Môžete mať k nemu oveľa bližšie, ako si myslíte: Znamenia, že ste o krok bližšie k infarktu!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-06-07 06:00:00

Vaša nálada, spánok, ale aj vzťahy či ovzdušie môžu predpovedať riziko infarktu. Málokto si uvedomuje, že v niektorých situáciách sa telo dostane do takého stavu, kedy je už len na krok k tomu, aby ste dostali infarkt.

Nahnevajú vás i tie najmenšie veci

Zdvíha sa vám krvný tlak za každým, keď vás niečo rozhnevá? Tieto emócie môžu až drasticky zvýšiť riziko infarktu. Výskumníci z Austrálskej univerzity analyzovali údaje od 313 pacientov, ktorí pred utrpeli príznaky, ktoré predpovedali infarkt po tom, čo sa zdvihli ich hladiny hnevu. Zistili, že pacienti majú 8,5 krát vyššiu pravdepodobnosť srdcového infarktu v priebehu dvoch hodín po intenzívnom výbuchu hnevu, ktorý bol definovaný ako "veľmi intenzívny, ktorý sprevádzala rozzúrená nálada, zovretie pästí a zubov." Čím častejšie sa rozhneváte, tým vyššie vaše šance na infarkt!

Čítajte tiež: Sladká pomsta ovocia, ktorá zmení fungovanie tela: Z konzumácie jahôd sa môžete dlho spamätávať!

Strávite väčšinu času pred obrazovkou

Áno, týka sa to i práce s počítačom. Štúdia z University College v Londýne uvádza, že ľudia, ktorí pozerajú televíziu alebo pracujú na počítači štyri alebo viac hodín denne, zvyšujú riziko infarktového stavu spojeného s kardiovaskulárnymi ochoreniami, ako je srdcový záchvat, o 125 percent! Dlhé sedenie vyčerpáva zásobovanie tela lipoproteínovou lipázou, čo je enzým, ktorý rozkladá tuky a zabraňuje upchatým tepnám. Ak strávite väčšinu svojho dňa za stolom, spravte si  krátku prechádzku po každých 20 minútach alebo stojte. Môžete spáliť až o 30 percent viac kalórií, keď stojíte, než keď sedíte.

Každú noc spíte menej ako šesť hodín

Mnohí vedia o tom, že sedem až deväť hodín je optimálnych pre normálne fungovanie organizmu. Ak však spánok chýba, dôsledky sú katastrofálne! Štúdia publikovaná v Scandinavian Journal of Work, Environment & Health zistila, že japonskí muži, ktorí dostali spávali menej ako šesť hodín, mali päťkrát väčšiu pravdepodobnosť srdcového infarktu než muži, ktorí spali sedem alebo osem hodín. Iná štúdia zo zdravotníckej školy Jichi v japonskom Tochigi odhalila rovnaké riziko u japonských žien, ktoré mali menej ako šesť hodín spánku.

Žijete v smogovej oblasti

Smog je rovnako zlý pre vaše srdce, ako pre vaše pľúca. Výskumníci použili hodinové meranie znečistenia ovzdušia v južnom Bostone, aby určili, ako vystavenie častíc (malé častice, ktoré vznikajú pri spaľovaní paliva a z vozidiel) postihlo pacientov v tejto oblasti, ktorí mali infarkt. Zistili, že vystavenie vysokým koncentráciám znečistenia ovzdušia zvyšuje pravdepodobnosť srdcového infarktu o 48 percent počas dvoch hodín pred tým, ako pacienti prvýkrát zaznamenali príznaky srdcového infarktu. Riziko sa zvýšilo až na 69 percent, keď boli ľudia vystavení vysokej úrovni znečistenia ovzdušia 24 hodín pred nástupom príznakov.

