Nenásytný démon, ktorý kradne životnú energiu: Toto vám hrozí o desať rokov neskôr!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-04-12 09:30:00

Stres sa stal bežnou súčasťou života moderného človeka. Dvíha nám krvný tlak v práci, naháňa nás v doprave a mieša sa aj do nášho osobného života. Stres je nenásytný démon, ktorý sa živí našou životnou energiou. Podľa vedcov môže mať nedozerné následky.

 

Ľudia, ktorým stres dokáže opantať každú jednu bunku tela, sú najviac ohrození jeho dlhodobými účinkami, varujú vedci. Reč je o tých osobách, ktorým jedna stresujúca udalosť pokazí náladu natoľko, že sa nepríjemných pocitov nevedia zbaviť ani nasledujúci deň. Podľa amerických výskumníkov stresu najlepšie odolávajú ľudia s flegmatickou náturou, ktorí ho hádžu za hlavu. Ako vyplýva z psychologickej štúdie zverejnenej v magazíne Psychological Science, flegmatici sa tak v budúcnosti môžu vyhnúť zdravotným problémom.

Čítajte viac: Netušená príčina srdcových ochorení: Zistenie, ktoré vám môže zachrániť život

„Náš výskum preukázal, že negatívne emócie, ktoré v človeku pretrvávajú po každodenných malých stresoch, ovplyvňujú naše fyzické zdravie z dlhodobého hľadiska,“ uviedla psychologička Kate Legerová z Kalifornskej univerzity v Irvine. Ako ďalej dodala, „keď ľudia uvažujú nad typmi stresorov, ktoré vplývajú na zdravie, väčšina z nich myslí na veľké veci, predovšetkým na životné udalosti, ktoré nám vážne zasahujú do života, napríklad smrť milovanej osoby alebo rozvod... výskum však naznačuje, že to nie sú len veľké udalosti, ale aj menšie, každodenné stresy, ktoré sa môžu podieľať na zdravotných následkoch.“

Už predchádzajúce výskumy poukázali na súvislosť medzi reakciou na stres a dlhodobou nepohodou, ale dôsledky častého chronického stresu neboli doposiaľ bližšie preskúmané. Odpoveď sa preto snažil nájsť vedecký tím okolo Legerovej, ktorý do výskumu zapojil dospelých Američanov. Prvým bodom štúdie bol prieskum, v rámci ktorého vedci zmapovali výskyt a charakter poststresových reakcií účastníkov. Výskumníkom museli počas ôsmich dní každodenne referovať, aké emócie pociťovali po stresujúcich podnetoch počas 24 hodín. Súčasne ozrejmovali, aké stresory ich vyviedli z miery a či u nich nepríjemný pocit pretrvával ešte na druhý deň po udalosti.

O desať rokov neskôr...

O desať rokov neskôr vedci účastníkov znova kontaktovali s cieľom zistiť, akými chronickými ochoreniami trpia alebo aké zdravotné obmedzenia majú vrátane kondície na vykonávanie základných každodenných úkonov (napríklad chôdza po schodoch, obliekanie sa alebo preprava nakúpených potravín).

Potvrdilo sa, že pretrvávajúce negatívne emócie v reakcii na stres boli spojené s väčším počtom zdravotných problémov, funkčných porúch či chronických ochorení. Podľa výskumníkov je najlepšou preventívnou stratégiou, ako eliminovať stres, nezamýšľať sa príliš nad udalosťami, ktoré ho spustili a nedovoliť týmto podnetom, aby ovládli naše emócie natrvalo. Jednoducho, stres je nutné ventilovať s chladnou hlavou.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie stres následky

2018-04-12 09:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia