Rok narodenia ako desivá predpoveď smrteľného ochorenia: Zistite, či sa to netýka aj vás!

Zdroj: gettyimages.com
2018-06-08 10:20:00

Ide o významný globálny zdravotný problém! Každý rok zaujme popredné miesto vo výskyte onkologických ochorení. Aj na Slovensku zabíja vo veľkom! Čo je na tom najhoršie, kolorektálny karcinóm sa týka ľudí, ktorí sa narodili v určitých rokoch. Zistite, či nie ste v ohrození!


Rok narodenia ako rizikový faktor?!

Odborníci bijú na poplach. Rakovina hrubého čreva je často diskutovanou témou pre svoj vzrastajúci trend výskytu. Každý rok pribúda množstvo novo diagnostikovaných pacientov a taktiež tých, ktorí boj s ochorením prehrali. Príčinou vysokej úmrtnosti je oneskorené stanovenie diagnózy. Preto je priam nevyhnutné chodiť na pravidelné preventívne prehliadky k lekárovi  a taktiež si dávať pozor na životný štýl, ktorý sa popri genetickým faktorom podieľa na vzniku ochorenia.

Čítajte tiež: Nepodstatný zvyk, veľké následky: S týmto pri konzumácii melóna raz a navždy skoncujte!

Na rakovinu hrubého čreva vyplývajú aj iné faktory! Vedci upozorňujú, že sem nepatrí len genetika, životný štýl, vek, fyzická aktivita, fajčenie, alkohol či pohlavie. Údajne u tých, ktorí sa narodili okolo roku 1990, je riziko kolorektálneho karcinómu dvakrát vyššie ako u ľudí narodených v roku 1950! V dôsledku tohto zistenia Americká rakovinová spoločnosť zrevidovala svoje usmernenia a odporúča, aby sa dospelí podrobili vyšetreniu na rakovinu hrubého čreva o päť rokov skôr ako predchádzajúce odporúčanie - vo veku 45 rokov namiesto 50 rokov.

Posun je založení na nedávnej štúdii, ktorá preukázala 51-percentný nárast kolorektálneho karcinómu od roku 1994 do roku 2014, ako sa uvádza na rd.com. Riziko vzniku diagnózy rakoviny po narodení v roku 1990 je dvakrát vyššie (a štvornásobné je riziko pri rakovine konečníka) než u toho, kto sa narodil v roku 1950. Ide o veľký vzostup!

Ide o prekvapivé zistenie, keďže napriek tomu, že väčšina prípadov rakoviny hrubého čreva je u starších ľudí, výrazne sa riziko zvyšuje aj medzi ľuďmi, ktorí majú 20 a 30 rokov. Takmer 90 % všetkých prípadov rakoviny sa diagnostikuje u ľudí starších ako 50 rokov, ako potvrdila štúdia, uverejnená v časopise Journal of the National Cancer Institute. Avšak miera výskytu ochorenia (počet nových prípadov na populáciu v danom časovom období) u 20- až 39-ročných pacientov sa od polovice 80-tych rokov zvýšila medzi 1 % a 2,4 % ročne a miera incidencie rakoviny sa každoročne zvýšila o 3,2 percenta v rokoch 1974 až 2013 u 20- až 29-ročných.

Môže ovplyvniť úmrtnosť

Kolorektálny karcinóm je štvrtou najbežnejšou formou rakoviny. Začína v hrubom čreve alebo v konečníku. Ak sa nezachytí v dostatočnom predstihu, rozšíri sa do zvyšku tela. Medzi jeho príznaky patrí hnačka alebo krvavá stolica, kŕče, strata hmotnosti alebo akákoľvek výrazná zmena črevných návykov. Stáva sa, že ak sa vyskytne niektorý z príznakov, rakovina už môže byť rozšírená do iných častí tela. Preto je dôležité brať skríning vážne, keďže zohráva kľúčovú úlohu pri včasnom odhaľovaní rakoviny hrubého čreva (a ďalších možných zdravotných problémov) a v niektorých prípadoch môže byť skutočne rozdielom medzi životom a smrťou.

 "Je nádej, že rozšírené prijatie tohto usmernenia bude mať veľký vplyv na incidenciu a úmrtnosť spôsobenú CRC," uviedli autori štúdie.

Ak máte 45 rokov a viac a neboli ste ešte na vyšetrení, navštívte radšej svojho lekára a poraďte sa s ním ohľadom stretnutia.

Fotogaléria

2018-06-08 10:20:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia