Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čistota - pol života?! Desivé zistenie o rakovine a mikróboch

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Ak vás od detstva rodičia presviedčali, že dôsledná hygiena je najlepšou prevenciou chorôb, možno sa mýlili. Britský profesor Mel Greaves sa domnieva, že odhalil príčinu najbežnejšej formy detskej rakoviny.

Moderný antiseptický život by mohol byť príčinou najbežnejšieho typu rakoviny u detí. Zdá sa, že nielen baktérie, ale aj prehnaná čistota nás môže zabíjať.

Čítajte viac: Príbeh Maroša, ktorý sa vyliečil z rakoviny: Zvláštne príznaky ho upozornili na najhoršie

Medzi najčastejšie detské formy rakoviny patrí akútna lymfatická leukémia, ktorá máva veľmi často agresívny priebeh. Profesor Mel Greaves z Inštitútu pre výskum rakoviny tvrdí, že našiel dôkazy, ktoré nasvedčujú, že imunitný systém stráca silu brániť sa pred rakovinou, ak nemá v ranom detstve dostatok podnetov na vyburcovanie svojej aktivity.

Tri štádiá ochorenia

Lymfatická leukémia sa najčastejšie vyskytuje vo vyspelých krajinách, čo dáva ochorenie do súvislosti so životným štýlom. Podľa Greavesa charakterizujú chorobu tri štádiá. Prvým je genetická mutácia, ktorá prebieha ešte počas vnútromaternicového vývinu. Druhým je príliš hygienické prostredie v prvom roku života dieťaťa s následkom slabšej imunity neschopnej dobre odolávať infekciám a tretím vznik leukémie.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Prevenciou ochorenie môže byť podľa vedca dojčenie dieťaťa, prirodzený pôrod (nie cisárskym rezom) a pobyt v kolektíve. Dôkazom, že imunita potrebuje pre svoj rozvoj odolávať mikróbom, je aj fakt, že u zvierat chovaných v aseptických podmienkach bez mikroorganizmov sa postupne rozvinula leukémia.

Víziou Greavesa je dodávať deťom koktail prospešných baktérií napríklad v podobe jogurtov a nezabraňovať im v kontakte s rovesníkmi kvôli strachu z chorôb či infekcií, uvádza BBC. Rodičov by bežné ochorenia detí nemali znepokojovať, myslí si britský profesor. Hygienu treba dodržiavať, ale v rámci rozumnej miery.

Viac o téme: LeukémiaRakovinaHygienaMikróbyŠpinavé ruky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9