Vysoký krvný tlak pácha nenapraviteľné škody: Existuje len jediný spôsob, ako ho spoznať

Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2018-05-17 20:00:00

Mladý dospelý človek väčšinou nemá dôvod pochybovať o svojom zdraví. V ústraní však môže ticho striehnuť skrytý nepriateľ, ktorý sa živí rokmi našich stravovacích prehreškov, mesiacmi stresu a dňami, keď našej kondícii kraľovala záhaľka. Volá sa hypertenzia.

 

Srdce je svalové čerpadlo, u zdravého človeka veľké asi ako päsť, ktoré za minútu prečerpá asi päť litrov krvi. Krvný tlak vzniká spolupôsobením čerpacej sily srdca a protisily tvorenej odporom tepien a tepničiek, ktorými krv prúdi. Krvný tlak reguluje zložitá súhra nervového systému a hormónov tak, aby krv čo najlepšie zásobovala všetky orgány tela kyslíkom a živinami podľa ich aktuálnych potrieb.

Čítajtre viac: Veľa tragédií začína vysokým cholesterolom: Ako zastaviť pohromu, kým nie je neskoro?!

Regulácia krvného tlaku je jedným zo zázračných zariadení nášho organizmu. Optimálna hodnota krvného tlaku zdravého dospelého človeka je 120/80 mmHg (milimetrov ortuťového stĺpca). Vyššie číslo (systolický krvný tlak) informuje o sile, akou srdce vytlačí krv do ciev, nižšie číslo (diastolický krvný tlak) informuje o tlaku v cievach medzi dvoma srdcovými sťahmi.

Čo je to hypertenzia?

Predstavme si, že hadicou zalievame záhradu. Ak ju prišliapneme, prúd vody sa zmenší, ale tlak v hadici pred nohou sa zvýši. Podobne sa zvyšuje tlak v obehovom systéme, ak dôjde k zúženiu ciev. Hypertenzia znamená trvalé zvýšenie krvného tlaku. Pokiaľ sa na vysoký krvný tlak zavčasu nepríde a nelieči sa, môže mať tento stav za následok ischemickú chorobu srdca, infarkt myokardu či mozgovú mŕtvicu, informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave (RÚVZ BA).

V počiatočnom štádiu choroby môže byť hypertonik bez ťažkostí, postupom času však vedie hypertenzia k poškodeniu ciev a dôsledku toho i k poškodeniu srdca, mozgu, obličiek a očí. Zasiahnutý je celý krvný obeh, takže transport krvi a tým aj kyslíka a živín od srdca k dôležitým orgánom prebieha ťažšie. Zvýšený krvný tlak nás ako blikajúca kontrolka môže upozorňovať, že niektoré oblasti nášho života stratili svoju prirodzenú rovnováhu.

Zmerajte ho!

Náš organizmus nemá nijaký mechanizmus, ktorým by signalizoval nebezpečné stúpanie krvného tlaku. Jediný spôsob, ako sa chrániť pred následkami vysokého krvného tlaku, je jeho včasné spoznanie pri meraní tlakomerom. Vysokému krvnému tlaku často hovorí „tichý zabijak“, pretože ešte i dnes prvým zisteným príznakom vysokého krvného tlaku u mnohých ľudí býva srdcový infarkt alebo mozgová mŕtvica, bez predchádzajúcich varovných príznakov.

Ako predchádzať vysokému tlaku?

  1. pozor na zvýšenú telesnú hmotnosť,
  2. výrazne obmedzujte spotrebuj soli,
  3.  chráňte sa pred stresom,
  4. zlepšite svoju fyzickú kondíciu,
  5. pozor na správnu životosprávu,
  6. dbajte na dostatok pohybu, pravidelné prechádzky, turistika, plávanie prispejú k dobrej pohode a udržaniu zdravia,
  7. pravidelne si kontrolujte krvný tlak, optimálne je meranie tlaku v domácom pokojnom prostredí, v rovnakú dennú hodinu.

Fotogaléria


Tagy:
hypertenzia vysoký krvný tlak meranie krvného tlaku

2018-05-17 20:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: RÚVZ BA

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia