Mrazivá príčina skazonosného ochorenia?! V jedle číha skrytá nástraha

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-05-30 16:00:00

Jej prejavy sa dajú len zmierniť, nie liečiť. Parkinsonova choroba je obávanou diagnózou seniorského veku, pretože obmedzuje nielen pohyblivosť človeka, ale aj jeho duševné zdravie. Podľa najnovšieho výskumu by symptómy ochorenia mohla spúšťať aj konzumácia nevhodných plodín.

 

Vedci z kanadskej University of Guelph upozorňujú na skrytú súvislosť medzi Parkinsonovou chorobou a používaním agrochemikálií. Aj keď je organizmus vystavený nízkej hladine pesticídov, môže dôjsť k narušeniu fungovania buniek spôsobom, aký je typický pre vznik mutácií v prípade Parkinsonovej choroby.

Čítajte viac: Z dezodorantu môžete ochorieť: Nečakané zistenie, ktoré sa môže týkať aj vás!

Ako problematické experti označili agrochemikálie parakvát a maneb. Expozícia týmto chemikáliám podľa nich drasticky zvyšuje náchylnosť k ochoreniu. „Ľudia vystavení týmto chemikáliám majú asi o 250 percent vyššie riziko vzniku Parkinsonovej choroby v porovnaní so zvyškom populácie,“ hovorí profesor Scott Ryan, odborník na molekulárnu a bunkovú biológiu.

Kým parakvát používajú pestovatelia na ochranu rastlín, maneb zabraňuje znehodnoteniu plodín po zbere. Podľa profesora Ryana je riziko poškodenia zdravia najvyššie u ľudí s predispozíciou na toto ochorenie.

Súvislosť medzi Parkinsonovou chorobou a poľnohospodárskymi chemikáliami vedci predpokladajú už dlhšie na základe pokusov na zvieratách. Prostredníctvom štúdie zverejnenej v odbornom magazíne Federation of American Societies for Experimental Biology preto vyzývajú na prehodnotenie rizík agrochemikálií.

 

Fotogaléria


Tagy:
pesticídy Parkinsonova choroba agrochemikálie

2018-05-30 16:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia