Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bežný problém, s ktorým sa už takmer každý stretol: Spomalte silné búšenie srdca už za 1 minútu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rytmus srdca je taký prirodzený a dokonalý, že ho ani neregistrujeme. Každý však už zažil ten nepríjemný občasný pocit, keď ide srdce vyskočiť z hrude. Ako zažehnať akútne búšenie srdca v priebehu pár sekúnd?

Čo je za zvýšeným tlkotom srdca? 

Vo väčšine prípadov je búšenie srdca zdraviu neškodný symptóm, ktorý sa môže vyskytnúť u mužov i žien rôznych vekových kategórií. Napriek tomu treba byť v pozore. Organizmus vám zvýšeným tlkotom srdca naznačuje, že je vysilený. Ide o odpoveď na silnú fyzickú či psychickú záťaž, zvýšený stres, vzrušenie ši nadmerné užitie stimulačných látok. Potrebujete spomaliť, oddýchnuť si a dopriať dlhý a kvalitný spánok, ktorý trvá sedem hodín. Je množstvo metód, ktoré vám pomôžu dostať srdcový tep pod kontrolu.

Čítajte tiež: Najrizikovejšia krvná skupina? Jej nositelia môžu mať fatálny hendikep!

Ak vás občas prekvapí búšenie srdca, zaberajú i nasledujúce spôsoby:

1. Ľadová voda

Naplňte menší lavór studenou vodou s kockami ľadu. Zhlboka sa nadýchnite a ponorte tvár do studenej vody a zostaňte tak, ako budete vládať.

Niekomu pomôže pohár studenej vody, ktorý obnovuje normálny srdcový tep alebo tiež osvieženie tváre studenou vodou alebo studená sprcha. Šok zo studenej vody by mal obnoviť normálny srdcový rytmus.

Tento postup stimuluje tzv. blúdivý nerv (vagus nerve), ktorý pomáha regulovať srdcový tep. Ak svoju tvár osviežite studenou vodou, váš tep sa okamžite spomalí. Nazýva sa to aj "potápačský reflex cicavcov".

2. Hlboké dýchanie

Nadýchnite sa veľmi hlboko, potom rýchlo vydýchnite vzduch z pľúc. Opakujte, pokiaľ je to potrebné. Veľmi hlboké dýchanie spomalí srdce, a teda srdcovú frekvenciu.

Bežný problém, s ktorým
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

3. Valsalvov manéver

Ďalšou možnosťou je tzv. Valsalvov manéver, ktorý zvyšuje tlak v pľúcach. Stisnite si nos, zatvorte ústa a silou proti tomuto uzáveru akoby vydychujte vzduch. Nezľaknite sa, ak vám zaľahne v ušiach či pocítite mierne závraty. Následne relaxujte.

Každú z týchto techník môžete vyskúšať aj niekoľkokrát po sebe. Po nejakej dobe zistíte, ktorá z nich vám vyhovuje najviac.

Kedy je zle?

Uvedené metódy sú však určené pre tých, ktorých občas prepadne búšenie srdca. Ak s tým máte často problém, t.j. búšenie sa opakuje častejšie ako raz za týždeň a trvá aj 20 minút a viac, pričom máte aj iné bolesti, mali by ste navštíviť lekára. Môže ísť o signál závažnej srdcovej poruchy. Dokonca môže byť predzvesťou nastupujúceho infarktu. Vtedy je už pochopiteľne nutné vyhľadať rýchlu zdravotnú pomoc.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9