Telo ho potrebuje, ale i neznáša: Temná stránka dôležitého minerálu vám otvorí oči!

Zdroj: gettyimages.com
2018-05-09 06:00:00

Hoci je dôležitým minerálom nielen pre kosti, jeho užívanie sa nám môže vypomstiť! Aj tento, na prvý pohľad zdravý minerál, môže mať neblahé účinky na ľudský organizmus. Je dôležité poznať osobitné opatrenia a upozornenia, ako ho správne užívať. Bohužiaľ, málokto o nich vie…

Vápnik je bezpečný pre väčšinu ľudí. Samozrejme za podmienok, ak je užívaný správne tak, ako sa má. U niektorých však môže spôsobiť mierny diskomfort v podobe plynatosti a grgania. Vedeli ste však o tom, že vápnik môže byť naozaj nebezpečný?

Čítajte tiež: Tajný recept, ktorý zničí tichého zabijaka: Po niekoľkých minútach je po vysokom krvnom tlaku!

Správne dávky vápniku

Vo vysokých dávkach môže tento minerál ohroziť ľudské zdravie! Podľa Inštitútu medicíny je tolerovateľnou dávkou pre vápnik na základe veku:

Vek 0-6 mesiacov – 1000 mg
6-12 mesiacov – 1500 mg
1-8 rokov – 2500 mg
9-18 rokov – 3000 mg
19-50 rokov – 2500 mg
51 a viac rokov – 2000 mg

Hrozí infarkt

Ak by ste prijali vyššie dávky minerálu, môžete rátať s nepríjemnými vedľajšími účinkami! Nedávny výskum ukázal, že ak by dávky prekročili odporúčanú dennú potrebu (1000-1300 mg denne), u väčšiny dospelých by mohli zvýšiť riziko srdcového infarktu! Preto je dobré ustrážiť si jeho príjem a brať do úvahy príjem z diétnych a doplnkových zdrojov a neprekročiť 1000-1300 mg vápnika denne.

Existujú tiež odporúčania pre pacientov, ktorí majú už zdravotné problémy. Tí, ktorí majú nízku úroveň žalúdočnej kyseliny, absorbujú menej vápnika, ak ho berú na prázdny žalúdok! Ak máte aktívnu štítnu žľazu, teda trpíte hypotyreózou, vápnik vám môže porušiť štítnu hormonálnu substitučnú liečbu. Pozor na to!

Kedy sa mu vyhnúť?

Nie vždy je užívanie vápnika prospešné. Mali by ste sa mu úplne vyhnúť, ak máte jednu z nasledujúcich chorôb alebo problémov:

  • Veľa vápnika v krviniek

  • Funkcia chudobných obličiek (riziko príliš veľkého množstva vápnika u ľudí so zlou funkciou obličiek)

  • Fajčíte (fajčiari absorbujú menej vápnika zo žalúdka)

Nebezpečné kombinácie

Vápnik sa dokáže v kombinácii s niektorými liekmi zmeniť na nepriateľa! Obzvlášť nebezpečný je s ceftriaxónom, čo je antibiotikum, podobné penicilínu. Používa sa zvyčajne na liečbu infekcie spôsobujúcej zápal mozgových blán, infekcií brucha, atď. Podávanie spolu s vápnikom môže viesť k životu ohrozujúcemu poškodeniu pľúc a obličiek. Vápnik by sa nemal podávať v priebehu 48 hodín po užití ceftriaxonu.

Pozor si treba dávať aj vtedy, ak užívate antibiotiká, presnejšie chinolónové antibiotiká, ktoré interagujú s vápnikom. Vápnik by spôsobil to, že by vaše telo mohlo absobovať menšie množstvo antibiotík. Celkovo tento minerál s niektorými antibiotikami môže znížiť ich účinnosť. Preto je dobré užívať doplnky vápnika aspoň hodinu po antibiotikách. 

Fotogaléria

2018-05-09 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia