie, ktoré pokazia radosť z novej ozdoby! Obzvlášť vtedy, ak máte slabší imunitný systém. Presvedčila sa o tom na vlastnej koži žena, ktorá riešila nepríjemný problém v podobe záhadnej a pretrvávajúcej bolesti v ľavom bedre, kolene a stehne.


Nové vydanie časopisu BMJ Case Reports predstavuje prípadovú štúdiu o žene, ktorá hľadala lekársku pomoc v dôsledku ťažkých a trvalých bolestí po tom, čo si dala potetovať stehno.

V roku 2009 podstúpila dvojitú transplantáciu pľúc, ktorá potrebovala dlhodobú imunosupresívnu liečbu, aby sa zabránilo odmietnutiu transplantátu. To samozrejme znamenalo, že celý jej imunitný systém bol narušený a nereagoval na cudzie bunky vo vnútri tela tak, ako by normálne malo. Napriek tomu nepochybovala o tom, že by to mohlo spôsobiť komplikácie súvisiace s tetovaním.

Čítajte tiež: Srdcová vada, ktorá môže udrieť aj u mladých ľudí: Spoznajte vinníka cievnej mozgovej príhody!

Vzhľadom k tomu, že jej telo už zdobilo tetovanie, rozhodla sa, že v januári 2015 si dá opäť niečo vytetovať na ľavom stehne. Okamžite po zákroku zaznamenala mierne podráždenie pokožky v tejto oblasti, čo však nie je nezvyčajné a obyčajne má dočasný účinok. Avšak po 9 dňoch od tetovania začala mať silné bolesti v ľavom kolene a stehne, ktoré si vyžadovali silné lieky proti bolesti. Hoci sa v priebehu času príznaky zmiernili, ani po 10 mesiacoch úplne nezmizli.

"Jej bolesť bola stále nepríjemná a spôsobovala jej pravidelnú poruchu spánku," píšu autori analýzy prípadu.

Neobvyklý zápal spôsobený tetovaním?

Žena sa nakoniec obrátila na reumatologickú kliniku, kde podstúpila sériu testov. Avšak, keď sa lekári rozhodli vykonať biopsiu stehna, bolo zrejmé, že žena trpela tzv. "zápalovou myopatiou". Ide o chronický zápal svalov, ktorý sa vyznačuje bolesťou a svalovou slabosťou. Lekári na základe anamnézy a informácií o žene dospeli k záveru, že tento stav bol pravdepodobne zapríčinený účinkom čerstvého tetovania na ľudské telo, čo bolo spôsobené narušeným imunitným systémom.

"Je dobre známe, že imunosuprimovaní pacienti sú vystavení zvýšenému riziku infekcie," píšu autori a dodávajú: "Preto je dôvod, prečo majú títo pacienti vyššie riziko komplikácií v dôsledku tetovania."

Odborníci sú si istí, že interakcia medzi prerušením spôsobeným tetovaním - a možno atramentom používaným na tetovanie - a oslabeným imunitným systémom viedla k chronickému svalovému ochoreniu pacienta.

"Aj keď uznávame, že neexistujú dôkazy, ktoré by jednoznačne dokázali príčinný účinok, načasovanie nástupu symptómov dobre korelovalo s aplikáciou tetovania a neexistovali žiadne iné identifikovateľné faktory, ktoré by spôsobili patológiu."

Farby atramentu nemusia byť bezpečné

Až po troch rokoch od nástupu nepríjemných príznakov je spomínaná žena bez akýchkoľvek bolestí. Spôsob, akým tetovanie môže viesť k takej komplikácií u niekoho s narušenou imunitnou odpoveďou, zostáva nejasný. Odborníci však naznačujú, že farebný atrament s tým môže mať niečo spoločné.

"Je známe, že nežiaduce tetovanie môže vyplynúť z použitého typu atramentu alebo farbiva, čo je často vidieť u červenej, kedy sa používa veľa ťažkých kovov v prípravkoch, " poznamenali odborníci a dodali, že žene bolo aplikovaných viacero farieb pri tetovaní, čo mohlo spôsobiť zápal svalov  reakciou na nejaké činidlo v prípravku.

Fotogaléria

2018-06-20 15:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia