Pomocník alebo len zbytočnosť? Po tomto zistení zahodíte zubnú pastu

Zdroj: pixabay.com
2018-03-28 14:00:00

Dve minúty, dvakrát denne. Jednoduché posolstvo, ktoré počúvame už od útleho veku. Najnovšie prieskumy však naznačujú, že mnohí z nás to stále ignorujú a majú poškodené ďasná a zuby. Zubná pasta to však nevyrieši, je úplne zbytočná!

Jeden zo štyroch dospelých pripúšťa, že si zuby dvakrát denne neumýva, ako uvádza Nadácia pre orálnu zdravotnú starostlivosť. Nie je prekvapujúce, že takmer 70 percent z nás má viditeľný povlak - nahromadenie baktérií a zvyškov, ktoré sú hlavnou príčinou zubného kazu.

Sliny účinnejšie ako zubná pasta

A aj keby ste sa pokúsili starať sa o zuby, ako na to? Poviete si, že je to jednoduché. Stačí vám na to zubná kefka a pasta. Chyba! Minulý týždeň švajčiarsky výskumníci analyzovali účinnosť niektorých zubných pást a zistili, že nie sú účinnejšie ako sliny, pokiaľ ide o prevenciu zubnej erózie, ako sa píše na dailymail.co.uk! Tú spôsobujú externé kyseliny z jedál a nápojov, ktoré prispievajú k trvalej a celkovej strate vonkajšej vrstvy zubných tkanív. Výsledkom je zvýšená citlivosť a bolesť zubov.

Čítajte tiež: Príčina Crohnovej choroby odhalená: Na vine môže byť zákerná baktéria

Vedci analyzovali deväť populárnych fluoridových zubných pást, ktoré údajne pomáhajú citlivým zubom a zubnej erózii. Žiadna skúšaná zubná pasta nebola schopná zabrániť zubnej erózii alebo citlivosti samotnej, čo výskumníci z univerzity v Berne označili za "obavy"!

Ochorenie ďasien a rakovina

Výber správnej zubnej pasty nie je jediný problém! Nie je to len zuby, ktoré potrebujú pozornosť - sú to aj vaše ďasná. V skutočnosti, aj keď strávite odporúčané dve minúty, dvakrát denne, na čistenie zubov a tiež ďasien, odborníci tvrdia, že by to nemuselo byť dostatočné! Je to kvôli riziku ochorenia ďasien, ktoré postihuje tri štvrtiny britských dospelých.

"Väčšina baktérií, tvoriacich plaky, číha na línii ďasien medzi ďasnom a zubom a potrebujú pravidelné čistenie rovnakým spôsobom ako naše zuby," vysvetľuje doktorka Reena Wadia, parodontologička (špecialistka na ďasná) z kliniky RW Perio v Londýne. "Ak nie sú odstránené, baktérie reagujú s cukrami z potravy a vytvárajú plak, lepivú fóliu, ktorá spôsobuje zápal ďasien. Tento zápal ďasien (známy ako gingivitída) pokračuje k vážnejšej chorobe ďasien - a to je skutočný vinník, pokiaľ ide o stratu zubov u dospelých."

Podľa doktorky sú ďasná veľmi dôležité a nemali by sme ich podceňovať. Pridáva sa k nej aj Dr Uchenna Okoye, klinická riaditeľka skupiny London Smiling Dental Group.

"Sú vyrobené z kolagénových vlákien a pôsobia ako tlmiče nárazov pre zuby a chránia ich pri žuvaní a pevnom držaní na mieste," zdôrazňuje Dr Uchenna Okoye.

Zanedbanie vyčistenia ďasien umožňuje, aby plak rástol pod čiarou ďasien a medzi zubami, až kým sa nakoniec nerozdelí kosť a spojivové tkanivo ukotvujúce zuby.

"Je to ako strata pôdy okolo plota," vysvetľuje Dr Okoye. "Nakoniec budú stĺpy voľnejšie a vlnejšie, až nakoniec vypadnú zo zeme."

Choroba ďasien bola tiež spojená s celým radom vážnych zdravotných problémov, vrátane srdcových ochorení a cukrovky.

Minulý mesiac štúdia na univerzite v Helsinkách vo Fínsku našla jasné spojenie medzi ochorením ďasien a úmrtiami na rakovinu, najmä rakovinu pankreasu, podľa British Journal of Cancer. Ďalšie podobné štúdie spájali baktérie chorôb ďasien s rakovinou prsníka, krku a žalúdka. Vedci sa domnievajú, že baktérie v ústach vstupujú do krvného obehu cez ďasná, poškodzujú orgány a prispievajú k tvorbe nádorov.

Vedieť, ako správne čistiť svoje zuby a ďasná je oveľa dôležitejšie ako si myslíte!

Tipy, ako správne čistiť zuby

  • Umiestnite kefku v uhle 45 stupňov Celzia oproti miestu, kde sa zuby stretávajú.
  • Zuby si umývajte krúživými pohybmi smerom od hora dole, netlačte príliš silno.
  • Nebojte sa elektrickej kefky, podľa jednej štúdie s aoplatí do nej zainvestovať, sú efektívnejšie pri odstraňovaní plaku
  • Buďte jemní pri čistení ďasien, inak hrozí ich odstránenie a vystavenie zubných koreňov, čo zvýši citlivosť a pravdepodobnosť ochorenia ďasien.
  • Vyhnite sa kefkám s tvrdými štetinami. Najlepšia je kefka so strednými štetinami.
  • Štúdia preukázala, že denná konzumácia probiotického nápoja môže znížiť krvácanie a zápal v ďasnách. Doplnky obsahujúce dobré baktérie, obnovujúce rovnováhu v čreve, môžu pomôcť bojovať proti ochoreniu ďasien.
  • Nezabúdajte na medzizubné kefky.
  • Súčasťou starostlivosti o ďasná sú pravidelné výplach soľovou vodou. Použite jednu čajovú lyžičku soli v 200 ml šálke teplej vody. Soľ pôsobí ako prirodzený antibakteriálny a protizápalový prostriedok, ktorý môže pomôcť zlepšiť a udržať zdravé ďasná.

Fotogaléria

2018-03-28 14:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia