Úžasná moc MALÍN na ľudské bunky: Podceňované ovocie dokáže VIAC, ako si myslíte

Zdroj: gettyimages.com
2020-08-01 13:30:00

Sú sladké a práve v tomto období je ich dostatok! Maliny sú výborným letným ovocím, čomu sa potešia hlavne naše chuťové bunky. A nielen tie! Toto drobné ovocie má vplyv aj na bunky a krvné cievy. Pozrite sa, čoho sú maliny schopné.

Nový výskum pod vedením Dr. Ana Rodriguez-Mateos z School of Life Course Sciences ukazuje, že konzumácia červených malín zlepšuje funkciu buniek, ktoré lemujú krvné cievy, ako sa uvádza na news-medical.net. Endotelové bunky tvoria vnútornú výstelku našej krvi a lymfatických ciev. Pôsobia ako bariéra medzi krvou alebo lymfou a okolitým tkanivom, rovnako ako hrajú kľúčové úlohy pri zrážaní krvi a regulujú krvný tlak okrem iného. Niekedy tieto bunky nepôsobia účinne (inak sa to nazýva endotelová dysfunkcia). Predpokladá sa, že je významným faktorom pri rozvoji kardiovaskulárnych ochorení.

Čítajte tiež: Hrozí OTRAVA z vypestovanej ZELENINY? Pozor na toto, inak dopadnete ako táto žena

Dr Rodriguez-Mateos a jej kolegovia pozorovali desať zdravých mužov vo veku 18-35 rokov. Účastníkom boli náhodne podané nápoje obsahujúce buď žiadne, 200 g malín alebo 400 g malín. Výskumníci sledovali chemické látky v krvi a moči, ako aj ich krvný tlak a tzv. dilatáciu tepny sprostredkovanú prietokom (FMD), čo je ukazovateľ kardiovaskulárnej činnosti.

Prospešné chemické látky

Výsledky ukázali výrazný nárast FMD u účastníkov, ktorí pili nápoje obsahujúce maliny. Tento účinok trval najmenej 24 hodín a došlo tiež ku korelačnému zvýšeniu hladín urolitínových metabolitov v krvi. Tieto sú produkované baktériami v čreve, pretože ellagitaníny, chemické látky nachádzajúce sa v malinách, sú trávené. Vedci sa domnievajú, že ellagitaníny môžu byť prospešné pre vaskulárne zdravie.

Zabránia vzniku kardiovaskulárnych ochorení?

Ak by sa zmena v sledovanom FMD mohla dostatočne dlho udržať, znížilo by sa tým riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení až o 15%. Je potrebné vykonať ďalšie štúdie, aby sa zistilo, či sa tieto výsledky premietnu do dlhodobého zdravotného prínosu pre celú populáciu a či by mali byť ako súčasť zdravej výživy zahrnuté červené maliny a iné potraviny bohaté na ellagitaníny (ako sú jahody, granátové jablko alebo orechy) na zabránenie vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

"Hoci sú potrebné ďalšie štúdie na potvrdenie našich zistení, sme veľmi nadšení z potenciálnej úlohy malín a ellagitanínov pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení. V nadväznosti na túto štúdiu skúmame dlhodobé prínosy ellagitanínov vo väčšej skupine zdravých jedincov a skúmame aj to, ako môžu naše črevné mikrobiologické látky ovplyvniť ich prínos pre zdravie," povedal Dr. Rodriguez-Mateos.

Fotogaléria


Tagy:
ovocie zdravie bunky choroby maliny

2020-08-01 13:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia