Aktuálny zoznam najčistejšieho a najšpinavšieho ovocia a zeleniny: V týchto druhoch je najviac chémie!

Zdroj: gettyimages.com
2018-04-19 08:55:00

Každý rok zverejňuje Americká enviromentálna skupina (EWG) zoznam ovocia a zeleniny, ktoré sú najviac kontaminované pesticídmi. Pozrite sa na zoznam "najčistejších" a "najšpinavších" potravín v roku 2018, ktoré si môžete bežne kúpiť v obchodoch!

Nestačí ich dôkladne umyť alebo ošúpať. Aj napriek tomu sa pesticídy zachytávajú na ovocí a zelenine! Analýza testov od EWG zistila, že takmer 70 percent vzoriek pestovaných produktov bolo kontaminovaných rezíduami pesticídov. Celkovo okolo 230 rôznych druhov pesticídov bolo zistených na tisícoch analyzovaných vzoriek.

Čítajte tiež: Kliešte už začali piť krv: MAPA najrizikovejších oblastí, sem choďte iba s repelentom!

Výsledkom je zoznam najčistejších a najšpinavších druhov zeleniny a ovocia za rok 2018 od ewg.org. Prekvapivé je prvé miesto, ktoré zaujali jahody s najväčším množstvom chemických látok. Po minulé roky dominovali väčšinou jablká.

Najšpinavšie ovocie a zelenina

1. Jahody

Jedna vzorka jahody obsahovala ohromujúcich 22 rezíduí pesticídov! Jedna tretina všetkých konvenčných jahodových vzoriek zase obsahovala 10 alebo viac pesticídov.

2. Špenát

Až 97 percent konvenčných vzoriek špenátu obsahovalo rezíduá pesticídov. Mali vysoké koncentrácie permetrínu, neurotoxického insekticídu.

3. Nektarinky

Takmer 94 percent vzoriek nektariniek obsahovalo dva alebo viac pesticídov. Jedna vzorka bežne pestovaných nektariniek obsahovala zvyšky 15 pesticídov!

4. Jablká

5. Čierne hrozno

6. Broskyne

7. Čerešne

8. Hrušky

9. Paradajky

10. Zeler

11. Zemiaky

12. Kápie

Najčistejšie ovocie a zelenina

1. Avokádo

Menej ako 1 percento avokádov bolo pozitívne testovaných na pesticídy. Len jeden pesticíd sa našiel na akomkoľvek z 360 vzoriek avokád.

2. Kukurica

Menej ako 2% vzoriek sladkej kukurice malo akékoľvek zistené rezíduá pesticídov.

3. Ananás

Okolo 90 percent vzoriek ananásov nemalo žiadne detekovateľné rezíduá pesticídov.

4. Hlávková kapusta

5. Cibuľa

6. Mrazený hrášok

7. Papája

8. Špargľa

9. Mango

10. Baklažán

11. Medový melón

12. Kiwi

13. Ananásový melón (Kantalup)

Ako vplývajú na ľudský organizmus?

Pesticídy sú nebezpečné chemické látky, ktoré by sa nemali podceňovať. Vo vysokej koncentrácii môžu poškodiť nervový systém a taktiež môžu zvýšiť riziko vzniku mnohých ochorení, vrátane astmy či Alzheimerovej choroby. Hoci sa používajú v poľnohospodárstve za účelom zneškodnenia škodcov rastlín a v boji proti chorobám, málokto vie o ich neblahých vedľajších účinkoch na ľudské zdravie!

Oplatí sa porozmýšľať o vlastnej záhrade, kde si môžete vypestovať produkty bez syntzetickej chémie. Od farmárov si zase zadovážte bio jablká, ktoré sa nestriekajú. Iba my konzumenti môžeme spomaliť kolos „neekologického“ poľnohospodárstva a čo je hlavné, prospejeme tým svojmu zdraviu.

Fotogaléria

2018-04-19 08:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia