Hrôza ukrytá v čajovom vrecúšku: Tajomstvo z horúceho nápoja, o ktorom nikto nechce vedieť!

Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2018-05-25 06:00:00

Ideálny nápoj, keď sa chceme zahriať alebo si len tak oddýchnuť. Čaje pijeme s vedomím, že sú zdravé. Avšak, voľba lacných čajov vo vrecúšku nemusí byť práve najlepšia. Viete, čo sa v nich skutočne ukrýva?

Pri nákupe čaju nezvykneme byť detailní. Väčšinou už máme premyslené, či chceme zelený, ovocný čaj alebo špeciálny bylinkový na určitý zdravotný problém. Výber čaju je však dôležitý!

Priveľa fluoridu v čaji

Potvrdila to štúdia publikovaná v časopise Food Research International. Odhalila, že lacné čajové vrecúška zo supermarketov môžu obsahovať viac fluoridu, než je odporúčaná denná dávka. Odborníci upozorňujú, aby výrobcovia zvážili uvádzanie koncentrácie fluoridu v zložení na obaloch čajov. Flouoridy môžu byť veľmi nebezpečné, spôsobujú ochorenia kostí a zubov.

Čítajte tiež: Táto krvná skupina z vás môže urobiť terč problémov: Ak ju máte, na dovolenke pozor!

Doktorandka Laura Chanová, profesor Aradhana Mehra a profesor Paul Lynch z University of Derby zistili, že čajové vrecúška obsahovali fluoridy v rozmedzí 75-120 % maximálnej denne dávky. Odporúčaná denná dávka fluoridu pre dospelých by nemala byť vyššia ako tri až štyri miligramy! Presnejšie, jeden liter čaju obsahuje až šesť miligramov fluoridov. Naopak, drahšie značkové čaje obsahovali 0,7-3,3 miligramov fluoridu na jeden liter nápoja. Tentokrát platí tvrdenie, že za kvalitu si treba priplatiť!

Ak vypijete veľa čaju s obsahom fluoridov, môžu vás nepríjemne prekvapiť bolesti kĺbov, svalové bolesti či problémy s obličkami. Je pravda, že fluorid je pre naše zdravie nevyhnutný, no jeho prebytok môže mať škodlivé účinky.

Pozor na plasty

Niektorí výrobcovia pridávajú do čajových vrecúšok plast! Milióny ľudí si tak v skutočnosti  nevedomky zalievajú nebezpečný plast. Ten môže spôsobiť celú radu zdravotných problémov, vrátane hormonálnych zmien, neplodnosti či rakovinotvorných účinkov. Plasty sa najčastejšie vyskytujú v tých čajoch, ktoré majú pyramídové vrecúška. Aj keď boli navrhnuté tak, aby zaručili kvalitu čaju, môžu poškodiť ľudské zdravie.

Aký čaj je najlepší?

Ak chcete svojmu telu dodať poriadnu dávku zdravia, siahnite po dobrom sypanom čaji. Ten obsahuje väčšie čajové lístky na rozdiel od sáčkového čaju, ktorý môže obsahovať prach. Ide o drobný odpad, ktorý zostáva po spracovaní čajových lístkov.

Pri sypanom čaji ľahko zistíte, či už vizuálne alebo čuchom, jeho kvalitu. Čaj vo vrecúšku by ste naopak poriadne nevideli, navyše, jeho aróma je často umelo vytváraná. Ďalším plusom sypaného čaju je fakt, že jeho lístky sú čerstvé a chuť je lahodná s vynikajúcou vôňou. Môžete si byť istí, že obsahuje veľa vitamínov a antioxidantov, čo sa však nedá povedať o čaji vo vrecúšku. Niektoré z nich môžu obsahovať farbivá a iné chemické konzervanty. Dokonca niektoré čajové vrecúška pri lúhovaní uvoľňujú nebezpečné karcinogénne a termoplastické látky! Choďte jednoznačnom po kvalitnom sypanom čaji.

Fotogaléria


Tagy:
čajové vrecúško

2018-05-25 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia