Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Netušený príznak autizmu: Fyzická zvláštnosť, ktorú si až doteraz nikto nevšimol!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

O deťoch s autizmom sa hovorí, že sú iné. Uzavretejšie, utiahnutejšie. Bežná hra s rovesníkmi ich neláka a vystačia si samy so sebou. Čo spôsobuje ich odlišnosť? Podľa vedcov môže byť príčina autizmu ukrytá aj tam, kde by sme ju vôbec nehľadali.

Podľa novej štúdie zverejnenej v magazíne Autism Research sa chlapci s poruchou autistického spektra (ASD) obyčajne rodia menší a ľahší, než iné deti, ale do troch rokov dobehnú až prerastú svojich vrstovníkov. Vedci si všimli, že sa autistické deti vyznačujú pomerne rýchlym rastom kostí.

Čítajte viac: Juraj (25) na VIDEU rúca mýty o autistoch: Odkaz, ktorý ľuďom otvára oči

Výskumníci z Univerzity La Trobe v Melbourne porovnávali lekárske záznamy o fyzických parametroch neurotypických detí (74 chlapcov) a detí s poruchou autistického spektra (134 chlapcov). Vylúčili všetkých predčasne narodených a deti, ktoré užívali rastové hormóny.

Záhadná rastová zvláštnosť

Deti s ASD sa v priemere narodili s o 1,2 centimetra menším priemerom hlavy, boli o 4,8 centimetra kratšie a o 0,2 kilogramu ľahšie. Keď však tieto deti dovŕšili tri roky, väčšina svojich rovesníkov prevyšovala. Podľa vedcov tieto deti rastú o niečo rýchlejšie, odborníci však netušia, čím je táto zvláštnosť spôsobená. Podľa výskumníčky a spoluautorky štúdie Cherie Greenovej z Univerzity La Trobe by príčinou mohla byť hormonálna nerovnováha.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Ako psychologička Cherie Greenová uviedla pre médiá, výsledky štúdie je potrebné vnímať opatrne. Staršia štúdia totiž žiadne rozdiely v raste u detí s ASD nepostrehla. Váhu výsledkov ovplyvňuje aj fakt, že do výskumu neboli zapojené žiadne dievčatá. Podľa Greenovej by výsledky mohli vedcov nasmerovať na skúmanie podskupín ASD, resp. rôznych prejavov poruchy, ktorá sa u oboch pohlaví môže prejavovať odlišne. Dôvodom odlišností môžu byť napríklad mutácie na rôznych génoch.

Viac o téme: AutistaAutizmusPorucha autistického spektra
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9