Konzumáciu bielkovín si väčšina z nás spája s dobrou svalovou kondíciou. Podľa odborníkov však môže mať aj svoje riziká. Nie je totiž jedno, aký druh bielkovín v jedálničku uprednostňujete.
Nová štúdia, ktorú uskutočnili americkí a francúzski vedci, odrádza od konzumácie mäsa. Živočíšne bielkoviny sú podľa nich spojené so zvýšeným rizikom ochorenia srdca. Rozhodne to však neznamená, že by sme sa proteínov v strave mali vzdávať, pretože sú nevyhnutnou zložkou stravy zdravého človeka. Bez nich by organizmu chýbali základné živiny.
Čítajte viac: Čo by mali jesť kardiaci? Doktor Bukovský radí, ktoré potraviny dostanú srdce do formy
Podľa odborníkov je zdravotne prínosnejšie nahradiť bielkoviny z mäsa bielkovinami ukrytými v orechoch a semenách. Do komparatívnej štúdie stravovacích návykov vedci zapojili viac ako 80-tisíc účastníkov. Ukázalo sa, že u ľudí, ktorí konzumovali najmä živočíšne bielkoviny, bolo kardiovaskulárne riziko zvýšené až o 60 percent na rozdiel od tých, ktorí bielkoviny prijímali z orechov a semien, teda zo známych superpotravín. U konzumentov týchto rastlinných bielkovín bolo kardiovaskulárne riziko, naopak, o 40 percent znížené.
Až doteraz odborníci spájali srdcovo-cievne ochorenia najmä s rizikovými tukmi v mäse. O orechoch a semenách tiež hovorili predovšetkým v kontexte mastných kyselín. Nové poznatky ale vedcov nútia zamerať sa na širšie biologické vplyvy bielkovín na ľudský organizmus. Podrobnejšie informácie zverejnil magazín International Journal of Epidemiology.
Podľa vedcov z Yalovej univerzity majú orechy preventívny účinok v súvislosti s rakovinou hrubého čreva a pomáhajú tiež zmierňovať príznaky ochorenia u onkologických pacientov. Má to však háčik. Z orechov by sme mali denne jesť najmä tie, ktoré rastú na stromoch, teda mandle, kešu, lieskovce či vlašské orechy.