Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Bielkoviny ako úhlavný nepriateľ tela: Nebezpečný účinok, ktorý pomaly ničí srdce

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto

Konzumáciu bielkovín si väčšina z nás spája s dobrou svalovou kondíciou. Podľa odborníkov však môže mať aj svoje riziká. Nie je totiž jedno, aký druh bielkovín v jedálničku uprednostňujete.

Nová štúdia, ktorú uskutočnili americkí a francúzski vedci, odrádza od konzumácie mäsa. Živočíšne bielkoviny sú podľa nich spojené so zvýšeným rizikom ochorenia srdca. Rozhodne to však neznamená, že by sme sa proteínov v strave mali vzdávať, pretože sú nevyhnutnou zložkou stravy zdravého človeka. Bez nich by organizmu chýbali základné živiny.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (4)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Čítajte viac: Čo by mali jesť kardiaci? Doktor Bukovský radí, ktoré potraviny dostanú srdce do formy

Podľa odborníkov je zdravotne prínosnejšie nahradiť bielkoviny z mäsa bielkovinami ukrytými v orechoch a semenách. Do komparatívnej štúdie stravovacích návykov vedci zapojili viac ako 80-tisíc účastníkov. Ukázalo sa, že u ľudí, ktorí konzumovali najmä živočíšne bielkoviny, bolo kardiovaskulárne riziko zvýšené až o 60 percent na rozdiel od tých, ktorí bielkoviny prijímali z orechov a semien, teda zo známych superpotravín. U konzumentov týchto rastlinných bielkovín bolo kardiovaskulárne riziko, naopak, o 40 percent znížené.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (4)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Až doteraz odborníci spájali srdcovo-cievne ochorenia najmä s rizikovými tukmi v mäse. O orechoch a semenách tiež hovorili predovšetkým v kontexte mastných kyselín. Nové poznatky ale vedcov nútia zamerať sa na širšie biologické vplyvy bielkovín na ľudský organizmus. Podrobnejšie informácie zverejnil magazín International Journal of Epidemiology.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (4)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa vedcov z Yalovej univerzity majú orechy preventívny účinok v súvislosti s rakovinou hrubého čreva a pomáhajú tiež zmierňovať príznaky ochorenia u onkologických pacientov. Má to však háčik. Z orechov by sme mali denne jesť najmä tie, ktoré rastú na stromoch, teda mandle, kešu, lieskovce či vlašské orechy.

Viac o téme: SrdceSemenáMäsoBielkovinyOrechy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9