Mení sa letný čas

Keď výskumníci analyzovali záznamy z troch rokov z nemocnice v Michigane a sledovali počet infarktov, ktoré vyžadovali vloženie stentov, zistili, že frekvencia týchto procedúr kolísala, keď sa letný čas začal a keď skončil. V pondelok po tom, čo sa menili hodiny na čas dopredu, došlo k 24-percentnému nárastu infarktu. (Avšak v utorok bolo o 21 percent menej denných infarktov). Vzhľadom na to, že celkový počet srdcových záchvatov v týchto týždňoch nebol drasticky odlišný od ostatných týždňov, vedci zistili, že časové zmeny nemusia nevyhnutne spôsobiť srdcové záchvaty. Je to pravdepodobne kvôli narušeným cyklom spánok-bdenie a zvýšenému stresu na začiatku nového týždňa.

Rozviedli ste sa

Rozvod môže spôsobiť doslova zármutok. Výskumníci na Lekárskej fakulte Univerzity Dukea uskutočnili 18-ročnú štúdiu takmer 16 000 mužov a žien vo veku od 45 do 80 rokov, ktorí boli najmenej jedenkrát v manželskom zväzku. Každé dva roky výskumníci hodnotili rodinný stav účastníkov a celkové zdravie. Rozvedené ženy mali 25% vyššiu pravdepodobnosť srdcového infarktu než tie, ktorí zostali v manželstve. Ženy, ktoré mali dva alebo viac rozvodov, mali o 77 percent vyššiu pravdepodobnosť srdcového infarktu! Čo sa týka mužov, riziko infarktu zostalo rovnaké bez ohľadu na to, či boli zosobášení alebo rozvedení . Ak sa však rozvedie aspoň dvakrát, riziko infarktu sa zvýši o 30 percent.

Žijete v oblasti s extrémnymi teplotami

Štúdie ukazujú, že extrémne chladné aj extrémne teplo môže ľudí vystaviť riziku infarktu. Analýza údajov od pacientov s ochorením srdca v štúdii Worcester Heart Attack Study ukázalo, že vystavenie sa teplotám nižším ako - 8 stupňov Celzia počas dvoch dní pred infarktom zvýšilo riziko pacientov o 36 percent. Britskí vedci tiež odhalili, že akonáhle teplota dosiahne 20 stupňov Celzia, každý nárast o 10 stupňov Celzia zvýšil riziko srdcového infarktu o 2% počas nasledujúcich šiestich hodín.

Nešli ste na vysokú školu

Štyri alebo viac rokov, ktoré ste strávili na vysokej škole môžu byť dobré nielen kvôli diplomu. Štúdia publikovaná v International Journal for Equity in Health skúmala údaje od viac ako 267 000 austrálskych mužov a žien. Výsledky ukázali, že ľudia bez titulov boli viac ako dvakrát vystavení riziku infarktu v porovnaní s osobami s vysokoškolským vzdelaním alebo vyšším. Čím viac času stratíte v škole, tým nižšie riziko srdcového infarktu.

Máte chrípku

Americká vysoká škola kardiológie už dávno odporúčala pacientom so srdcovým ochorením každoročné očkovanie proti chrípke. Teraz nový výskum ukazuje, aké je to dôležité! Publikovaný v časopise New England Journal of Medicine sa zameral na 364 ľudí hospitalizovaných na infarkt a zistil, že je šesťkrát vyššia pravdepodobnosť infarktu v týždni po infikovaní chrípkou.

Vaša matka mala srdcový infarkt

Alebo váš otec, starý rodič, alebo súrodenci. Bez ohľadu na to, American Heart Association hovorí, že srdcové choroby a rizikové faktory srdcového ochorenia sú silne spojené s rodinnou anamnézou.

 

Dobrou správou je, že rodinná anamnéza infarktu nezaručuje, že budete mať naozaj infarkt. Aktívne udržiavanie zdravého životného štýlu môže znížiť vaše celkové riziko.

Fotogaléria


Tagy:
infarkt

2018-06-07 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia