Túto CHYBU pri kúpe pečiva už nikdy nerobte: Z následkov sa vám bude obracať i žalúdok!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-05-14 21:29:00

Mnohí ľudia chlieb zvyknú pred kúpou omakať, či je dostatočne mäkký a čerstvý. Nie každý si však pri tomto úkone na ruku ochotne navlečie plastovú rukavicu. Podľa odborníkov sa nám takéto hygienické prešľapy môžu vypomstiť.

Predaj aj nákup pečiva by mal mať svoje štandardy. Na tie však veľa Slovákov nemyslí, keď siaha po rožkoch alebo chlebe holými rukami. Nehovoriac o zákazníkoch, ktorí pri výbere ohmatajú viac kusov pečiva, kým si vyberú.

Čítajte viac: Šéfkuchár prezradil tajomstvo výberu chleba: Už nikdy viac nafúknuté brucho!

Podľa slov Paulíny Kojnok, vedúcej osobného úradu Kancelárie ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej správy SR sú podmienky predaja pečiva zakotvené aj v legislatíve. Za bezpečnosť a kvalitu predávaných potravín zodpovedá ten, kto ich predáva. V jeho kompetencii je tiež zabezpečenie hygienického predaja nebalených pekárskych výrobkov.

Ako pripomína Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR č. 24/2014 o pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch a cestovinách, „nebalený pekársky výrobok určený na predaj samoobslužným spôsobom sa musí ponúkať na predaj v zariadení s ochranným krytom, na ktorom je umiestnené poučenie o tom, ako sa môže zákazník obslúžiť pri dodržaní zásad hygienického predaja.“

„Choroby špinavých rúk“

„Nedostatočnou hygienou rúk sa môžu na potraviny prenášať vírusy, parazity i baktérie, vrátane patogénnych foriem,“ upozorňuje Daša Račková z Komunikačného referátu Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR).

Čítajte viac: Častá chyba, ktorú mnohí robia pri kúpe pečiva: Na farbe nezáleží, tento detail je dôležitý!

Dopĺňa, že možnosť prežitia baktérie alebo vírusu v potravine závisí od rôznych požiadaviek, ktoré potrebuje baktéria alebo vírus pre svoj rast alebo množenie (obsah vody v potravine, pH prostredia, prítomnosť nutričných látok a podobne). „Preto sú niektoré potraviny citlivejšie na kontamináciu, majú lepšie životné podmienky pre mikroorganizmy (napríklad lahôdkarské výrobky, cukrárske výrobky, hotové pokrmy),“ spresňuje.

„Pri voľne uloženom pečive a chlebe sú pre spotrebiteľov k dispozícii jednorazové rukavice, vrecká alebo náradie, aby sa zabránilo priamemu kontaktu rúk s potravinou, ktorá nie je v zabalená v spotrebiteľskom obale. Nemožno vylúčiť, že pokiaľ je spotrebiteľ chorý a nevenuje dostatočnú pozornosť osobnej hygiene, vrátane hygieny rúk, nemôže kontaminovať aj takéto druhy potravín. Ochrana potravín musí byť zabezpečená aj proti hmyzu a iným škodcom. Mnohé z ochorení, ktoré sú prenosné potravinami, sú v procese šírenia prednostne spojené s nedostatočnou prevádzkovou hygienou a nedostatočnou osobnou hygienou, patria k nim napríklad salmonelózy, norovírusové infekcie, hepatitída A a ďalšie,“ dodáva Račková.

Ako vyzerá správna hygiena?

Základom zdravia sú hlavne čisté ruky, zdôrazňuje epidemiologička siete nemocníc Svet zdravia Jana Skalová. Tie by sa mali umývať pravidelne, a to aspoň 40 až 60 sekúnd s použitím mydla. Odporúča sa uprednostniť tekuté mydlo pred tuhým, pretože na jeho povrchu sa môžu zhromažďovať baktérie. Ruky sa majú umývať dôkladne, zvýšená pozornosť sa má venovať miestam medzi prstami a v okolí lôžok nechtov, kde sa usádza najviac mikroorganizmov. „Ruky si treba umyť pod vlažnou vodou, horúca je nevhodná. Čím má totiž vyššiu teplotu, tým viac pokožku vysušujete,“ hovorí Skalová.

Po umytí treba ruky dôkladne osušiť uterákom, prípadne jednorazovými papierovými utierkami. Nimi sa zároveň odporúča zastaviť aj prívod vody, čím sa zabráni priamemu kontaktu ruky s kohútikom. Papierové utierky odborníčka odporúča použiť aj na verejnom priestranstve. Elektrické sušiče nie sú vhodné, keďže tie prach a baktérie rozvíria do priestoru, používať sa by nemali ani uteráky.

Okrem toho sú podľa epidemiologičky dobrými pomocníkmi aj antibakteriálne obrúsky či gély. „Spoľahlivo zničia baktérie a choroboplodné zárodky v prípade, že nemáte prístup k vode,“ podotýka Skalová. Neodporúča ale kombinovanie umývanie rúk a následné použitie dezinfekcie. „Takýto spôsob veľmi vysušuje pokožku, ktorá je následne možnou nositeľkou mikróbov i zdrojom šírenia infekcií,“ dopĺňa Skalová.

Fotogaléria


Tagy:
hygiena predaj pečiva

2018-05-14 21:29:00  |  Foto: Gettyimages.com, TASR/Michal Svítok  |  Zdroj: TASR, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia